Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Koledzy, dziękuję.

W takim razie będzie folia samoprzylepna w kolorze czarnym. Będzie estetycznie i praktycznie. Na dodatek ładnie zgra się z kolorem pokrywy i szafki. Czyli pierwszy wybór dokonany.

Tło musi iść w parze z samym kamieniem. Pomyślałem naturalnie o serpentynicie, bo widzę, że ładnie prezentuje się z Malawi i tak jak wspomniałem, lubię ten kamień. Ale nic pewnego. Podjadę jeszcze nad pobliską rzekę Rabę, a także do składu z kamieniem i zrobię risercz.

Jakieś 50 m ode mnie płynie strumień i są w nim fajne, duże kamienie. Z wyglądu bliżej im do tych w Jeziorze Malawi niż serpentynitowi? 

Opublikowano (edytowane)
3 godziny temu, kazikx napisał:

Jakieś 50 m ode mnie płynie strumień i są w nim fajne, duże kamienie. Z wyglądu bliżej im do tych w Jeziorze Malawi niż serpentynitowi? 

To tylko i wyłącznie kwestia Twojego gustu.  Ani jeden z nich nie występuje w jeziorze Malawi.  Wejdź w naszą galerię i tam się inspiruj . Zrób tak aby  się   Tobie podobało.

Edytowane przez Andrzej Głuszyca
  • Lubię to 1
Opublikowano

Bezprym, dziękuję.

Świetny pomysł z tymi kamieniami i ładnie to wszystko u Ciebie wygląda. Takie harmonijne połączenie Afryki z najbliższym nam otoczeniem. Serpentynit też jest wydobywany w Polsce, na Dolnym Śląsku, ale to już trochę dalej ode mnie.

Te kamienie polne i otoczaki zdają się być bardziej przyjazne dla "chrzamiących kamienie"? Bo serpentynit potrafi być kanciasty. Ma to jakieś znaczenie?

• Lubię to 1
Opublikowano

Z otoczakow czasem trudniej ułożyć coś fajnego. Sporo tez zależy od swiatla, niektóre kamienie fajniej wyglądają przy mocniejszym świetle lub zimniejszej barwie, trzeba samemu poeksperymentować. Fajnym kamieniem który mi się podoba jest otoczak nero ebano. Z mixu różnokolorowych kamieni też czasem wychodzi coś fajnego.

• Lubię to 1
Opublikowano

Dziękuję za odpowiedzi.

Bezprym, naprawdę świetnie to wygląda. Zwłaszcza na drugim zdjęciu.

Z kolei efekt oświetlenia zastosowany na tym pierwszym podsunął mi karkołomną myśl: a może szkło dekoracyjne, często spotykane w gabionach? Np. w kolorze turkusowym: https://www.sklep.kamienogrodowy.pl/133,szkło-turkusowe-15-35cm.html Bryły szklane oczywiście w jednym kolorze. Do tego podłoże w kolorze czarnym (tzn. nie piasek, a np. sama PCV). Takie surrealistyczne akwarium?

4 godziny temu, Andrzej Głuszyca napisał:

Praktycznie żadnego.

Andrzeju, cenna uwaga.

Nath_147, rzeczywiście piękny ten Nero Ebano, taki marmurowy. Rozważę.

• Lubię to 1
Opublikowano
6 godzin temu, kazikx napisał:

Z kolei efekt oświetlenia zastosowany na tym pierwszym podsunął mi karkołomną myśl: a może szkło dekoracyjne, często spotykane w gabionach? Np. w kolorze turkusowym: https://www.sklep.kamienogrodowy.pl/133,szkło-turkusowe-15-35cm.html 

Stracą na wyglądzie gdy np. obrosną glonami. Wg mnie jednak lepszym pomysłem są kamienie. Są po prostu bardziej naturalne. Bryła szklana jednak nie występuje w  zbiornikach wodnych jako środowisko dla życia ryb. Ale to tylko moja sugestia. Wybór i tak należy do Ciebie.

• Lubię to 3
Opublikowano
6 godzin temu, Andrzej Głuszyca napisał:

Wg mnie jednak lepszym pomysłem są kamienie. Są po prostu bardziej naturalne. Bryła szklana jednak nie występuje w  zbiornikach wodnych jako środowisko dla życia ryb.

Dziękuję.

Chodziło mi tylko o pewnego rodzaju ekstrawagancję, rodzaj podwodnej biżuterii, bo czy same Malawi nie są klejnotami? 

W każdym razie pomysł nie jest łatwy do zrealizowania. Obracałem dziś w palcach bryłę turkusowego szkła i miała bardzo ostre krawędzie + mocno nieregularne kształty. Dałoby się to pewnie oszliwować, może kiedyś zrobię mały eksperymet... Ale na dziś zostańmy przy kamieniu naturalnym.

Wybrałem się rano do pobliskiego składu, ba, do galerii sztuki natury! Kamień to kamień.

Wstępny casting na Mister kamienia wygrały:

1. Serpentynit

2. Nero Ebano

3. Dolomit

4. Kopciuszek, czyli kamień szary.

Nagrodą dla zwycięzcy będzie stała ekspozycja w akwarium Kazika.

Wstępnie skłaniam się ku 1. albo 2. Muszę też brać pod uwagę rozmiary akwarium. W tym sensie serpentynit (ten dostępny na składzie/galerii) daje większe możliwości; Nero Ebano jest zaokrąglony, ale i tu da się znaleźć okazy plackowate.

Serpentynit.jpg

Nero Ebano.jpg

Dolomit.jpg

Kopciuszek.jpg