Mario1973 Opublikowano 10 Czerwca 2022 #1 Opublikowano 10 Czerwca 2022 (edytowane) Witam Czy wie ktoś czy można trzymać w jednym akwarium kilka typów Metriaclima? Na przykład Metriaclima estherae red/red, Metriaclima Kwanga Gold i Metriaclima fainziliber Maison Reef? Pytam bo boję się że będą się krzyżować. Pozdrawiam Edytowane 10 Czerwca 2022 przez Mario1973
Tomasz78 Opublikowano 10 Czerwca 2022 #3 Opublikowano 10 Czerwca 2022 Można trzymać. To zależy jak duże masz akwarium, im większe tym szansa na krzyżówkę mniejsza. A poza tym, jeżeli chodzi o krzyżowanie się pyszczaków to gatunki nie muszą być blisko spokrewnione np; metriaclimy, równie dobrze mogą się krzyżować gatunki kompletnie różne o odmiennych barwach i kształtach. Mało tego, krzyżować mogą się również gatunki mbuny z non-mbuną. 2
Pikczer Opublikowano 10 Czerwca 2022 #4 Opublikowano 10 Czerwca 2022 Dokładnie jak przedmówca napisał. U mnie Metriaclima tańcował do Aulonocary i to nie jednej. Robiły się krzyżówki. Metriaclimy miałem różne w jednym akwarium i miksowały się ile wlezie
yaro Opublikowano 11 Czerwca 2022 #5 Opublikowano 11 Czerwca 2022 A czemu boisz się krzyżowania? Chcesz potem sprzedawać narybek? Uniemożliwiając przeżycie narybku w ogóle nie martwię się o krzyżówki, a jak nawet jakaś się uchowa to ja i tak nie puszczę tego w świat. 4
Rekomendowane odpowiedzi