Jump to content

Recommended Posts

Posted

Witam wszystkich 

Po kilku latach na obcej stronie mocy wracam do Malawi i proszę Was o weryfikację obsady. Akwarium jak w temacie 150x60x60 a wymyśliłem sobie 4 gatunki 

1. Labeotropheus Trewavasae Thumbi West Red 

2. Metriaclima Zebra Gold Kawanga

3.Cynitilapia Zebroides Cobue

4. Pseudotropheus Elongatus Mphonge 

Co o takiej obsadzie myślicie i co byście zmienił 

Zapytam również czy zna ktoś moze sprawdzonego  hodowcę który posiada wszystkie gatunki 

Z góry dziękuję za odpowiedzi 

Posted

Czy oglądałeś jak wyglądają samice tych gatunków?

Maylandia sp. 'zebra gold' Kawanga - nigdy ich nie miałem, ale czytałem trochę opinii, że późno wybarwiają się lub nie chciały się wybarwić i właścicielom po prostu brakło cierpliwości.

Wszystkie te gatunki ma Darek Gaża z Żor. Co prawda nie ma w spisie Gold Kawanga, ale byłem ostatnio, oglądałem wszystkie zbiorniki i pływały u niego. Tutaj strona: http://www.tanganikamalawi.pl/ryby-z-jeziora-malawi/

• Like 2
Posted
W dniu 3.06.2022 o 12:11, radziu napisał:

Cynitilapia Zebroides Cobue

Specjalistą nie jestem ale trochę mi nie pasuje żywieniowo do reszty. W opisach jest info, że żywi się fitoplanktonem.
Reszta to raczej roślinożercy.  Musi się jednak wypowiedzieć ktoś, kto miał ten gatunek.

Posted

A może w ogóle coś z non-Mbuna? Żeby był większy bałagan w głowie 😁 Mnie strasznie urzekła ta grupa ryb. Spokojniejsze, zero zgonów ale nadal walczą. 

Posted

Np. cuś takiego, dużo jasnych kolorów, ale można zestawić na więcej ciemnych, co kto lubi ;) 

metriaclima estherae red red

labidochromis caeruleus yellow

pseudotropheus cyaneorhabdos maingano

cynotilapia sp.hara

Posted
W dniu 3.06.2022 o 12:11, radziu napisał:

Witam wszystkich 

Po kilku latach na obcej stronie mocy wracam do Malawi i proszę Was o weryfikację obsady. Akwarium jak w temacie 150x60x60 a wymyśliłem sobie 4 gatunki 

1. Labeotropheus Trewavasae Thumbi West Red 

2. Metriaclima Zebra Gold Kawanga

3.Cynitilapia Zebroides Cobue

4. Pseudotropheus Elongatus Mphonge 

Co o takiej obsadzie myślicie i co byście zmienił 

Zapytam również czy zna ktoś moze sprawdzonego  hodowcę który posiada wszystkie gatunki 

Z góry dziękuję za odpowiedzi 

Ja od siebie dodam skromnie, że uważam zestawienie które podałeś za bardzo fajne. Zwłaszcza 2 pierwsze gatunki. Ważne żeby się tobie podobały. Nie wrzucaj do akwa gatunku na sztukę jako zapchaj dziurę. Tylko te ryby które Ci się naprawde podobają.

• Like 1