Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam, planuję spory remoncik w akwarium - wymiana piasku na piasek kwarcowy, wymiana kamoli, naklejenie czarnej folii (patented by makok :D ). Czyli że wszystko do wywalenia i ułożenia na nowo:) Tylko mam następujące problemy: w co przelać wodę (ok 200 litrów), co zrobić z pyśkami, jak maksymalnie zabezpieczyć baniak (nie będzie zestawiany, mogę przesunąć na szafce)???

Z góry dzięki, pozdrawiam

Opublikowano

ja przy takim jednym remoncie przelałem ryby "razem z wodą" do wcześniej przygotowanej wanny (znaczy przepuściłem przez nią chyba z m3 wody i szorowałem dwoma nowymi gąbeczkami oczywiście bez detergentów)... do ów wody z akwa w wannie włożyłem dwa kamloty, żeby się nie bały jak nad nimi stałem sprawdzać czy wsio gra... oczywiście chodził tam wewnętrzny i grzałka (jakbym miał kubeł to i on by chodził)...

stresem okazał się jednak fakt, gdy nagle okazało się że mam delikatnie nieszczelny korek...

1/4 wody mi uciekło zanim się do godzin rannych uporałem z "wtedy to już pilnym remontem" :P

Opublikowano

Wodę i ryby najlepiej dać do drugiego akwa. Ja osobiście w podobnej sytuacji pożyczyłem akwa, owszem, mniejsze, ale na połowę wody i ryby wystarczyło. I spokojnie grzebałem sobie przy zbiorniku, a ryby były w zastępczym akwa przez 6 dni. Najlepiej, żeby ten czas był jak najkrótszy. Oczywiście podłączyłem do zbiornika zastępczego kubełek i wew. Możesz jeszcze na wodę kupić beczki, one chyba nie są drogie. Dobrze by było, jakby Ci się udało te 50% wody "uratować". Były też sytuacje, że ryby trafiały do wanny (tylko dobrze korek zabezpiecz :twisted: ), chyba Maro przy wsadzaniu tła tak zrobił, bo foty były u niego w wątku, jak dobrze pamiętam.

Przy akwa najlepiej nie kombinować. Jak chcesz mieć dostęp, to odsuń z szafką. Żeby zawsze było odpowiednio podparte, na równym.

Opublikowano

Również robiłem podobnie. Pożyczyłem akwa od znajomego i sprawe załatwiłem w pół dnia. Ew. beczka czy wanna to także dobry pomysł po uprzednim wyczyszczeniu i dokładnym spłukaniu.

• 4 tygodnie później...
Opublikowano

Remont już niedługo:) narazie zbieram materiały:) mam już 34 kg białego piasku kwarcowego i 50 kg serpentynitu:) ale i tak muszę poczekać aż kupię wannę do nowej łazienki:) będzie akrylowa to zanim stanie w łazience - ustawię w pokoju na czas remontu, będzie gdzie wszystko przelać i odłowić ryby:) Mam tylko jeden problem: nie bardzo wiem gdzie w mojej okolicy nabyć czarną folię samoprzylepną <bymakok>;) ??pomyślałem o internecie ale nie widzę żadnej odpowiedniej na allegro...wie ktoś gdzie coś takiego znaleźć?? w Internecie albo w okolicy Szczytna/Olsztyna??

PS. Przepraszam za słownictwo, ale nie chciało mi się jakoś ubierać mojego postu w słowa<zmęczony>;) pzdr