Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Cześć, mam problem z samcem  Exochochromis anagenys. W ubiegłym tygodniu zaczął mu się pojawiać biały nalot na pysku. Dzisiaj widzę że ma to też wzdłuż płetwy grzbietowej i przy ogonie. Co prawda ja twierdze że delikatny nalot ma od dosyć dawna, ale mąż twierdzi że zrobiło mu się to teraz więc się nie kłócę. W całym akwarium zrobiłam kurację z preparatu Sera Mycoforte, a później z Sera Baktoforte. Samiec od ponad tygodnia nie pobiera pokarmu, pływa raczej na górze akwarium i dosyć ciężko oddycha. Jest jedynym przedstawicielem tego gatunku w akwarium, wcześniej padła mi jego samica- pisałam na forum, diagnoza- skutki walki.

Myślicie że coś da się z nim zrobić? Nie mam jak go odizolować od pozostałych, a w tym momencie jest największą rybą w moim akwarium :(

unnamed.jpg.06edb01ef359a02960d2ed09a70ee6e8.thumb.jpg.a8a05600f0752ff76f5144a31478538f.jpg

Edytowane przez Bartek_De
Opublikowano

Zamówiłam wczoraj ten preparat ale będzie niestety dopiero jutro. Dzisiaj widzę że zrobiła mu się dziura w pysku. Mąż spisał go na straty i stwierdził że jak zarazi inne ryby to mnie też wyprowadzi z domu.

Nagrałam filmik, syn nie pozwolił wyciszyć bajki stąd efekty dźwiękowe ;)

unnamed1.jpg

Opublikowano

Średnio wygląda, widać że chory. Ale wydaje mi się że jakby mial kogoś zarazić to już by to nastąpiło. Może coś z jedzeniem? A od dawna ta ryba tam pływa? 

Opublikowano

Chodzi Ci że bliżej góry? Od ubiegłego poniedziałku, od razu wlałam ten pierwszy preparat, później drugi. Nie zmieniłam nic z karmieniem, a ryba jest u mnie ponad rok. Dzisiaj zobaczyłam że zrobiła się jej ta dziura z boku więc domyślam się że długo nie pociągnie.

Opublikowano (edytowane)

Przepraszam @Andrzej Głuszyca naprawiam swój błąd: 

- wielkość akwarium  840l

- obsada    Nimbochromis venustus 1 +2,  aristochromis chrysti 1+1,  exochochromis anagenys yellow samiec, frontosa blue samazi 2+4, placidochromis phenochilus tanzania lupingu 1+4

- filtracja  nanurowiec, 3xC, 3xB

- parametry wody (obowiązkowo NO2, NO3, ph, TwO i TwW) NO2 między 0-0,025; NO3 20, ph 7,8; KH 11, GH 6

- sposób karmienia (częstotliwość, rodzaje pokarmów)  rano solowiec, wieczorem Vibra Bites, Omega One Super Color Pellets

- częstotliwość i wielkość podmian wody,   raz na 2 tygodnie, czasami raz na tydzień, 1/3 wody

Temat już nie aktualny, po powrocie do domu okazało się że ryba padła :( 

Edytowane przez asiek097
  • Lubię to 1
Opublikowano
3 godziny temu, asiek097 napisał:

Przepraszam @Andrzej Głuszyca naprawiam swój błąd: 

Nie przepraszaj.  Miałaś prawo nie wiedzieć.

3 godziny temu, asiek097 napisał:

Temat już nie aktualny, po powrocie do domu okazało się że ryba padła

Szkoda. Ale niestety czasami tak bywa  , że ryba padnie bez znanych nam przyczyn.