Jump to content

Recommended Posts

Posted

Witam serdecznie,

Mam pytanie dotyczące ewentualnej redukcji jednego z gatunków pływających w moim baniaku a konkretnie Metriaclima Msobo Magunga. Zakupiłem 10szt. celując w układ 1+4/5. W tym momencie cała obsada, łącznie z tym gatunkiem to maluchy po ok. 4-5cm. W tym momencie z 10 sztuk, 6 to na pewno samce. Co do pozostałych 4 nie jestem pewien ale wydaje mi się że 2 samice i 2 samce, więc rzeczywistość minęła się z moimi planami. Pytanie czy już w tym momencie redukować ten gatunek, czy zostawić je w spokoju aż sobie podrosną i ewidentnie będzie któryś egzemplarz zbierał cięgi? Czy jest w ogóle możliwość że redukcja nie będzie konieczna pomimo takiego rozkładu płci? Pływają u mnie raptem 3 tygodnie i nigdy wcześniej nie miałem okazji redukować żadnej obsady ponieważ pierwsze moje Malawi było dalekie od takich działań i nawet nie wiem kiedy i jak się do tego zabrać.

Pozdrawiam serdecznie

Posted

Ja u siebie robiłem redukcję jak się robiło zbyt gorąco. Czasami samce potrafią się dogadać a czasami nie. Nieraz stety lub niestety długo, wiele miesięcy jest względnie ok a nagle pewnego dnia horror. Ale to loteria. 

Może zaryzykuj i poczekaj aż urosną? Wybierzesz bardzo ładne i ciekawe osobniki. 

• 2 months later...
Posted

Msobo to piękna, ale bardzo charakterna i zadziorna ryba. Jak się na coś uprze, to nie odpuści i walczy żeby zabić. Agresja wewnątrzgatunkowa jest bardzo duża, ryby innych gatunków gania raczej sporadycznie. Miałem 8 czy 9 sztuk młodzieży i przez około rok był wzgledny spokój. Niestety trafilem na układ 7-8+1 i po półtora roku od wpuszczania zostalły mi 4 samce. Wczoraj 2 z nich oddałem sasiadowi, on też ma Malawi, więc zostałem z układem 2+0. Co masz na myśli pisząc "redukcja"? Ja nie wyobrażam sobie na siłę uśmiercać ryb, ani oddać ich do osiedlowego czy marketowego zoologa, a znalezienie dobrego domu dla dojrzałych samców msobo nie jest proste?