Jump to content

Recommended Posts

Posted

Witam. Mam pytanie ogólnie do  podmianek wody w akwarium Malawi . Z czego się orientuje podmiany wykonuje się co tydzień 20-30 %. Czy wszyscy tak robicie ? Czy są osoby które podmieniają wodę np co dwa tygodnie ? Co  to zmienia . Ja na przykład w akwarium lt wogole nie podmieniał uzupełniam wodę a w paletkach podmieniam co dwa tyg i parametry wody są ok i ryby też nie narzekają  . Tylko w Malawi zaczelem co tydzień podmieniać . Wiem że ma wpływ ilość ryb filtracja i wielkość zbiornika .po prostu  Ciekawi mnie wasze doświadczenie . Plusy i minusy tygodniowych podmian 

Pozdrawiam 

Posted (edited)

Odkąd zrobiłem sobie aquaponike nad akwarium to podmieniam jakieś 25% wody raz na 1-1,5 miesiąca, raz w tygodniu to co wyparowuje. Poziom NO3 mam około 20ppm. Planuje poprawić oswietlenie na takie stricte do roslin, bo skrzydlokwiat mi nie kwitnie, może wtedy rosliny będą jeszcze lepiej się rozwijać i zbija NO3 jeszcze niżej. 

Minus tygodniowych podmianek jest taki że dopóki nie wymyślisz czegos czym będziesz zbijał NO3 i inne niekorzystne związki to trzeba je wykonywać.

Edited by Nath_147
Posted (edited)

Zimą chyba z nudów robiłem podmiany co 7 dni i tak około 40% bo tyle sięga rurka zasysająca wodę. No3 do 10ppm. A jak podmienilem co 2 tygodnie to no3 jakimś cudem ledwo do około 15 ppm dobija. Ryb mam o wiele za dużo. A teraz cieplej się robi i chyba już trzeci tydzień mam bez podmiany a woda jest kryształowa. Tylko dolać muszę trochę bo odparowała i cyrkulator siorbie :)

Mimo iż no3 mam niskie to niektóre gatunki ryb bardzo się cieszą jak podmieniam wodę. Inne reagują obojętnie. Może jednak oprócz samego no3 to coś innego się dzieje w wodzie i na niektóre osobniki wpływa korzystnie. 

Oczywiście wiele zależy od indywidualnych potrzeb danego zbiornika. 

Edited by Pikczer
  • Like 1
Posted

U mnie 60% tygodniowo w ciągłej podmianie wody (3l/h). Azotany ok. 12 ppm, fosforany 1 ppm. Ale karma zawiera 60% białka (dużo azotu) i 1,4 % fosforu.

Przy podmianie co tydzień, te parametry byłyby  przed podmianą wody.

Na razie (7 miesięcy) zupełny brak glonów, ale tu też wchodzi słabe oświetlenie i wydajna filtracja. Kiedyś sprawdzę, czy przy mniejszej podmianie będzie tak samo.