Jump to content

Recommended Posts

Posted

Witam,

Od zawsze mam problem żeby dobrać odpowiednią ilość pokarmu dla ryb. Nie lubię robić tego na około, a mierzenie czasu w ile pokarm zostanie zjedzony wydaje mi się niedokładnym sposobem.

Do rzeczy - mam 15 szt Saulosi, młode osobniki, około 3-4 miesiące. Karmię je dwa razy dziennie ilością jak na zdjęciu (może troszkę mniej). Rano spirulina i Malawi JBL, wieczór tylko Malawi JBL. Czy nie przesadzam?

Uprzedzając pytania - tak, będę zmieniał pokarm na lepszy jak się ten skończy.

Proszę o pomoc. Może ma ktoś fajny sposób na odmierzanie ilości.

a39715396746b9864754a948f2960528.jpg

Posted

Jak to są takie maluchy to może być trochę za dużo. Ciężko to ocenić. Granulki są bardziej sycące. Obserwuj kupy i brzuchy. Jak brzuchy będą napęczniałe albo jakieś kanciaste to zdecydowanie za dużo jadły. Jak lecą solidne krótkie kupy to jest ok. Jak ciągną się długie albo dziwnie cienkie to niedobrze. To takie mocne uproszczenie.

Ale zawsze jak będziesz miał najmniejsze wątpliwości odnośnie tego czy aby nie są zbyt mocno napchane to daj im wtedy mniej. Można nie dać kolacji, albo skromne śniadanie. 

Tym NovoMalawi karmiłem z półtora roku. Ryby były zadowolone. Teraz wskoczyłem. Na OSI. Ale nie wiem czy jest jakaś różnica. Nie potrafię ocenić. 

Ja karmię na oko, a przy okazji oglądania dla przyjemności ryb patrzę czy kupy są ok :)

Znowu tak uogólniając to płatkami nie zapychają się łatwo. Gorzej z granulatem, tu można przesadzić. Mam część zachłannych ryb i pchają w siebie jak prosiaczki. Potrafią mieć mocno wypchane brzuchy i wtedy na kolację daje tylko trochę płatków, tak symbolicznie. A jak na drugi dzień nadal u niektórych jest coś nie tak to albo nie daje nic albo znowu znacznie mniej. 

• Like 3
Posted

Ja mam zasadę 15-20 sekund i po jedzeniu nie ma być śladu, dwa razy dziennie. Jeśli masz trochę glona w akwarium to krzywdy na pewno im nie zrobisz.

• Like 1