Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
czyli używać tylko gąbek i ceramiki i niczego więcej? czy samej ceramiki?

Kubeł :arrow: dobra ceramika + grys koralowy w celu stabilizacji parametrów, na ssaniu prefiltr i będzie ok :wink:

• 2 tygodnie później...
Opublikowano

mam jeszcze jedno pytanie.mam akwarium 72 l ogólne. chce kupić kubełek.wybrałem już że kupię tetra teca ex600.ale zastanawiam sie czy nie wziąć ex700.różnica w cenie jest prawie żadna tylko nie wiem czy nie będzie za mocny.wiem że lepiej jest mieć większy kubełek a można w nich przykręcić zawory tak aby nie robiły pralki. wziąć większy czy wystarczy ex 600 w zupełności?

Opublikowano
mam jeszcze jedno pytanie.mam akwarium 72 l ogólne. chce kupić kubełek.wybrałem już że kupię tetra teca ex600.ale zastanawiam sie czy nie wziąć ex700.różnica w cenie jest prawie żadna tylko nie wiem czy nie będzie za mocny.wiem że lepiej jest mieć większy kubełek a można w nich przykręcić zawory tak aby nie robiły pralki. wziąć większy czy wystarczy ex 600 w zupełności?

Nie wiem jak nowy ale z 3,5 letniego EX700 wypchanego ceramika to ledwo woda leci :)

Opublikowano

czyli co lepiej wziąć jakiś inny?np JBL 120 lub 250? jaki bedzie najlepszy filtr do tej pojemności akwa? chodzi mi o 72 litry

Opublikowano
czyli co lepiej wziąć jakiś inny?np JBL 120 lub 250? jaki bedzie najlepszy filtr do tej pojemności akwa? chodzi mi o 72 litry

JBL lepiej nie bierz, chyba że chcesz go oddac odrazu na gwarancje. Hałasuje ten badziew jak zdezelowany maluch. Nie mam czasu ani ochoty wieźć tego badziewia do sklepu i reklamować i tak sobie siedzi w kartonie po odkurzaczu coby dało się spać....

Opublikowano

zakupiłem wczoraj tetrę ex 700.czekam na dostawę.powinna przyjechać na dniach.mam nadzieje tylko ze cicha jest bo mam koło głowy akwarium :(

tetra śmiga już u mnie tydzień ale rozczarowałem sie bo chodzi jednak dość głośno.i mysle że jeśli bym kupił ex 600 to by było za mało nawet jak na moje 72 litry.zobaczymy jak będzie dalej.

• 9 miesięcy temu...
Opublikowano

odświeżę temat. czy warto się pakować we fluvala fx5 do 375l? napisze od razu że nie chodzi mi o kasę ale o dobry i wydajny filtr. i czy to nie będzie za mocny filtr do takiego akwarium?

Opublikowano

Jako mechanik będzie OK, jako biolog też, aczkolwiek można taniej :wink:. Mimo iż ogólnie nie jest to praktykowane, sądze że można go zastosować jako jedyny filtr obsługujący oba typy filtracji pod warunkiem zastosowania dobrego wypełnienia ceramicznego i pozostawienia fabrycznych gąbek.

Opublikowano

Ja jestem za drugą opcją. Jak coś jest do wszystkiego, to jest do niczego. Opcja jednego filtra w akwa moim zdaniem nigdy się DOBRZE nie sprawdzi.

EDIT:

Muszę się porawić, bo zaraz mnie tu ktoś zabije :mrgreen: Opcja jednego kubełka - to mam na myśli. Nie tam żadne FBF-y i inne DiAjaje :lol: