Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

witam.zakładam nowe akwa 150x50x50 i mam pytanie jaki kupic filtr wewnętrzny i zewnętrzny.i czy ten wewnętrzny jest niezbędny?

zewnętrzne-Atman cf-1200;Tetra tec ex 1200;JBL CRISTAL PROFI 500;JEBO 829;

filtr wewnętrzny??? aqua szut 550- potrzebny?taki posiadam w ogólnym.nieźle sie sprawuje ale to duzo mniejsze akwa co mam.

Opublikowano

Kwestia kubełka:

Mam Atmana - cichy, niezawodny, nie spada przepływ, moim zdaniem super. Jedna wada - ma większe zużycie prądu od innych filtrów z podobnymi parametrami.

Tetra - moim zdaniem fajny filterek, raczej się nie psuje (nie pamiętam, aby na forum było o tym często pisane, właściwie w ogóle nie pamiętam :wink: ), no i zdecydowanie mniejszy pobór prądu od Atmana. Gdybym teraz kupował filtr - postawiłbym prawdopodobnie na niego.

JBL - podobnie, jak Tetra. Choć tu zdarzały się opinie, że chodzi głośno, ale zawsze pisały też inne osoby i mówiły, że jest niesłyszalny. Ostatnio chyba Neno zachwalał JBL 500.

Jebao - świeżutki produkt. Mało jest opinii o nim. Kupno na pewno wiąże się z pewnym ryzykiem. Zastanawiałem się też nad takim filtrem jakiś czas... może warto zaryzykować. Na pewno zaoszczędzisz pieniądze przy samym zakupie, bo z pewnością jest najtańszy.

Ja osobiście w tej chwili postawiłbym na Tetrę. Jeśli nie żal Ci prądu - na Atmana.

Zaraz ktoś inny napisze, że wziąłby co innego :mrgreen:

Co do wew. - musi być na 100% i to mocny, 2000l przepływu. Ja na ogół proponuję głowicę Atmana At203. Mam dłuższy czas i złego nie powiem. Jest też dobra głowica AquaSzuta (Neno wie o niej więcej, bo ma u siebie). Z pewnością przepływ tego, co kupisz, nie może być mniejszy, niż 1500l.

Opublikowano
Ostatnio chyba Neno zachwalał JBL 500.

Co do wew. - musi być na 100% i to mocny, 2000l przepływu. Ja na ogół proponuję głowicę Atmana At203. Mam dłuższy czas i złego nie powiem. Jest też dobra głowica AquaSzuta (Neno wie o niej więcej, bo ma u siebie). Z pewnością przepływ tego, co kupisz, nie może być mniejszy, niż 1500l.

JBL - chwaliłem tylko za cichą prace bo nic więcej nie moge o nim powiedziec . mam go za krótko .

Wewnetrzny mam 1200l/h i jest stanowczo za mało - zamienie sie po prostu na "Kaskada 2000" Aquaszuta 2000l/h i ten sobie powinien poradzic . W stsosunku do proponowanego przez Sisiona Atmana ma tylko jedna zalete - nizsze zużycie energi . Podejżewam ,ze ciagna oba wysmienicie :)

Opublikowano

nie obrażam sie bo szukałem chwile.ale 450 l to nie 375 bo z takiej roznicy to ja mam teraz w domu akwarium. a podałem kilka nad ktorymi sie zastanawialem bo chcialem wiedziec konkretnie.

jesli chodzi o wewnetrzny to chcialem zapytac o ten

http://allegro.pl/item348376942_turbo_1 ... trzny.html

ale juz widze ze bedzie za mało skoro mowicie ze 1200 l/h nie wystarcza a on ma 1100.

http://allegro.pl/item348809119_filtr_w ... _nowy.html

ten ma niezły przepływ ale też zżera sporo energii

i jeszcze jedno jak juz spytałem o foltry .czy ltos z was stosuje filtr podżwirowy i jak to sie sprawdza.wiem ze tam gdzie jest piasek to cięzko ale tam gdzie chce dać grys koralowy może by sie udało

Opublikowano

AquaEl zdecydowanie za mały, a podany Weipro za mały. Jeśli chcesz weipro, to są modele większe. Nie znajdziesz filtra wew. z odpowiednim przepływem do 375l, który zużywa mało energii. 25W to dobry wynik, jeśli będzie 2000l. Atman ma 30 W przy 2000l.

Podżwirowego nie polecam, nawet, jak będziesz miał w części inne podłoże od piasku. Zaciągnie Ci trochę piasku i kicha. W sumie nie pamiętam, czy ktoś tu miał podżwirowy filtr.

Jak będziesz miał dobry wew filtry (czyt.2000l/h) to podżwirowy nie będzie potrzebny :wink:

Opublikowano

Aqua Nova to jest t samo, co Jebao, tylko inna nazwa.

Jak najbardziej filtr wew powinien chodzić całą dobę. Każdy filtr powinien. Wew zbiera syfek z akwa i nie ma sensu go wyłączać na noc. Zew/kubeł dba o parametry, jak się go wyłączy, to bakterie w nim nie będą miały tlenu i umrą, co jest raczej nie wskazane :wink:

Opublikowano

czyli o tym aqua nova jeszcze nikt za bardzo nic nie wie? cena jest duzo niższa od innych.jakies 150 zł a to sporo jednak.tylko jesli on jest kiepski ,zapycha sie czesto i halasuje to wole dolozyć.ale jesli daje rade to kupił bym ten tanszy