Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

witam.zakładam nowe akwa 150x50x50 i mam pytanie jaki kupic filtr wewnętrzny i zewnętrzny.i czy ten wewnętrzny jest niezbędny?

zewnętrzne-Atman cf-1200;Tetra tec ex 1200;JBL CRISTAL PROFI 500;JEBO 829;

filtr wewnętrzny??? aqua szut 550- potrzebny?taki posiadam w ogólnym.nieźle sie sprawuje ale to duzo mniejsze akwa co mam.

Opublikowano

Kwestia kubełka:

Mam Atmana - cichy, niezawodny, nie spada przepływ, moim zdaniem super. Jedna wada - ma większe zużycie prądu od innych filtrów z podobnymi parametrami.

Tetra - moim zdaniem fajny filterek, raczej się nie psuje (nie pamiętam, aby na forum było o tym często pisane, właściwie w ogóle nie pamiętam :wink: ), no i zdecydowanie mniejszy pobór prądu od Atmana. Gdybym teraz kupował filtr - postawiłbym prawdopodobnie na niego.

JBL - podobnie, jak Tetra. Choć tu zdarzały się opinie, że chodzi głośno, ale zawsze pisały też inne osoby i mówiły, że jest niesłyszalny. Ostatnio chyba Neno zachwalał JBL 500.

Jebao - świeżutki produkt. Mało jest opinii o nim. Kupno na pewno wiąże się z pewnym ryzykiem. Zastanawiałem się też nad takim filtrem jakiś czas... może warto zaryzykować. Na pewno zaoszczędzisz pieniądze przy samym zakupie, bo z pewnością jest najtańszy.

Ja osobiście w tej chwili postawiłbym na Tetrę. Jeśli nie żal Ci prądu - na Atmana.

Zaraz ktoś inny napisze, że wziąłby co innego :mrgreen:

Co do wew. - musi być na 100% i to mocny, 2000l przepływu. Ja na ogół proponuję głowicę Atmana At203. Mam dłuższy czas i złego nie powiem. Jest też dobra głowica AquaSzuta (Neno wie o niej więcej, bo ma u siebie). Z pewnością przepływ tego, co kupisz, nie może być mniejszy, niż 1500l.

Opublikowano
Ostatnio chyba Neno zachwalał JBL 500.

Co do wew. - musi być na 100% i to mocny, 2000l przepływu. Ja na ogół proponuję głowicę Atmana At203. Mam dłuższy czas i złego nie powiem. Jest też dobra głowica AquaSzuta (Neno wie o niej więcej, bo ma u siebie). Z pewnością przepływ tego, co kupisz, nie może być mniejszy, niż 1500l.

JBL - chwaliłem tylko za cichą prace bo nic więcej nie moge o nim powiedziec . mam go za krótko .

Wewnetrzny mam 1200l/h i jest stanowczo za mało - zamienie sie po prostu na "Kaskada 2000" Aquaszuta 2000l/h i ten sobie powinien poradzic . W stsosunku do proponowanego przez Sisiona Atmana ma tylko jedna zalete - nizsze zużycie energi . Podejżewam ,ze ciagna oba wysmienicie :)

Opublikowano

nie obrażam sie bo szukałem chwile.ale 450 l to nie 375 bo z takiej roznicy to ja mam teraz w domu akwarium. a podałem kilka nad ktorymi sie zastanawialem bo chcialem wiedziec konkretnie.

jesli chodzi o wewnetrzny to chcialem zapytac o ten

http://allegro.pl/item348376942_turbo_1 ... trzny.html

ale juz widze ze bedzie za mało skoro mowicie ze 1200 l/h nie wystarcza a on ma 1100.

http://allegro.pl/item348809119_filtr_w ... _nowy.html

ten ma niezły przepływ ale też zżera sporo energii

i jeszcze jedno jak juz spytałem o foltry .czy ltos z was stosuje filtr podżwirowy i jak to sie sprawdza.wiem ze tam gdzie jest piasek to cięzko ale tam gdzie chce dać grys koralowy może by sie udało

Opublikowano

AquaEl zdecydowanie za mały, a podany Weipro za mały. Jeśli chcesz weipro, to są modele większe. Nie znajdziesz filtra wew. z odpowiednim przepływem do 375l, który zużywa mało energii. 25W to dobry wynik, jeśli będzie 2000l. Atman ma 30 W przy 2000l.

Podżwirowego nie polecam, nawet, jak będziesz miał w części inne podłoże od piasku. Zaciągnie Ci trochę piasku i kicha. W sumie nie pamiętam, czy ktoś tu miał podżwirowy filtr.

Jak będziesz miał dobry wew filtry (czyt.2000l/h) to podżwirowy nie będzie potrzebny :wink:

Opublikowano

Aqua Nova to jest t samo, co Jebao, tylko inna nazwa.

Jak najbardziej filtr wew powinien chodzić całą dobę. Każdy filtr powinien. Wew zbiera syfek z akwa i nie ma sensu go wyłączać na noc. Zew/kubeł dba o parametry, jak się go wyłączy, to bakterie w nim nie będą miały tlenu i umrą, co jest raczej nie wskazane :wink:

Opublikowano

czyli o tym aqua nova jeszcze nikt za bardzo nic nie wie? cena jest duzo niższa od innych.jakies 150 zł a to sporo jednak.tylko jesli on jest kiepski ,zapycha sie czesto i halasuje to wole dolozyć.ale jesli daje rade to kupił bym ten tanszy

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Ja również. Kształt głowy mi nie pasuje do saulosi
    • Obstawiam że na 99% to demasoni.
    • Bartku...demasoni nawet jak ledwo się " urodzi" to widać jego zdecydowane barwy czyli pasy pionowe. Nie można jego pomylić z inną rybą . No chyba , że jest złego gatunku. Wydaje mi się , że to może być saulosi lub coś innego.
    • Ta największa wygląda na crabro.
    • To Ty jesteś bardzo dzielny, albo bardzo silny, albo masz nieduże akwarium. Przy zbiorniku 160 litrów - wielkość mini jak na malawi - podmiana 25% to jest 40 litrów - wiadrami w jedną i w drugą. Przy większych akwariach odpowiednio więcej. To już chyba lepiej ciągnąć węże.  Jak już się upierasz przy targaniu tej wody, to wygodniejsze od wiader mogą być kanistry - trudniej rozlać. Ja tak na razie uzupełniam wodę w dolewce.  Jeżeli masz miejsce w szafce - mnie się takie rozwiązanie bardzo sprawdziło - można tam zamontować narurowca i na czas poboru wody łączyć go z siecią wężem ogrodowym z szybkozłączką.  Z drugiej strony wpiąłem zestaw na stałe do rury prowadzącej wodą z sumpa do akwarium. Jak widać na zdjęciu, założyłem też elektrozawór z wyłącznikiem pływakowym, żeby nie przelać.  Co do wkładów - mam polipropylenowy, odżelaziający i węglowy. I jeszcze jedno drobne udogodnienie: Wąż doprowadzający wodę do filtra podpinam do baterii prysznica. Żeby nie musieć za każdym razem odkręcać węża i nakręcać końcówkę do podłączania szybkozłączki, wąż prysznica dokręciłem do szybkozłączki z gwintem zewnętrznym 1/2" (trochę się naszukałem w internecie). Tym sposobem przepinam tylko węże. Zastanawiam się jeszcze nad założeniem za elektrozaworem trójnika i podłączeniu tam modułu z żywicą jonowymienną - w ten sposób ogarnę też temat uzupełniania wody w dolewce.    
    • Poziome psy - Melanochromis auratus Plamy - Nimbochromis livingstonii Bez Pasów - 3 x Pseudotropheus sp. 'acei' Pionowe pasy - słabo go widać, Chindongo demasoni albo Chindongo saulosi Ta największa, trudno powiedzieć, jakiś Pseudotropheus? W tej misce, bez napowietrzania i przykrycia za długo nie pożyją.
    • Siemka potrzebuje info co za pyszczole tu pływają 😁😁😁🍺
    • Cześć  To stary temat ale i mnie aktualny ponieważ mój samiec Yellow od ponad pół roku na zmianę bździ się z dwoma samicami Saulosi , już chyba z osiem razy nosiły w pysku młode ale jak na razie przetrwały dwie jedna ma jakieś  4 cm a druga jest jeszcze tyci tyci maleńka 
    • @Tomasz78https://forum.klub-malawi.pl/search/?q=Hexpure &quick=1  W podanym linku są 4 tematy różne w tym jeden właśnie ten tutaj. W szukajce zaznacz WSZYSTKO  wtedy szuka w zawartości całego forum.
    • Napiszę tutaj bo wpisując w wyszukiwarkę hexpure wyskoczył tylko ten temat. Moje spostrzerzenia po użyciu hexpure w porównaniu do purigenu. Jeżeli coś jest tanie a tak samo dobre jak te drogie to zapala się czerwona lampka - gdzieś tkwi jakiś "haczyk". No i znalazł się owy "haczyk". Jeżeli chodzi o czystość wody to oba preparaty krystalizują wodę tak samo, oba po 4 tygodniach tak samo zabrudzone na kolor brązowy. Różnica wyszła w regeneracji. Oba regeneruję wybielaczem ace. Hexpure wybielało się 3 dni zużywając 1 litr ace i to nie wybieliło do białości. Nalałem około 300 ml ace do 125ml hexpure tak jak robię to w przypadku purigenu, po 24h wybieliło może w połowie, i tak jeszcze 2 razy powtarzałem aż zużyłem 1 litr. Natomiast 125ml purigenu po użyciu 300 a nawet 250 ml ace po niecałych 20h wybiela do białości. Wniosek z tego taki że hexpure opłaca się tylko w tedy jeśli używa się go jednorazowo. Jeżeli hexpure działa tak jak purigen latami to na wybielacz wydamy więcej. Purigen regeneruje co 4 tygodnie zużywając 300ml ace, więc zaokrąglając 1 litr ace starcza na 3 miesiące, czyli rocznie 4 litry, powiedzmy że litr ace kosztuje 10 zł, to roczny koszt 40 zł. Hexpure po 4 tygodniach użycia zużywa 1 litr ace, czyli rocznie potrzebuje 12 litrów czyli 120 zł. Hexpure 300ml kosztuje 60 zł. Purigen 250ml kosztuje 110 zł. (Aktualne ceny ze sklepu "trzmiel") Ale na ace trzeba rocznie wydać 80 zł więcej. Wnioski wyciągnijcie sami, a może ktoś ma inne spostrzeżenia?  
  • Tematy

• Grafiki

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

By using this site, you agree to our Warunki użytkowania.