Jump to content

Recommended Posts

Posted

Testy kropelkowe JBL zrobione dzisiaj:

Temperatura: 24'C
Akwarium 260 litrów 

KH: 11
pH: 7,5
GH: 13
NO2: 0,05
NO3: 1
NH4: 0,1 

Czy parametry wody są ok abym mogła wpuścić ryby?

Posted

Witaj. Bez podania dodatkowych informacji, te parametry nic nam nie mówią. Napisz kiedy zalałaś akwarium, jakich bakterii/preparatów użyłaś do wystartowania, jak caly proces przebiegał, jaką masz filtrację? 

• Like 2
Posted

Zalane 2 tygodnie temu.

Bakterie: Ampułka Prodibio BioDigest

Uzdatniacz: JBL Biotopol

Filtr:

Prefiltr zewnętrzny Sunsun HW-602A 1,5 l

Filtr głowny: sunsun hw 703a

Dodatkowo jest napowietrzacz z kamieniem napowietrzajacym + Pompa cyrkulacyjna Sunsun JVP-120 brak 3000 l/h

Wpyszczone życie: 4 ślimaki rabbity.

Posted

Moim zdaniem Nh4 na poziomie 0,1 świadczy o tym, że dopiero coś zaczyna się dziać, na pewno cykl azotowy jeszcze się nie zamknął. Wstrzynaj się jeszcze z wpuszczaniem ryb. Wsyp do akwarium szczyptę pokarmu i za kilka dni zrób pomiary (Nh4, No2, No3) W tym czasie możesz podnieść temperaturę nawet do 30 stopni, później jak już będą ryby 24 bedzie ok. Z napowietrzacza możesz zrezygnować jeśli ustawisz cyrkulator w taki sposób aby poruszał lustrem wody, ale w tym momencie to nie jest najważniejsze. 

• Like 4
Posted
Godzinę temu, Marta770 napisał:

Bakterie: Ampułka Prodibio BioDigest

A co dałaś jako pożywkę dla tych bakterii ? Dlatego zrób jak napisał Bartek @Bartek_De z dodaniem pokarmu i jak masz to daj jeszcze raz ampułkę wspomnianych bakterii. Tego nie przedawkujesz. Uściślę tylko..szczyptę czyli łyżeczkę od herbaty jeżeli chodzi o suchy i tyle samo jeżeli masz jakieś mięso. Można też dodać WA ale tego nie robiłem nigdy to nic na ten temat nie napiszę jeżeli chodzi o szczegóły. Podniesienie temperatury nawet  do 30C jak napisał Bartek przyspieszy cykl azotowy.  Obserwuj skok i spadek NO2 i NO3..Wtedy będziesz wiedziała czy cykl ruszył i czy się zamknął. Spanie NO2  do prawie zera a wyskoczy w górę NO3 wtedy zrobisz podmianę i wpuścisz ryby. Po dwóch tygodniach przy samych bakteriach bez pożywki cykl u Ciebie pewnie nawet nie ruszył.

Godzinę temu, Marta770 napisał:

zdatniacz: JBL Biotopol

Teraz możesz sobie darować . Zastosuj podczas pierwszej podmiany wody gdy będziesz miała już ryby. 

• Like 2
Posted

Co dwa dni daje szczyptę pokarmu suchego,żeby bakterie miały pożywkę. 

Jeśli chodzi o same bakterie to w momencie zalewania baniaka dałam cała ampułka, która według producenta starcza niby na 1000 litrów wody. Czy w takim przypadku mam dać jeszcze jedna? 

Temperaturę wody zgodnie z Waszymi radami podniosę ;)

Posted
2 godziny temu, Marta770 napisał:

Czy w takim przypadku mam dać jeszcze jedna? 

Zakładając , że cykl u Ciebie nie ruszył  to nie musisz. Ale z drugiej strony jak na wszelki wypadek dasz jeszcze jedną to wcale to niczemu nie szkodzi  bo tych bakterii nie przedawkujesz. 

2 godziny temu, Marta770 napisał:

Co dwa dni daje szczyptę pokarmu suchego,żeby bakterie miały pożywkę. 

..i nie widziałaś czy cykl był czy nie?  Robiąc testy co 3-4 dni byś miała już odpowiedź.

• Like 1
Posted

Przyznam się do błędu,że tydzień temu jak robiłam testy kropelkowe to nie zmierzyłam NH4,NO2,NO3 (nie wiem czemu ich nie zrobiłam).

Posted

Spokojnie czekaj. Wszystko jeszcze musi się zadziać. Dopiero po skoku NO2 i spadku tego parametru możesz puszczać ryby. Inaczej zrobisz sobie problem. 

• Like 1