Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Buduje swojego pierwszego kaseciaka, i zauważyłem że od kleju robi mi się biały nalot. Czy jest to wina kleju? Czy może to tak zawsze? Czym to zmyć? Tak żeby klej nie puścił? A może pomalować ale jaka farba żeby nic z wodą się nie dzialoScreenshot_2022-02-17-20-16-26-407_com_miui.gallery.thumb.jpg.cd6a7068b27dfbe25e79f910e7e92e6c.jpg

Opublikowano

To klej. Niektóre takie w stylu "kropelka" podobnie pozostawiają nalot. Poczytaj lepiej jak "zdrowy" jest ten klej. Może na tym etapie jeszcze da się go zastąpić innym. 

Opublikowano (edytowane)

Jeśli od środka to daj sobie spokój, nie bedzie widać. Od zewnątrz możesz przykleić c kątowniki z czarnego pcv, wzmocnisz konstrukcję i zamaskujesz przebarwienia. 

Kolego @Pikczer swój kaseciak kleiłem kropelką i żadnego efektu niepożadanego u ryb nie zauwazyłem wiec po wyschnięciu raczej nie jest szkodliwy. 

Edytowane przez Bezprym
  • Lubię to 2
Opublikowano
  W dniu 17.02.2022 o 21:54, Pikczer napisał(a):

To klej. Niektóre takie w stylu "kropelka" podobnie pozostawiają nalot. Poczytaj lepiej jak "zdrowy" jest ten klej. Może na tym etapie jeszcze da się go zastąpić innym. 

Rozwiń  

A co w nim takiego strasznego?

• Lubię to 1
Opublikowano

Jak coś kontrowersyjnego to od razu forum jest ożywione:) 

Skoro nic się z rybami nie dzieje to super, ale jednak skład takich klei nie jest jakiś przyjazny środowisku. 

Ja bym osobiście użył silikonu akwarystycznego, ale to ja :)

Opublikowano

Ja wszystko z PVC sklejam klejem do rur PVC. Jeżeli zależy mi na estetyce to pakuje w strzykawkę, i nakładam wąziutką spoinę. Schnie wolniej od kropelek , ale jak zrobisz to starannie i za dużo nie wycieknie na boki to wygląda ok. Jakieś drobne strupki na bokach spoiny usuwam nożykiem do tapet po wyschnięciu. Ewentualne niedoskonałosci są minimalne i mało widoczne. No i po wyschnięciu 100 procent bezpieczny. Chociaż cyjanoakryle (kropelki i inne super gluty) też nie powinny mieć wpływu na życie w akwa. Znam ludzi którzy na potęgę kleją tym np rośliny do korzeni czy kamieni i nie słyszałem żeby były jakieś problemy z życiem w akwa potem. 

• Lubię to 1
Opublikowano
  W dniu 18.02.2022 o 06:13, Pikczer napisał(a):

Ja bym osobiście użył silikonu akwarystycznego, ale to ja

Rozwiń  

Ja wręcz odwrotnie jeżeli chodzi o klejenie spienionego PCV silikonem akwarystycznym z przeznaczeniem tego czegoś do akwa. Po prostu po jakimś czasie "puszcza" a szczególnie jeżeli będzie to kaseciak a w nim pracująca pompa. To nie zdało egzaminu . Pewnie przyczyną jest struktura spienionego PCV. W temacie poniżej koledzy polecają sprawdzone kleje:

• Lubię to 4
Opublikowano
  W dniu 18.02.2022 o 07:12, Nath_147 napisał(a):

Taka ciekawostka: W okresie wojny w Wietnamie, superglue był stosowany podczas klejenia ran i organów wewnętrznych.

Rozwiń  

Dokładnie tak. Kleje cyjanoakrylowe są bezpieczne. Zdarzają się przypadki, że używają ich gitarzyści rockowi/metalowi, do klejenia ran palców powstałych w trakcie koncertów. Ale nie o tym temat...😉

Kolego @fetzi jeśli bardzo Ci przeszkadza ten biały nalot to spróbuj go delikatnie przetrzeć drobnym papierem ściernym, albo nawet papierem "wodnym".

• Lubię to 3
Opublikowano

Człowiek się uczy całe życie :) Szczerze to myślałem, że te kleje mogą negatywnie działać na ryby. Spiszę sobie nazwy bo się chyba przydadzą mi również :)

• Lubię to 1