Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam :)

Po jakichś 30 latach "siedzenia" w akwarystyce, w końcu dotarłem do decyzji o pierwszym Malawi :)

Akwarium 160x60x60. Bez tła strukturalnego, ilość kamieni raczej umiarkowana. Dlatego padło na non mbunę. Przestudiowałem chyba wszystko co było przestudiowania i mam takie przemyślenia co do obsady. Z tych ryb bym chciał wybrać docelowy skład.

Sciaenochromis fryeri - musi być, zarządzenie córki, przynajmniej samiec.

Labidochromis caeruleus 

Aaulonocara baenschi

Placidochromis Mdoka White Lips

Copadichromis azureus

Otopharynx tetrastigma

Ja bym chciał spróbować z mdoka, yellow i tetrastigma, ale co zrobić z fryeri, który zresztą mi się też bardzo podoba. Zrezygnować z mdoka na rzecz fryeri? Ale wtedy pewnie ilość niezbyt ładnych samiczek spowoduje u mnie nieodpartą chęć dołożenia kolejnych ryb ;) z tego też powodu zdecydowałem się na yellow, chociaż A. baenschi bardziej mi się podoba.

A jakby zamiast mdoka w większej docelowej ilości, celować w 1+3 azureus i ewentualnie dołożyć potem podrośnięte go samca fryeri, jeżeli reszta będzie funkcjonować? Pewnie będzie za ciasno...

Jakiś pomysł jak to ogarnąć, żeby był i fryeri i nie było zbyt wielu szarych samiczek?

Opublikowano

Ja widzę tu dwa ewentualne układy:

1. Yellow, mdoka i fryeri 

2. Yellow/baenschi, tetrastigma, azureus, fryeri w układzie 1+2. 

Z frejkami jest takie niebezpieczeństwo, że może się skrzyżować z samicami tetrastigmy, i baenschi, i azureusa. Pies na baby, bez względu na gatunek😉, więc najbezpieczniejszy jest pierwszy układ. 

• Lubię to 3
Opublikowano

Dzięki za odpowiedź! A tak z ciekawości, mdokom nie grozi zgwałcenie przez freja? :) Ogólnie nie planuję odchowywać młodych, a jeżeli jakieś kundelki by jednak przetrwały to na pewno nie puszczę ich w sprzedażowy obieg.

Druga opcja by mi odpowiadała, nawet bardzo. Jakbym spróbował takiego układu, to kupując młode ryby, ile kupić na początek? 10 x tetrastigma (ze względu na dużą śmiertelność młodych, z tego co czytałem) i po 6 (8?) reszty, żeby celować wszędzie w układy 1+x? Czy bezpieczniej kupić więcej młodych, żeby była większa szansa na odpowiednią ilość samiczek?

Dobrze myślę, że przy tak małym akwarium (jak na non mbuna i obecne czasy :) powyższe ryby wypełnią jego wszystkie strefy?

Opublikowano
17 minut temu, ducze napisał:

mdokom nie grozi zgwałcenie przez freja?

Mdokom raczej nie grozi zgwałcenie przez frejka, gdyż samice są niebieskie, więc kolorystycznie za bardzo odbiegają. 

Nie słyszałem o większej śmiertelności tetrastigm. To nie jest jakiś wyjątkowo delikatny gatunek. Możesz kupić po 8-10szt. Frejków może być mniej. Chodzi Ci głównie chyba tylko o samca? 

• Lubię to 2
Opublikowano
1 minutę temu, pozner napisał:

Chodzi Ci głównie chyba tylko o samca? 

Tak. To długa historia, ale koniec końców, córka, która zakupiła sobie Atlas ryb akwariowych, zgodziła się na Malawi kosztem akar pomarańczowopłetwych, tylko pod warunkiem, że będzie fryeri :)

W jakimś temacie czytałem, że młode tetrastigmy lubią padać krótko po zakupie. Ale może to jakieś przypadkowe zdarzenie albo czyjś błąd rzucił mi się w oczy.

OK, to spróbuję z fryeri, tetrastigmą, azureusem i yellow. Jak podrosną i zaczną się problemy, będę redukował albo korygował obsadę.

• Lubię to 1
Opublikowano
Godzinę temu, ducze napisał:

OK, to spróbuję z fryeri, tetrastigmą, azureusem i yellow.

Zwróć uwagę że fryeri i azureus są bardzo podobne, wziąłbym zamiast azureusa coś innego kolorystycznie np. aulonocara jacobfreibergi.

Opublikowano
58 minut temu, Tomasz78 napisał:

Zwróć uwagę że fryeri i azureus są bardzo podobne

Co racja to racja. Ale przy jednym samcu fryeri niebieskiego nie będzie za wiele. Chociaż też aulonocary mi się ogólnie podobają. No nic, mam jeszcze trochę czasu na przemyślenia :)

• 4 tygodnie później...
Opublikowano (edytowane)

Nonmbunarium wystartowało :) Koniec końców od dzisiaj pływa 10x mdoka, 8x tetrastigma i 10x yellow. Fryeri najwyżej dołożę w miarę rozwoju sytuacji :) Ryby od Darka Gaży.

Dzięki za rady :)

Edytowane przez ducze
  • Lubię to 3
Opublikowano

Tak to wygląda :) rośliny mi zostały z poprzedniego biotopu, szkoda było wyrzucić :) najwyżej z czasem wylecą. No i z barwą światła muszę powalczyć, bo mi się ogólnie nie podoba. Ale ryby super, zero stresu :)
  • Lubię to 2