Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam!

A ja z kolei mam pytanie...ikola zaczęła mi cieknąć. Nie na uszczelce ale na uchwytach głowicy. Powymieniałem uszczelki na zaworach i pompce i nadal cieknie. Jakieś pomysły...miał ktoś podobną sytuację?

Opublikowano

Jeśli zatrzaski słabo dociskają to możesz pod nie coś podłożyć, nie wiem, kawałek tektury, zwiniętego papieru, gąbki...🤔 tak żeby powstał pewien dystans, wtedy głowica będzie bardziej dociśnięta do uszczelki. Albo spróbuj na kilka minut włożyć samą uszczelkę do wrzątku. Tak czy inaczej to tylko "pudrowanie syfa" i tak jak wspomniał Andrzej najlepiej zasięgnąć rady w serwisie.

• Lubię to 1
Opublikowano

Panowie, problem nie jest w uszczelce głowicy...tam nic nie cieknie. Woda leci wyżej, z głowicy - tam gdzie jest silnik (poniżej miejsca do trzymania filtra). Wydawało mi się, że woda może tam się dostać tylko poprzez nieszczelne uszczelki zaworów lub pompki, jednak po wymianie sytuacja się nie zmienia.

Tam w ogóle woda powinna się dostawać?

• 2 tygodnie później...
Opublikowano (edytowane)
W dniu 22.01.2022 o 14:07, mata888 napisał:

Witam!

A ja z kolei mam pytanie...ikola zaczęła mi cieknąć. Nie na uszczelce ale na uchwytach głowicy. Powymieniałem uszczelki na zaworach i pompce i nadal cieknie. Jakieś pomysły...miał ktoś podobną sytuację?

Witam

Używasz jakiegoś silikonu? U mnie przy innych filtrach, praktycznie nowych jakoś dziwnie się zdarzyło, że nagle coś przeciekało. Mocno uszczelki smaruje smarem z Aquael a teraz też używam w sprayu JBL ( tylko używać na zewnątrz albo gdzieś w garażu, bo osadza się na podłodze etc). A jeśli tego pilnujesz to nie pomogę, u mnie ikola też bezbłędnie działała. 

Edytowane przez Pikczer
Opublikowano
On 1/22/2022 at 2:07 PM, mata888 said:

miał ktoś podobną sytuację?

Tak, ale w filtrze innej marki. Pierwsze podejrzenie serwisu padło na o-ringi przyłącza węży, wymienili przyłącze na nowe sugerując jednocześnie że dobry byłby delikatny nadwymiar oringów, lecz z głowicy (spod klamer jak u Ciebie) nadal ciekło (głowica powoli napełniała się wodą, aż zaczynał wypływać strumyczek spod klamer), w drugim podejściu serwis wymienił całą głowicę na nową i jak na razie (kilka dni) nie cieknie. W czeluściach internetu ktoś gdzieś kiedyś napisał, że w podobnej konstrukcji kubełku tej marki co mój (nieco inny model) miał przypadek włosowego peknięcia w komorze wirnika.