Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witajcie. 

Nie wiem czy w dobrym temacie ale nie wiem gdzie mógłbym dodać takie pytanie. W pracy posiadam akwarium (100x40x40) 160l i obecnie pracuje tam filtr wewnętrzny Fluval U4. Akwarium będę zabierał do siebie do domu zmieniając w nim wystrój (zamiast żwiru będzie piasek) i zastanawiam się na zakupem filtra zewnętrznego. Pod uwagę biorę Aquael Ultramax 2000 i Fluval 407. Co sądzicie o tych filtrach i który byście polecili. 

Pozdrawiam :)

Opublikowano
16 minut temu, Tomek1992 napisał:

Nie wiem czy w dobrym temacie ale nie wiem gdzie mógłbym dodać takie pytanie.

Wystarczyło założyć nowy temat. Zrobiłem to za Ciebie.

Opublikowano (edytowane)

Od około pół roku używam Ultramax 2000  dokładnie w  160 litrowym akwarium.  Nie mam mu nic do zarzucenia. Robi robotę. Ogarnia biologię.i mechanikę z niewielką pomocą cylkulatora. No wlocie prefiltr Eheim. Woda i dno czyste. Parametry wody prawidłowe. Drugiego modelu nie używałem.

Edytowane przez pulpet
  • Lubię to 1
Opublikowano (edytowane)

Używam ultramax 2000 w akwarium 200l. Jestem z niego zadowolony. Jest cichy i wydajny. ;)

Edytowane przez Diux
  • Lubię to 1
Opublikowano

Ultramax 2000 zamówiony i jutro przyjdzie pewnie paczka :) A podpowiedzcie mi proszę jeszcze jedną rzecz. Chciałbym założyć dodatkowy prefiltr przed tym ultramaxem i zastanawiam się czy w akwarium na wlocie założyć dwa Eheim Prefiltr Aquaball czy poza akwarium w szafce postawić Sera PrefiX Filter. W jednym i drugim przypadku będę musiał zastosować redukcję z 19/25 na 16/22. 

Opublikowano

Taki prefiltr pasuje do Ultramax 2000 bez przeróbek.

https://www.google.com/url?sa=t&source=web&rct=j&url=https://allegro.pl/oferta/eheim-prefiltr-aquaball-4004320-filtr-wstepny-7591144633&ved=2ahUKEwjQhPGRi7z1AhWXhP0HHUK4D3AQFnoECC8QAQ&usg=AOvVaw37qaYrs8QA3xSyiRgp8d2q

Wewnątrz przyłącza jest przewężenie, które u siebie rozwierciłem, żeby nie tłumiło przepływu. Próbowałem też kubełkowego prefiltra, ale ten mocno zmniejszal.przeplyw.

• Lubię to 1
Opublikowano

Jak chcesz powiększyć prefiltr, to możesz połączyć cztery kosze razem. I tak zapychają się kolejno od góry, więc taki podział na dwa, to tylko niepotrzebna strata na przepływie wg mnie.