Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
6 minut temu, bojack napisał:

Tafla jest albo 3,6m albo 6m. 

Z dwóch tafli 6m zrobisz boki i dno, z tym dno miałbyś z dwóch kawałków po 2 metry. Widziałem już takie rozwiązania :) 

Opublikowano
4 minuty temu, darianus napisał:

Z dwóch tafli 6m zrobisz boki i dno, z tym dno miałbyś z dwóch kawałków po 2 metry. Widziałem już takie rozwiązania :)

Nom, w sumie też widzialem i jest dodatkowe wzmocnienie na środku, bo trzeba dać na zakładkę. W takim razie jaka jest wysokość tafli? Myślałem, że 6x6

Opublikowano (edytowane)
7 minut temu, bojack napisał:

Nom, w sumie też widzialem i jest dodatkowe wzmocnienie na środku, bo trzeba dać na zakładkę. W takim razie jaka jest wysokość tafli? Myślałem, że 6x6

A ja że 1x6 :) W sumie 2x6 też może być bez odpadów. Trzeba dopytać, sam jestem ciekaw.

Edytowane przez darianus
  • Lubię to 1
Opublikowano
38 minut temu, bojack napisał:

To kolejne pytanie. Murować podstawę i wylewać płytę, czy spawać stelaż? Jak uważacie

Moje zdanie jest takie (tylko beton) na poziomie odpowiednim dla Ciebie ale podnieś to sobie tak byś zmieścił sumpa, teraz jeszcze jedna rzecz ustaw zbiornik na takiej wysokości by siedzac fsjnie się to obserwowało, bo zakładam że będziesz chciał obserwować siedzac 😁. Myślę że beton wraz ze zbrojeniem będzie lepszym i bardziej stabilnym rozwiązaniem niż stelaż, za dużo kasy by zeszło na metal... Chyba że kro ma inne zdanie ;)

• Lubię to 3
Opublikowano
8 minut temu, Nath_147 napisał:

Z tego można wnioskować, że różne rodzaje szkła są w róznych formatach. 

Zaczynam się zastanawiać czy 19mm na szybę 4x1 jest bezpieczne...?

3 minuty temu, Jeb_us napisał:

Moje zdanie jest takie (tylko beton) na poziomie odpowiednim dla Ciebie ale podnieś to sobie tak byś zmieścił sumpa, teraz jeszcze jedna rzecz ustaw zbiornik na takiej wysokości by siedzac fsjnie się to obserwowało, bo zakładam że będziesz chciał obserwować siedzac 😁. Myślę że beton wraz ze zbrojeniem będzie lepszym i bardziej stabilnym rozwiązaniem niż stelaż, za dużo kasy by zeszło na metal... Chyba że kro ma inne zdanie ;)

No właśnie, może jednak całość z betonu i tylko szyby? Może będzie jednak taniej i lepiej?

Najchętniej zrobiłbym 40cm od podłogi, ale oba pomieszczenia mam na tym samym poziomie i miejsce pod zbiornikiem byłoby nieużyteczne. Z drugiej strony 40cm od podłogi może być niebezpiecznie. Im dalej w głąb, tym więcej pytań :) Chyba 70cm od podłogi będzie ok, a na dole sump.

Dobra, to zalóżmy, że po rozmowie z mądrym człowiekiem ;) środek wylałbym betonem. Jak się za to zabrać? Ścianki z ceramiki 25cm. Zakładam, że w środku trzeba wylać "wannę" z betonu, na górze wieniec. Jakiej grubości wanna, jak wysoki wieniec? Jak grube szkło na fronty? Jak przygotować ramkę pod fronty? Jak izolować ściany? Jak zrobić przepusty w dnie? 

Ile pytań się rodzi... :) Sorry :)

Opublikowano
Moje zdanie jest takie (tylko beton) na poziomie odpowiednim dla Ciebie ale podnieś to sobie tak byś zmieścił sumpa, teraz jeszcze jedna rzecz ustaw zbiornik na takiej wysokości by siedzac fsjnie się to obserwowało, bo zakładam że będziesz chciał obserwować siedzac . Myślę że beton wraz ze zbrojeniem będzie lepszym i bardziej stabilnym rozwiązaniem niż stelaż, za dużo kasy by zeszło na metal... Chyba że kro ma inne zdanie
Czytasz w moich myślach Właśnie o tym samym rozmawialiśmy z Mateuszem przez telefon nie dalej jak 20 minut temu i myślę, że go przekonałem Postument i ściany boczne z betonu plus na górę wieniec i to jest najbardziej pancerne i pewne rozwiązanie.

Wysłane z mojego SM-G770F przy użyciu Tapatalka

• Lubię to 1
  • Dziękuję 1
Opublikowano
1 minutę temu, Bartek_De napisał:

Czytasz w moich myślachhttp://emoji.tapatalk-cdn.com/emoji482.png Właśnie o tym samym rozmawialiśmy z Łukaszem przez telefon nie dalej jak 20 minut temu i myślę, że go przekonałemhttp://emoji.tapatalk-cdn.com/emoji2957.png Postument i ściany boczne z betonu plus na górę wieniec i to jest najbardziej pancerne i pewne rozwiązanie.

Wysłane z mojego SM-G770F przy użyciu Tapatalka

Bartek wiem, co mam i za powidzmy rok będę w stanie przetestować i powiedzieć gdzie są słabe punkty natomiast wydaje się oczywiste i najtańsze rozwiązanie właśnie betonowe do tego jie trzeba się martwić o nic, zakładasz drzwiczki z boku gdzieś jak dla hobbitow i gra, sump obsługujesz pod Akwa 😉

• Lubię to 2
Opublikowano
17 minut temu, bojack napisał:

pytań się rodzi... :) Sorry

Wiec tak daj mi chwilkę czasu pewnie z dzień może dwa zrobi Ci pomiary jak to h mnie wygląda i czego użyli jelsi to nie problem i możesz poczekać 😜

• Dziękuję 1
Opublikowano
Teraz, Jeb_us napisał:

Wiec tak daj mi chwilkę czasu pewnie z dzień może dwa zrobi Ci pomiary jak to h mnie wygląda i czego użyli jelsi to nie problem i możesz poczekać 😜

Git, mam czas do wiosny ;) Na luzie. 

• Lubię to 1