Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Kup coś z przepływem min 4000 i regulacją majlepiej. 2000 litrów/h może się okazać za słaby. Falownik dmucha wodą 😁 inaczej niż skoncentrowany wylot z filtra. AC 2000 to zupełnie inna bajka niż falownik o wydajności 2000 litrów. U mnie w 120 cm długości falownik 2000 był zdecydowanie za slaby

• Lubię to 2
Opublikowano
12 minut temu, Andrzej Głuszyca napisał:

Ma regulacje przepływu. Nawet na minimum tak się dzieje?

Bardziej chodzi mi o to że przy ciągłej pracy na falowniku nie będzie wzbijania w słup wody tych wszystkich kup naraz. U mnie to tak wygląda. dodatkowo woda robi się mętna.

W kuble mam gąbek i ceramiki 16 litrów co daje 1/10 wody netto. Mechanik póki co nie jest potrzebny a biorąc pod uwagę zużycie prądu falownik wyjdzie na plus.

Opublikowano
1 minutę temu, bojack napisał:

To co opisujesz oznacza, że cyrkulacja jest nieoptymalna. Wszystko co podnosi ac2000 powinno chwilę później trafić pod zasys filtra.

Nie tak kolorowo pewnie. Jak kolega włącza dodatkową cyrkulację na chwilę, to zanim się to odessie może chwilę trwać . Lepsza jest wersja z ciągłymi przepływami niż takie odkurzanie dwa razy na dobę. Chwilę może być syf w baniaku. Ustawienie cyrkulacji oczywiście też ma.wplyw na to ile to potrwa.

• Lubię to 2
Opublikowano

Tak, tak, to się zgadza, jednak przy tej długości zbiornika nawet podniesienie bałagaganu powinno zostać opanowane w 20-30min max. Przy zbiornikach 200+ już tak kolorowo nie jest, to fakt ;)

• Lubię to 2
Opublikowano
1 minutę temu, bojack napisał:

Tak, tak, to się zgadza, jednak przy tej długości zbiornika nawet podniesienie bałagaganu powinno zostać opanowane w 20-30min max. Przy zbiornikach 200+ już tak kolorowo nie jest, to fakt ;)

I tak się dzieje, po 30 minutach unoszące się kupy znikają w zasysie kubła mimo wszystko woda później już nie jest taka klarowna.

Opublikowano

Daj do prefiltra w Ultamax coś gęstszego niż oryginalna gąbka. Będziesz częściej.czyscil, ale oryginał ma przeloty jak stodoła. I stąd wolne klarowanie.

Opublikowano (edytowane)

W środku mam 3 gąbki, 20/30/45 ppi więc po pół godzinie woda się klaruje.

Prościej będzie kupić falownik i nie robić zamieszania :)

Edytowane przez pkiinbanww
Opublikowano (edytowane)

No to już nie wiem. Jak jesteś zadowolony to zostaw, a jak nie to kombinuj dalej 😉 

Kolejna sprawa że akwa masz młode i filtr też. Z czasem gąbki zarosną i będą lepiej wyłapywać drobne zanieczyszczenia, które teraz filtr wciąga i wypluwa. Albo dodaj mechanika. Masz trochę możliwości.

Edytowane przez pulpet
  • Lubię to 1