Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam . O to moje akwarium z mieszanką ryb z Malawi oraz Tanganyika. Zdecydowałem się na wielogatunkowa obsadę zbiornika ponieważ chciałbym mieć każda z tych pięknych ryb u siebie ;) i wbrew opinii... Żyją jakoś w zgodzie. Wiadomo małe kłótnie się zdarzają ale nie ma w nich ofiar. Jedzenie przewaga roślinna z dodatkiem mrożonki Artemia raz w tygodniu. Skałki do sztuczne koralowce z szczepami bakterii. Wypazone najpierw oczywiście  i nie ma z wodą żadnych problemów. Wszystkie parametry w normie. Pozdrawiam.

Opublikowano

Akwarystyka biotopowa jest tak piękna, że nie potrzeba udziwnień, tym bardziej akwaria z biotopem j. Malawi. Twoje akwarium nie jest na pewno akwarium biotopowym i zgodnie z przyświecającą nam ideą nie znajdziesz od klubowiczów poklasku. Twoje akwarium nie wygląda na akwarium z historią, patrząc na posiadane ryby wszystko przed Tobą.

• Lubię to 6
Opublikowano (edytowane)

Fakt... to nie oryginalny biotop. Ale chciałem uzyskać coś innego. Zastanawiałem się za białym piaskiem z czarnymi szpiczastymi skałami co by prawie odzwierciedlało biotop Malawi,ale jednak wybrałem bardziej kolorowy wystroj zbiornika. Osobiście sądzę że do tak ubarwionych ryb nawet pasuje.. nie naturalnie to na pewno ale najgorzej chyba nie wyszło. Akwarystyka to wyobraźnia ;) niektóre z ryb mają większy staż w zbiorniku, jakieś dwa miesiące temu dokupiłem resztę ryb i zostały dodane za jednym razem tak by nie było sprzeczek.  Samce walczą z sobą ale "bez krwi" i tylko przez chwilę bo  każdy ma swoje terytorium  i jest na tyle ryb że siły rozkładane są po wszystkich rybach a nie jedna na okaglo jest atakowana. Nawet ładnie to wygląda jak zataczają koła razem . Taka przecież jest natura.. Naprawdę nie miałem jeszcze ofiar i mam nadzieję że nie będę miał. Nie ma takiej wojny w akwa o jakiej możecie pomyśleć . Szybko się godzą ;). A wojnę mają tylko samce z tego samego gatunku. Dziękuję za opinię. Pozdrawiam . 

Edytowane przez Damian013
  • Zmieszany 1
Opublikowano

Pomijając fakt mieszania biotopów Malawi i Tanganiki to akwarium nie odwzorowuje żadnego z nich... Wystrój wygląda sztucznie, brakuje kryjówek dla słabszych ryb...

1 godzinę temu, Damian013 napisał:

Fakt... to nie oryginalny biotop. Ale chciałem uzyskać coś innego. Zastanawiałem się za białym piaskiem z czarnymi szpiczastymi skałami co by prawie odzwierciedlało biotop Malawi

Jakoś biały piasek i czarne spiczaste skały nie kojarzą mi się z jeziorem Malawi. Przynajmniej na żadnym zdjęciu z jeziora takiego nie widziałem.... 🤔

• Lubię to 5
Opublikowano

Kamienie poukładałem tak by były jakieś kryjówki,tego nie widać na filmie. Sądzę że łatwiej było te kryjówki zrobić jak z płaskich kamieni .  Tak myślałem że mi dostanie się za biotop. W głowie mam by jeden tylni róg był zbudowany z tych skał prawie aż do tafli i stopniowo po tylniej ścianie schodzić w dół ale to w przyszłości... I może jakoś za rok postaram się odwzorować prawdziwy biotop tych ryb i wtedy wyśle film ponownie. Na pewno bede relacjonował Wam zachowanie ryb oraz przeróbki jakie dokonam bo zależy mi na opinii. Chciałem uzyskać teraz coś innego jak wszyscy bo niestety większość akwa jest do siebie podobnych z tego biotopu.. Może za rok czy dwa będzie restart to zobaczymy co do tego czasu wymyślę. Pozdrawiam

Opublikowano

Bardzo nietypowo. Sceneria jak z akwarium morskiego. Jednakże te kryjówki trochę do poprawy. Z daleka widać, że jest ich mało. 

Ja u siebie też nie mam idealnej książkowej wersji Malawi. 

Dbaj o ryby i będzie dobrze :)

Opublikowano

Nie jest to prawilne Malawi ;], ale ja nie jestem ortodoksem i mi się podoba, wyszedł Ci morszczak ^^. Ważne żeby Tobie się podobało. Te sztuczne koralowce i tak zarosną Ci glonami na zielono/fioletowo.

Jakie masz podłoże? Te ryby w pionowe paski "zeberki" jakie to gatunki? Jaki litraż?

Opublikowano

Te zeberki to Szczelinowiec pięciopręgi – Neolamprologus tretocephalus. Strasznie mi się podobają. Nawet czasem żałuję że nie mam tylko ich w akwa bo salon mam też czarno biały. Pasowałyby ;) Co do koralowców to mam je już dobre 3 miesiące na razie jest dobrze. Akwa i szafka to Juwel Rio 180. 100x50x40 daje 200 litrów więc za jakis czas będzie trochę małe. Żwir  mam czarno biały z Aqua decor 1-3 mm. A o to wczorajsze parametry ale nie ufam im w 100% bo paskowe a odczyt telefonem: Screenshot_2021-12-30-11-05-38-408_de.dieetagen.tetrawatertest.thumb.jpg.76abd592ac615420e6634e6233d107a7.jpg

Opublikowano

Witaj nie klubowiczu!

Napiszę naprawdę szczerze, bez aluzji:

Mi twoje akwarium naprawdę się podoba (ryby i aranżacja), ale na pewno nie poszedłbym tą drogą i nie poleciłbym jej nikomu. Świat akwarystyki kusi niesamowicie, a firmy mają niesamowity marketing, co nie zawsze służy dobru zwierząt.

Chciałeś mieć coś innego, a masz zbiornik jak ich dużo z pyszczakami, a dodatkowo z całym osprzętem na wierzchu. Też kiedyś coś takiego chciałem, ale przede wszystkim taki rodzaj skał z doświadczenia innych to zły pomysł.

Przemyśl obsadę i wystrój. Na forum znajdziesz wiele wspaniałych i przemyślanych zbiorników. Nie dawno świetne zbiorniki postawili: @marcin73m @triamond @yaro oraz świetne IMO mają @crav @Bezprym @Bartek_De @darianus. Ja też postawiłem coś innego po wertowaniu wielu wątków i godzinach spędzonych na forum.

Jeśli nie chcesz mieć nudy to możesz iść w ślady @Bastian, który zmienia obsadę niczym szejk dziewczyny ;) Są to naprawdę INNE zbiorniki niż większości i każdy ma zupełnie inny wygląd, a nawet klimat. Poczytaj ich tematy to zobaczysz coś innego, a twój z całym szacunkiem to taki pospolity morszczak z pyszczakami+ jakich ostatnio wiele można oglądać, aczkolwiek tak jak napisałem mi też się takie podobają, ale jak komuś podoba się 3L kula z bojownikiem to nie znaczy, że to jest dobre. Dlatego tak wiele osób broni idei tego forum.

Na forum znajdziesz wiele argumentów dlaczego - jak w klasyku "Nie idźcie tą drogą".

Pozdrawiam i życzę Szczęśliwego Nowego Roku!

• Lubię to 7

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• No właśnie nie, do pierwszej komory filtracyjnej (nie licząc zrzutu), planuję włożyć gąbki 10, 20 i 30ppi.  Zdziwiłem się, że tak mówił. Tak samo jak to, że w panelu doklejanym do akwarium też się nie sprawdzają, a znam kilka osób które tak mają.
    • Na filmie Przemek mówi że gąbki w sumpie się nie sprawdzają, też tak uważacie? Jeżeli tak to dlaczego?
    • Ja też nie dopatrzyłem - policzyłem te szczeliny jako dwucentymetrowe. Spokojnie, cokolwiek zrobisz, będzie dobrze.
    • Teraz się dopatrzyłem, że tam jest 4,2cm ale z przegrodami. Więc jeśli przegrody są 6mm to wychodzi 3 cm pomiędzy nimi. Mój błąd.
    • Mam w sumpie 3 pompy. Głowna - obiegowa Jebao 10000 l/h, pracuje na 1/3 mocy, ponadto 2 małe - jedna porusza kształtkami K1 mikro, druga pompuje wodę z sumpa do żłobka - takie pudełko z 12 l nad sumpem , do którego trafia odłowiony narybek. Jest cisza, znacznie ciszej, niż pracuje wiatrak w komputerze. Kształtki też miały hałasować, ale jakoś nie chcą 😉.
    • Uważam, że masz bardzo sensownie zaprojektowanego sumpa. Nie potrzeba dodatkowej przegrody przed pierwszą komorą, bo tam nic nie będzie, tylko rura spustowa. U mnie szczeliny między przegrodami zrobione są na 18 mm (bo tak pewnie łatwiej było kleić, włożyli płytę wiórową jako dystans) i to całkowicie wystarcza. W Twoim projekcie, pole przekroju takiej szczeliny ma 96,8 cm^2. To odpowiada rurze o średnicy ponad 11 cm. Rura spustowa jest dużo cieńsza, więc ro, co spłynie z akwarium na pewno przejdzie przez te szczeliny. Kaskadowe ułożenie przegród w sumpie jest jak najbardziej OK. Woda spadając będzie się lepiej napowietrzać. Ja tak nie mam, ale gdybym teraz projektował sumpa, to tak bym zrobił.  W projekcie to pominięto, ale warto pamiętać o podpórkach do kratek rastrowych. Media nie powinny leżeć na dnie komór, powinna być pod nimi wolna przestrzeń, żeby woda swobodnie obmywała wszystko, co jest w komorze. Sporo sensownych informacji o budowie sumpa znajdziesz tutaj:  
    • Witajcie, wiem że podobnych tematów było wiele, ale w sumie w żadnym nie znalazłem odpowiedzi. Będę stawiał nowy baniaczek i na 80% jestem zdecydowany na sumpa. Biorę jeszcze pod uwagę kaseciaka, bo znam ten sposób filtracji doskonale, ale skoro nie mogę wcisnąć większego zbiornika, to może „schowam” trochę wody pod spód 😉 do tego nigdy jeszcze sumpa nie miałem i ciekaw jestem czy faktycznie jest taki super ja piszą na fb. Akwarium 200x75x70h i to jest naprawdę maks jakie mi wejdzie.  Planuje sumpa 120x50x40h. Dostałem od kolegi projekt, który działa w jego troszeczkę mniejszym akwarium bo 200x70x70, zdjęcia poniżej: I taka ilość komór mi odpowiada, ale zastanawiają mnie przerwy między „spiętrzeniami” czy nie powinny być również 3cm ? I czy między pierwszą, a drugą też nie powinno być podwójnej szyby, co by to zmieniło na plus lub na minus? Drugie zagadnienie, to przeczytałem w tematach o sumpach, że wszystkie wysokie przegrody powinny być jednakowe, te niskie również. Czy to ma jakieś znaczenie? Jeśli dobrze myślę, to podczas normalnej pracy byłoby mniej wody w sumpie, ale z kolei trochę mniej mediów. Otwór w sumpie u mnie będzie zbędny, bo nie mam możliwości doprowadzenia kanalizacji w miejsce gdzie stoi akwarium. Czy ktoś bardziej doświadczony mogły się wypowiedzieć w temacie?
    • Fossorochromis rostratus  Mdoka Exochochromis anagenys  Dimidochromis strigatus  Copadichromis borleyi  Labidochromis careuleus Melanochromis kaskazini/parallelus  To jest 7... Ósmy w zależności od dostępności, cen, lub urody konkretnych egzemplarzy to będzie crabro lub protomelas mbenji thick lips. Mam nadzieję, że taka obsada zapewni mi wystarczającą różnorodność kolorów, kształtów i przede wszystkim zachowania. Jak wszystko pójdzie terminowo to ryby w marcu 🙂 
    • W żadnym wypadku Twoich wpisów tak nie odbieram, wręcz przeciwnie, są dla mnie cennymi wskazówkami. Generalnie jak zamawiasz akwarium o długości 2 metrów lub więcej, każdy Cię pyta i zarazem namawia na montaż sumpa. Odnoszę wrażenie, że miażdżąca większość osób posiadająca takie duże zbiorniki, ma jednocześnie sumpa. Dlatego ja, mimo, że na początku nie brałem tego pod uwagę, bo mam dwa wydajne i co ważne bardzo ciche kubełki, zacząłem na poważnie rozważać inwestycję w sumpa, który jak wspomniałeś uchodzi za bezsprzecznie  najwydajniejszą formę filtracji.  Jednak jak zacząłem głębiej analizować, jakie realne nowe korzyści ma przynieść mi ta inwestycja, zacząłem nabierać wątpliwości, czy takowe rzeczywiście będą, tzn. czy faktycznie będę w pełni lub przynajmniej w jakimś stopniu wykorzystywać ten olbrzymi potencjał mediów biologicznych sumpa, skoro już dzisiaj moje dwa kubły bez problemu redukują  NH3 i NO2 do 0. No ale z drugiej strony, litraż wzrośnie niemal o 80%, ryb też pewnie będzie trochę więcej, więc jakaś niepewność jest. Po pierwsze odnośnie buforu mojej obecnej filtracji biologicznej, a po drugie odnośnie klarowności wody, bo jednak do sumpa można załadować całe mnóstwo gąbęk o różnej gęstości, plus włókninę, którą łatwo i często można wymieniać. No ale jest alternatywa w postaci filtra kasetowego, który mógłby wspomóc jeden z kubełków, jako dużo tańsze, prostsze i bezpieczniejsze rozwiązanie od sumpa, a jeśli chodzi o estetykę, stanowiące podobne wyzwanie. Do tego czytałem i miałem okazję słyszeć w realu, że sumpy mogą dość mocno hałasować, choć zakładam, że to akurat wina montażu, dopasowania części czy poziomów wody w sumpie.   Jeśli chodzi o podmianę wody, niestety tutaj nie mam nowych możliwości, bo wymianie akwarium nie towarzyszy remont domu  Ale ja od lat wlewam wodę prosto z kranu, która ma idealne parametry dla Malawi, dlatego ta czynność nie jest dla mnie specjalnie uciążliwa. Na razie zamawiam i dogaduję detale dotyczące szafki ze stelażem. Za tydzień lub dwa, pewnie będę potwierdzał zamówienie akwarium, więc jeszcze kilka dni na rozmyślania mam... 😉 
    • Na jakie konkretnie gatunki się zdecydowałeś?
  • Tematy

• Grafiki

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

By using this site, you agree to our Warunki użytkowania.