Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Przyczyną hałasu tak jak napisał Bartek były wibracje przekazywane na konstrukcję. Hałasowały też drobinki powietrza w obiegu, które przez noc zniknęły... 

Ale mimo wszystko pompa i tak chodzi za głośno. Nie przeszkadzałoby mi to, ale akwarium stoi koło łóżka... 

Będę musiał wymyśleć jakieś pudełko akustyczne... ;)

PS. Przez noc NO3 spadło z 30 do 2 ;) Purolite działa wyśmienicie, a miałem obawy czy będzie działać bo mam 80mg siarczanów w wodzie kranowej.

Pompkę skręciłem do minimum bo nie ma sensu żeby chodziła na pełnych obrotach i prąd marnowała... :)

Edytowane przez Diux
Opublikowano

Nie wiem co się stało, ale dziś NO3 podniosło się do ~20mg. Wodę do testu pobrałem prosto z wylotu od purolite. 

Co się dzieje?

DSC_0133.JPG

Opublikowano (edytowane)

Z tego co piszesz wynika , że purolite się zapchało  i wymaga ponownej regeneracji .

Edytowane przez egon44
Opublikowano
9 minut temu, egon44 napisał:

Z tego co piszesz wynika , że purolite się zapchało  i wymaga ponownej regeneracji .

Po 30 godzinach pracy się zapchało?

Opublikowano

Purolite umieściłem w specjalnej puszcze pod zasyp. Z tej aukcji. https://allegro.pl/oferta/wklad-puszka-pod-zasyp-10-na-zywice-zloze-9262297662?snapshot=MjAyMi0wMS0wMVQyMToxMzowOS43NTlaO2J1eWVyOzk5MzNjZmMwYzcyZWI4ZTU3NzkzNDlmZTNjODYyZjBhYWI3NzAzMDVmZWJmOThhMmI5ZGZhOTk4MGM1MTVkMDA%3D

Jeżeli chodzi o przepływ to nie jestem w stanie określić. Myślę że nie więcej niż 1000l/h.

DSC_0136.JPG

DSC_0134.JPG

DSC_0138.JPG

Opublikowano
Godzinę temu, Diux napisał:

Po 30 godzinach pracy się zapchało?

Oczywiście że tak mogło być. 

Sam miałem kiedyś taki przypadek u siebie. 

Opublikowano
4 minuty temu, egon44 napisał:

Oczywiście że tak mogło być. 

Sam miałem kiedyś taki przypadek u siebie. 

Andrzeju spójrz na żywicę, nawet nie zmieniła koloru. Nie działa, bo jak autor tematu zauważył ma w kranie wysoki poziom siarczanów, a ta pierwsza euforia, że niby działa wyśmienicie to pewnie błąd pomiarowy.

W ogóle kolego @Diux przy tak bardzo wyhamowanym przepływie nie widzę sensu w tej instalacji. Odłącz korpus z żywicą, zostaw tylko sznurek i przynajmniej będziesz miał super filtrację mechaniczną, a żywicę wrzuć w skarpecie do kubła, może chociaż będzie klarować wodę. Rób systematycznie podmiany, a nie będziesz musiał martwić się o NO3.

• Lubię to 3
Opublikowano

1. PA202 ma trochę większą pojemność niż purolite (1 vs 0,9 eq/l) wg producentów.
2. Żywica nie jest w 100% selektywna. Ma powinowactwo do NO3- i dalej coraz mniejsze do  SO42-, Cl-, HCO3- (przez to ostatnie obniża pH, bo zastępuje słaby kwas mocnym kwasem). Ma też powinowactwo do polarnych związków organicznych (wygląda na to, że to odkrycie akwarystów, bo producent nie zaleca stosowania w wodach z zawartością związków organicznych a naukowcy tego nie badają ;). Pojemność jest określona, ale zapycha się wszystkim z ładunkiem ujemnym, w różnych proporcjach. Może też następować wymiana jonów w żywicy zgodnie z powinowactwem. Przy słabej filtracji biologicznej będzie dużo DOC w wodzie i żywica szybciej się będzie zapychać. Może tu jest problem?
3. Zgaduje, że zmiana barwy może być związana z rozkładem związków organicznych związanych przez żywicę a nie z samym ich związaniem. Czyli może być tak, że rzeczywiście żywica zadziałała, ale się szybko zapchała, bądź coś zaczęło wypierać aniony NO3-. Ale może też woda nie płynąć przez całą objętość...
4. Żywica działa z wysokimi siarczanami (i chlorkami) (Purolite a520e). Przy 125 mg/l siarczanów lub chlorków stopień związania azotanów spada o jakieś 10%. Czyli to mit, że nie działa… Działa, ale trochę słabiej.
5. Jak będzie stała podmiana i dobra filtracja biologiczna, to mały pożytek z żywicy.

• Lubię to 3