Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Cześć. Powracam do tematu bo wpadłem jeszcze na inny pomysł. :) 

Po co robić dwa niezależne obiegi i dokładać tych rurek z każdej strony, jak można zrobić jeden wspólny.

Co o tym myślicie? Zda to egzamin? 

akwa.jpg

Opublikowano

Cześć,

Mam wrażenie że sobie komplikujesz życie niepotrzebnie. Przy niedużym akwa takim jak twoje Ultramax ogarnie biologie i mechanikę.  Zrób prosty niezalezny blok absorbera na najtańszej pompce za kilkadziesiąt zł, na wlot do ultamaxa wrzuć prefiltr Eheima i masz po sprawie. Sam prefiltr Ultramax też robi robotę, ale jak miałem oryginalny zasys Ultramax to na gąbce prefiltra  znajdowałem narybek. Reszta to niepotrzebne udziwnienia moim zdaniem. Połączenie wszystkiego w jeden obieg odbiera ci możliwość sterowania przepływem przez absorber i tracisz kontrolę nad poziomem NO3

• Lubię to 2
Opublikowano

Dokładnie tak jak pisze @pulpet. Przy takim litrażu Ultramax w zupełności wystarczy.  Po za tym nie powinno się łączyć dwóch pomp (z kubełka i obiegową) szeregowo, ponieważ będą się zakłócały.

• Lubię to 2
Opublikowano
Godzinę temu, pulpet napisał:

Połączenie wszystkiego w jeden obieg odbiera ci możliwość sterowania przepływem przez absorber i tracisz kontrolę nad poziomem NO3

A czy nie chodzi o to by NO3 było jak najniższe?

Opublikowano
1 minutę temu, Bartek_De napisał:

A do jakiego poziomu rośnie u Ciebie NO3 od podmiany do podmiany?

Dochodzi do 40-50. Mniej niż 20 nigdy nie miałem, bo właśnie taką mam wodę w kranie... 

W przyszłym tygodniu instaluje stałą podmianę wody, gdzie właśnie będzie się podmieniać 5%/24h. 

Opublikowano

Ja mam u siebie NO3 do nieco ponad 20 i PO4 do 1.  Glony jakoś tam rosną, sinic brak. Ryby mają się jak najbardziej ok. Za mało NO3 w stosunku do fosforu może skutkować zakwitem sinic. Poczytaj o stosunku Redfielda. Nie biblia, ale ogólnie dobrze jest w przybliżeniu trzymać sugerowane proporcje.

• Lubię to 2
  • Dziękuję 1
Opublikowano (edytowane)

A ja odziwo u mnie żadnego glonu nie widzę. Akwarium stoi od połowy listopada.

Jakieś 2 lata temu zakładałem rośliniaka to w ciągu kilku pierwszych tygodni miałem chyba wszystkie rodzaje glonów w akwa. No były dosłownie wszędzie... 

Teraz też się tego spodziewałem, a tu nic, czyściutko... ;) Ale myślę że to zasługa słabszego naświetlenia ;) Dawniej miałem Listwę white 70W, teraz mam RGB 30W ;) 

Edytowane przez Diux
Opublikowano (edytowane)

Czemu ta pompa tak wyje? O.O

Ciągnie tylko filtr sznurkowy 50 mikron i 500ml purolite

AQUA NOVA N-RMC 2000

Edytowane przez Diux
Opublikowano

To, że Aquanova nie jest cicha to żadna tajemnica. Dodatkowo przymocowałeś ją na sztywno do metalowej konstrukcji i dziwisz się, że rezonuje?

Wysłane z mojego SM-G770F przy użyciu Tapatalka