Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Witam.

Posiadam filtr Ultramax 2000. Chciałbym na jego wylocie zamontować filtr narurowy z żywicą PA202. 

Czy jest to dobry pomysł? Bardzo mi to zmniejszy przepływ?

Edytowane przez Diux
Opublikowano
13 minut temu, Diux napisał:

Bardzo mi to zmniejszy przepływ?

Ograniczy i to bardzo. Mógłbyś spróbować rozdzielić wylot z filtra na dwa węże. Na jednym zamontować korpus z żywicą i jakiś mały zaworek do regulacji przepływu, a drugim wężem reszta wody będzie swobodnie przepływać, ale nie wiem czy to dobry pomysł. Spróbować zawsze można 🤔

Opublikowano

Podepnę się do tematu.

Mam ten sam filtr, czy dobrym rozwiązaniem będzie dodanie zamiast będącej w zestawie waty filtracyjnej gąbki 45ppi w ostatnim koszu?

Wiem że zmniejszy to przepływ ale z drugiej strony będzie też cyrkulator więc o przepływ się nie martwię.

Zastanawiam się jednak czy to nie wpłynie na częstotliwość czyszczenia kubełka skoro wielu z Was pisze że otwiera go po roku albo później.

Opublikowano
20 minut temu, Diux napisał:

Hmm. A gdybym kubełek zostawił w spokoju a do filtracji narurowej zakupił taką pompę:

https://allegro.pl/oferta/aqua-nova-n-rmc-1200-pompa-obiegowa-1200-l-h-12w-9697871413?fromVariant=10463836238

Co o tym myślisz?

Tak już lepiej, ale szkoda tej pompy tylko na korpus z żywicą, tu nie jest wymagany duży przepływ. Zerknij na mój artykuł poniżej. Możesz tam dołożyć za pompą trójnik i za nim korpus z żywicą plus zaworek do regulacji. Będziesz miał filtrację mechaniczną i chemiczną w jednym, a UltraMax ogarnie biologię. 

Opublikowano

A mógłbym podłączyć kubełek i pompę obiegową do tego samego węża zasysającego wykorzystując do tego trójnik?

I w sumie na wylocie chciałbym zrobić to samo... 

Opublikowano
2 minuty temu, Diux napisał:

A mógłbym podłączyć kubełek i pompę obiegową do tego samego węża zasysającego wykorzystując do tego trójnik?

I w sumie na wylocie chciałbym zrobić to samo... 

Tak, tyle że sam zasys jak i wąż muszą mieć większą średnicę aby zapewnić odpowiednią ilość wody dla kubełka i dla pompy.

Opublikowano (edytowane)

Dobra, nie będę kombinował z łączeniem węży. Kubełek i system narurowy będą działały niezależnie od siebie. 

Zdecydowałem się na dwa korpusy. 

Zamówiłem już wszystko. 

Będzie pompa 2000l/h, filtr sznurkowy 100 mikron i puszka z żywicą. 

Kupiłem też zawór kulkowy z którego zrobię kranik do spuszczania wody z akwa. 

Korpusy 1 calowe. Wszystko na wężach 19/25

Projekt kosztuje mnie 640zł 😃

Edytowane przez Diux
Opublikowano

Przepraszam że tak pisze post pod postem, ale mam pytanie.

Co jest skuteczniejsze A520E czy PA202?