Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
  W dniu 21.12.2021 o 19:39, Tomasz78 napisał(a):

Wszystko cacy tylko hara i labidochromis chisumulae są podobne.

Rozwiń  

I znów mam mętlik w głowie :D

Zatem co proponujecie dobrać do Chindongo Saulosi i Cynotilapia sp hara Gallireya Reef? Te dwa na pewno zostają...

Opublikowano

Możliwości jest sporo, najlepiej coś innego kolorystycznie i tu zależy jakie kolory lubisz,

ciemne/czarne to może metriaclima sp. elongatus chewere

albo żólte w pasy metriaclima sp elongatus chailosi albo chindongo flavus

melanochromis dialeptos

Opublikowano (edytowane)
  W dniu 21.12.2021 o 19:21, pkiinbanww napisał(a):

Niestety odradził Iodotropheus Sprengerae (według niego są nieatrakcyjne wizualnie i tylko na zdjęciach, podrasowane prezentują się a w rzeczywistości są nijakie).

Rozwiń  

Też tak myślałem kiedyś, do póki nie zobaczyłem ich na żywo, młodzieży i dorosłych. Teraz pływają u mnie od ponad pół roku i na pewno wyróżniają się wyglądem. Może hodowca ma jakieś 'słabsze' sztuki? Ja uwielbiam 'złomki' - tak je nazywają moje dzieci.

Edytowane przez ziemniak
  • Lubię to 3
Opublikowano (edytowane)

Co prawda o gustach i biustach się nie dyskutuje, każdy ma swoje upodobania, ale rdzawe mają swój urok, charakter i do tego nie sprawiają żadnych problemów hodowlanych. Mam układ z trzema samcami i po okresie stagnacji, kiedy jeden wybarwiony dominował, teraz wszystkie trzy fajnie się barwią, przepychają między sobą, ale bez hardcore  i stanowią bardzo ciekawy obiekt obserwacji. A co do urody, to mieszka w oku patrzącego. Na szczęście w Malawi pływa tyle gatunków, że każdy coś tam dla siebie znajdzie. Na pewno warto szukać możliwości obserwowania dorosłych ryb na żywo, gdzieś u zaprzyjaźnionych malawistow, bo filmy, zdjęcia i to co widzimy w sklepach i hodowlach często nie oddaje tego, co dany gatunek sobą prezentuje w rzeczywistości.

Edytowane przez pulpet
  • Lubię to 1
Opublikowano

Może lekko stronniczo bo sam posiadam taką obsadę ale... co powiesz na:

P. Johanni + C. Hara

masz dużo kolorów, ładne samice u każdego gatunku, oba gatunki są silne, Johanni i Hara mają znacząco inny kształt, zgadza się dieta. Argumentów jest wiele ;)

• Lubię to 1
Opublikowano

P. Johanni raczej odpada, wyczytałem że jest agresywny i docelowo może być jeden samiec a chcialbym żeby ryby były łagodniejsze tak jak Saulosi gdzie możliwe jest trzymanie kilku samców.

Nie wiem jak z Cynotilapia Hara, mam nadzieję że nie zdominują mi Saulosi.

Wciąż nie wiem jaki trzeci pyszczak do obsady 😕

Opublikowano
  W dniu 22.12.2021 o 01:01, pkiinbanww napisał(a):

P. Johanni raczej odpada, wyczytałem że jest agresywny i docelowo może być jeden samiec a chcialbym żeby ryby były łagodniejsze tak jak Saulosi gdzie możliwe jest trzymanie kilku samców.

Nie wiem jak z Cynotilapia Hara, mam nadzieję że nie zdominują mi Saulosi.

Wciąż nie wiem jaki trzeci pyszczak do obsady 😕

Rozwiń  

Żaden gatunek mbuna nie jest łagodny. Saulosi też do owieczek się nie zaliczają. Zamiast łagodne lepiej używać określenia mniej agresywne, bo to oddaje prawdziwy charakter. A ja w mojej mało agresywnej obsadzie najwięcej pobić miałem właśnie wśród Saulosi, niestety także takie ze skutkiem śmiertelnym. Więc nie nastawiaj się na sielankę, raczej na to, że ułoży się jakaś równowaga i agresja będzie mniejsza i ryby nie będą doznawać cięższych urazów. Ale że jakaś agresja będzie to raczej pewne. Taka uroda tego biotopu.

• Lubię to 5
Opublikowano

Kupiłem ostatecznie akwa 120x40x40.

Zobaczę czy się zakocham w malawi czy nie. Jeśli tak to wtedy kupię co najmniej 500l... A co do obsady to do takiego akwarium nie ma sensu pchać trzech więc zostaje Saulosi i Hara :)

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

By using this site, you agree to our Warunki użytkowania.