Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Drodzy, prośba o identyfikacje choroby. Początkowo myślałem, ze to ospa jakaś nietypowa i tak leczyłem. Plamki jednak nie ustępują a już minęły 4 dni. Objawy pojawiły się dzien po podmienie wody co tym bardziej kierowało mnie w stronę ospy. Zachorowała jedna ryba (zdjęcie) i ja od razu odlowilem do małego akwa. W dużym podniosłem temperaturę i to może zahamowało rozwój choroby. Inne ryby nie miały objawów. Kojarzycie co to może być?

14ECCF6D-7FE1-42D1-B410-EF33145C2733.jpeg

29DB4FC4-4250-407E-8249-D1F4C3EAD21C.jpeg

Opublikowano (edytowane)

Jeśli FMC nie działa, to pewnie https://aquariumscience-org.translate.goog/index.php/10-2-4-epistylis/?_x_tr_sl=auto&_x_tr_tl=pl&_x_tr_hl=pl.

Podnoszenie temperatury nie wpływa na kulorzęska, a pogorszy choroby bakteryjne.

FMC (do wody) + antybiotyk w karmie (np. Amoksiklav 400+57/5ml granulat do sporządzania zawiesiny: 0,1g proszku na 2 ml wody; skropić 2g granulatu i karmić przez tydzień).

Edytowane przez triamond
  • Lubię to 2
Opublikowano

Ospa to nie jest na pewno. Ryba wygląda faktycznie bardzo podobnie do zakażonej Epistylis.

6 godzin temu, triamond napisał:

Podnoszenie temperatury nie wpływa na kulorzęska,

Wpływa na jego cykl rozwojowy, a to daje możliwość pozbycia się go bez żadnych leków, ale to nie w tym temacie.

• Lubię to 1