Jump to content

Recommended Posts

Posted

Witam wszystkich mam pytanie odnośnie saulosi. Czy to normalne, że słabo wybarwiony samiec zdominował dobrze wybarwionego samca? Dodam, że są prawie tych samych rozmiarów. Wygląda to dosyć dziwnie gdzie dobrze wybarwiony samiec dał się zdominować jakiemuś żółtemu ledwo wybarwionemu samcowi.

Posted
15 minut temu, danzel111 napisał:

Witam wszystkich mam pytanie odnośnie saulosi. Czy to normalne, że słabo wybarwiony samiec zdominował dobrze wybarwionego samca? Dodam, że są prawie tych samych rozmiarów. Wygląda to dosyć dziwnie gdzie dobrze wybarwiony samiec dał się zdominować jakiemuś żółtemu ledwo wybarwionemu samcowi.

Na tym to trochę polega. U mnie z innego gatunku "brzydale" i to 3 jednocześnie próbowały załatwić  i to dosłownie, dominującego samca. Nie dał się przez kilka tygodni walk. Później znalazłem brzydalom nowy dom  i był spokój. 

Zazwyczaj "szef" jest lepiej wybarwiony. Ale pewnie są też wyjątki i to dużo. 

Gdy ktoś zajmie tron to teoretycznie będzie ładniej wybarwiony, a wygnaniec zmieni barwy na gorsze. 

Posted

Dzięki za odpowiedź, zapomniałem dopisać że tego ładnie wybarwionego samca dostałem kilka dni temu od kolegi, ale u mnie w akwarium "brzydal" dał mu nieźle popalić. 

Posted
1 godzinę temu, danzel111 napisał:

Dzięki za odpowiedź, zapomniałem dopisać że tego ładnie wybarwionego samca dostałem kilka dni temu od kolegi, ale u mnie w akwarium "brzydal" dał mu nieźle popalić. 

I nie ma się co dziwić, że gość został pobity na terytorium pana. Teraz pan powinien się lepiej wybarwić i nadal gnębić gościa jeśli ten okaże się ciapą. Ale może się też tak zdarzyć, że jak gość już się zadomowi i nie straci charakterku to szybko upomni się o swoje:D

• Like 4
Posted
7 godzin temu, danzel111 napisał:

Czy to normalne, że słabo wybarwiony samiec zdominował dobrze wybarwionego samca?

Normalne i częste zjawisko. To jak będzie się układać pomiędzy tymi samcami zależy między innym od wielkości akwa i aranżacji. Może być tak , że podzielą się zbiornikiem albo jeden będzie zawsze zdominowany. Mimo to warto próbować utrzymać zbiornik dwusamcowo. Będziesz miał co obserwować. 

• Like 5
Posted

Popieram przedmówcę, że aranżacja ma istotne znaczenie. Ja u siebie eksperymentuje od dawna z ewentualnymi kryjówkami. Jak się robiło za ostro to coś dodałem rybom. Każdy samiec potrafił wtedy skupić się na swoim rejonie. A jak jest deficyt kryjówek wśród ryb, które cenią sobie kryjówki to musi być jakaś przepychanka. Jak w sklepie w okresie świątecznym :)

• Like 3