Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
6 godzin temu, Ruda napisał:

Pomysł kompletnie nieprzemyślany- dlaczego ? 

Kaseciak to konstrukcja mocno wyżyłowana i wymagająca znacznie więcej ustawień, testów i kombinowania zanim zacznie odpowiednio funkcjonować.

U siebie stosuję przed 4 cm gąbką 45, 1 cm gąbkę 10. Dzięki temu przy wyjmowaniu gąbki nic nie wpada z powrotem do zbiornika.

NO3 można regulować podmiankami wody. Ja tak robię. Zbyt niskie NO3 czasami też jest nie korzystne ze względu ryzyko rozwoju sinic w takich warunkach.

U Ciebie przede wszystkim popracowałbym nad cyrkulacją wody. Jednak warto by podać więcej danych i dokładnie opisać budowę tego kaseciaka, wielkość akwarium, wyniki testów wody itd. Łatwiej będzie coś doradzić.

• Lubię to 7
Opublikowano
1 godzinę temu, NewBe napisał:

Może macie jakieś sprawdzone pomysły aby usprawnić działanie tego szrotu ???

Temat dotyczy kaseciaka, jeśli potrzebujesz pomocy czy sugestii odnośnie filtra Juwel to załóż nowy temat, aby nie śmiecić tu koleżance.

• Lubię to 1
Opublikowano

Ja na kasetę nie dam powiedzieć złego słowa. według mnie Henio wymyślił genialny wynalazek. Obsługa tego filtra jest bardzo prosta i przy odpowiednim dobraniu szczeliny zasysowej i pompy - woda jest kryształ.

Gąbkę w kasecie mam 45ppi ,filtr zabudowany w tle i akwarium z predatorami o pojemności ponad 1000l.

• Lubię to 4
Opublikowano

Gąbka wymieniona , zwyczajnie jestem rozczarowana , bo nie tego oczekiwałam.  Miała być to filtracja lepsza niż inne a zwyczajnie nie jest . Nie zachęcam i zniechęcać też nie będę.  Myślę że uczymy się na własnych błędach.  Gdybym miała filtr juwelowski wcześniej,  to napewno nie brałabym się za budowę kasety . 

Jakoś to przerobię i ogarnę 😉

• Lubię to 1
  • 2 tygodnie później...
Opublikowano

@Ruda a możesz podać bliższe szczegóły techniczne? Sam używałem kaseciaka z powodzeniem przez ok 2 lata, odkładając kubeł eheima do piwnicy. A wymieniłem kaseciaka z czystego lenistwa na filtr za tłem.

Podaj proszę jakiej wielkości była gąbka, wydajność pompy, i dla ułatwienia wielkość akwarium i obsady.

Pzdr. Rysiek

• Lubię to 3
  • 3 tygodnie później...
Opublikowano

@RudaMasz zdjęcia tego kaseciaka z procesu klejenia lub jakieś na których widać konstrukcję? 

Ostatnio mam podobne problemy z swoim kaseciakiem. Może wynikają one z podobnych powodów. 

• 2 tygodnie później...
Opublikowano
W dniu 22.12.2021 o 10:36, Szys napisał:

@RudaMasz zdjęcia tego kaseciaka z procesu klejenia lub jakieś na których widać konstrukcję? 

Ostatnio mam podobne problemy z swoim kaseciakiem. Może wynikają one z podobnych powodów. 

Jest zabudowany , wiec ciężko zrobić zdjęcie. 

Opublikowano

Hej 

Juwel wstawia w swoich baniakach takie filtry od lat .

Znasz kogoś kto nie wymienia albo przynajmniej nie dokłada kubła

Z prostego powodu mają za słabe pompy , przerabiałem ten temat .