Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Czesc.

Mam prośbę o pomoc w doborze obsady do akwarium.

Miałem jakieś 10 lat temu akwarium z malawi o wymiarach 200x60x50 gdzie pływało koło 30 pseudotropheus saulosi.

Zabieram się teraz do nowego zbiornika.

Szukam ryb gdzie samiec miał by inny kolor niż samica.

Skłaniam się ku jednemu gatunkowi, może dwa ale to mam.

Myślałem też o jednym dużym stadzie jednego gatunku plus jakieś drapoerzniki.

Zależy mi na żywych kolorach ponieważ akwarium bedzie w widocznym miejscu a żoną postawiła mi taki warunek że mają być ładne

Z góry dziękuję za pomoc.

Opublikowano

Witaj. Napisz czy skłaniasz się bardziej w kierunku mbuna czy non mbuna. Będzie to definiowało wygląd twojego zbiornika. Rozmiar twojego akwarium otwiera spore możliwości.

• Lubię to 1
Opublikowano
2 godziny temu, Jelonek napisał:

Witaj. Napisz czy skłaniasz się bardziej w kierunku mbuna czy non mbuna. Będzie to definiowało wygląd twojego zbiornika. Rozmiar twojego akwarium otwiera spore możliwości.

Raczej mbuna.

Wydaje mi się że są bardziej kolorowe patrząc na całość.

Non mbuna to raczej główny samiec a reszta wygląda blado.

Opublikowano (edytowane)

Ja bym proponował mix non mbuny z Mbuną. Taki  układ Labidochromis cearuleus yellow i Placidochromis phenochilus Mdoka sprawi że będziesz miał fajnie kolorowo. Mdoki niby to non mbuną ale  wyglądają obłędnie. 

Edytowane przez Bezprym
Opublikowano (edytowane)

Jeśli chodzi o wybór 2 czy nawet 3 gatunków do twojego akwa , to ja bym się zastanowił nad tym skąd będziesz brał ryby. Jest kilka hodowli polecanych na forum, myślę że ważne aby była jak najbliżej twojego miejsca zamieszkania (można ewentualnie jechać i zobaczyć). Kiedy będziesz wiedział jakie gatunki są dostępne z pewnością coś wybierzesz. Gatunek który  Tobie przypadnie do gustu sprawi Ci największą radość w obserwacji. Nie podam swoich typów bo Ja to bym chciał prawie wszystkie 😆.

Możesz też zobaczyć w galerii, zdjęcia są opisane jaki to gatunek, a gatunki w większości dostępne na polskim rynku.

Edytowane przez Jelonek
Opublikowano

Dzięki z rady.

Mam już wstępny wybór

1. Chindongo Demasoni + labidochromis caeruleus zastanawiam się tylko czy Demasoni nie będzie za mały w stosunku do yellow.

lub

2. Metriaclima Msobo Magunga

Nie wiem czemu ale mam jeszcze sentyment do Saulosi więc też ich jeszcze nie wykluczam ( miałem je już kiedyś ale jest to i plus i minus, bo podobały mi się ale chciał bym też coś nowego.