Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam. 

Panowie potrzebuje szybkiej odpowiedzi jak to ogarnąć. 

Mianowicie jakis czas temu mialem zbiornik 120 litrów. Pracował w nim fluval 204 i fun 3 plus wewnętrzny. 

Teraz posiadam akwarium prawie 300l ,wystartowalem na 100 litrach wody z mniejszego akwarium plus obu filtrach ,ryby przeniesione odrazu w nowy baniak (podłoże także z małego akwa) mija jakies 2 tygodnie ryby maja się dobrze. Pozostałą wode dolewalem stopniowo ,50l po 2 dniach znowu jakies 50 o tak az baniak wypełnij się wodą. Wszystko gra. 

Jako ze ten fluval maleństwo do takiego akwarium kupilem nowy Aquael ultra max 1500 i teraz moje pytanie. 

Wsadzajac go do zbiornika a wyciągając fluvala 204 (musze tak zrobić gdyż fluval ze starym akwarium idzie do kuzyna) i zostawiając w akwarium fun 3 plus nie zaburze biologi w calym akwarium? 

I druga sprawa, zabieram 75 l wody od siebie i fluvala do kuzyna w ciągu 30 min odpalamy zbiornik u niego (nowy piach i nowe kamyczki). Czy tak przeprowadzona akcja oznaczała będzie dojrzały zbiornik? 

Prosze o możliwie szybką odpowiedź, akcja dziś około 12 jeśli ktoś mi potwierdzi ze nic się nie zadzieje złego. 

Opublikowano

Jeśli oddasz fluvala z wszystkimi mediami to u kuzyna start odbędzie się bez problemu.

Natomiast u Ciebie z nowym filtrem i nowymi wkładami zachwieje całą biologią. Masz jeszcze świeży baniak i jak zabierzesz złoża to będziesz miał problem. Chyba że podzielcie się jakoś złożami z kubełka... 🤔

• Lubię to 3
Opublikowano

Dokładnie jak kolega wyżej napisał. Trochę za dużo manewrów zrobisz w swoim akwarium. Jakbyś miał dwa kubełki i jeden podmienisz to teoretycznie nie byłoby horroru. Ale jeden istotny kubełek gdy zniknie to nie wróży to niczego dobrego. 

Nowy filtr fajnie jakby dodatkowo gdzieś popracował, zabrudzi się, coś w nim zamieszka. A tak taki goły i wesoły to tylko wodę ruszy a nic w nim nie będzie działało przez kilka dni? Czy nawet tydzień, dwa zanim odpowiednia grupa bakterii się rozkręci. 

Przygotuj też sobie jakieś bakterie w płynie czy w proszku. Nie zaszkodzi coś dołożyć przy takich manewrach. 

• Lubię to 1
Opublikowano

Grrrrr... tak myślałem. 

A gdyby ceramike ze starego przerzucić do nowego plus brudzik z gąbki wewnętrznego lekko wcisnąć w nowego aquaela? Dolać baketri w płynie, bo takie sa pod ręką? Nadal bedzie za słabo to wyglądało w nowym kubelku?

Opublikowano (edytowane)

@LukiBars  Przerzuć całą ceramikę a jak nie to przynajmniej pół litra ceramiki. Tyle wystarczy do 300 litrów. Wlej ampułkę prodibio biodigest. Biologia trochę się zachwieje ale bez obaw o życie ryb. . Pamiętaj , że też przeniosłeś stare podłoże  które jest  siedliskiem bakterii nitryfikacyjnych. Możesz spać spokojnie.

Edytowane przez Andrzej Głuszyca
  • Lubię to 3
Opublikowano

Panowie wyszło tak ,ze całą akcje przenieśliśmy na sobote za tydzień ,a akcją jaką podjęliśmy wczoraj to zalewanie ale nie filtra 🥳

Dziś jednak chcę podłączyć ultramaxa 1500 i mam pytanie odnośnie wkładu. 

Czy ceramika ,carbomax i gąbki to odpowiedni wybór? Tak dostałem w zestawie. 

Dodam ze akwarium pracuję 3 tygodnie. Startowalem na 100 litrach wody z poprzedniego akwarium ,filtrze zewnętrznym i wewnętrznym oraz na podłożu(poprzednie akwarium miało koło 6 msc). 

Opublikowano
2 godziny temu, pulpet napisał:

Ja bym wyrzucił wkład węglowy. Ogólnie nie pomaga w dojrzewaniu akwarium. Niepotrzebnie jałowi wodę

Akwarium już dojrzale w sumie. 

Zmienic na co np?