Jump to content

Recommended Posts

Posted (edited)

Miała być spokojna... ;)

IMG_20211101_092021.thumb.jpg.673546cc5ccffee1ae7e05881c14b397.jpg

Filtracja: Boczny panel z K1 i gąbką. Pompa jebao dcp 6000m.

Stała podmiana wody 2l/h.

Oświetlenie: 2 belki led z modułami 11000K ok. 50 razem. Przez większość czasu na 20% mocy.

Obsada: Chondongo saulosi F2 x 20, Iodotropheus sprengerae x15, Pseudotropheus cyaneorhabdos Maingano F2 x 15, Pseudotropheus elegans (Pseudotropheus Acei Luwala) x15

Wątek dotyczący obsady:

Wątek dotyczący budowy/ techniki:

Ryby pływają 3 tydzień w akwarium.

Maingano zaciekle gonią wszystko co się rusza … po labiryntach między kamieniami. Niektóre pościgi trwają kilkanaście sekund. Rdzawe gonią się z rdzawymi i saulosi. Saulosi z saulosi. Acei z acei. Najbardziej agresywne w tym są maingano. Pojawiają się atrapy jajowe u niektórych osobników. Zaczyna się bronienie rewirów. Zresztą maingano zaczęły kręcić młynki zaraz po wpuszczeniu.

Akwarium jest ciemne, na dnie jest spienione czarne pcv. Bez piasku. Ma to ciekawy wpływ na ryby...

Saulosi są intensywnie paskowane :) Chyba że mam same samce 😕 ???

IMG_20211031_091158.thumb.jpg.e1e9a6a1b589e2bb9074943bfc66b391.jpg

Zdjęcia z telefonu ;) Jestem ciekaw co wyrośnie z tych F2. Ryby z  https://pielegniceafrykanskie.pl/

Kryjówek bardzo dużo. Ale spokoju nie ma...

Edited by triamond
  • Like 8
Posted

Cyaneorhabdos bardzo ładne... już wiem gdzie je dobiorę.

3 godziny temu, triamond napisał:

Akwarium jest ciemne, na dnie jest spienione czarne pcv. Bez piasku. Ma to ciekawy wpływ na ryby...

Rozwiń myśl. U mnie bez przerwy kopią i plują piaskiem. Zastanawiam się czy im tego u Ciebie nie brakuje...

Posted
2 minuty temu, ziemniak napisał:

U mnie bez przerwy kopią i plują piaskiem. Zastanawiam się czy im tego u Ciebie nie brakuje...

Kiedyś było to już poruszane na forum. Mbuna nie potrzebuje piasku, ani do życia, ani do rozmnazania.

Kopią, żeby dobrać się do skał i zrobić groty. 

Niemniej u mnie wszystkie gatunki przesiewają piasek w poszukiwaniu szamy.

• Like 4
Posted

O ile dobrze pamiętam to saulosi, maingano i rdzawe są ze strefy skalistej bez osadów i w naturze piasku raczej nie widują ;) Z piaskiem się wstrzymywałem, a teraz się przyzwyczaiłem do braku.  No i nie będzie mi ktoś kopców robił ;)

Na czarnym podłożu ryby starają się być mniej widoczne i przybierają barwy ochronne - ciemnieją - tutaj mają paski. Pamiętam wątek z innego forum, gdzie w zbiorniku z czarnym podłożem były paletki. Badania kału, wycinki skrzeli pod mikroskopem, ciągłe leczenie... Bez zmian; ryby ciemne, co może być  objawem chorobowym. Może, ale przy jasnym podłożu...

• Like 3
  • triamond changed the title to Życie w spokojnej mbunie 1000l (280x60x60)
  • 3 weeks later...