Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Trzeba wziąć pod uwagę, że raczej nikt w obecnych  czasach nie zrobi tego w cenie, która by nas satysfakcjonowała. 

Rozwiązanie jest znane, proste i w miarę tanie czyli kupno gąbki 45 PPI 50x50x1, obcięcie na pół + nawinięcia na szpulę z wkładu nitkowego, związanie i do korpusu. Cała zabawa 🙂

• Lubię to 1
Opublikowano
21 godzin temu, KapitanCzysty napisał(a):

Trzeba wziąć pod uwagę, że raczej nikt w obecnych  czasach nie zrobi tego w cenie, która by nas satysfakcjonowała. 

Rozwiązanie jest znane, proste i w miarę tanie czyli kupno gąbki 45 PPI 50x50x1, obcięcie na pół + nawinięcia na szpulę z wkładu nitkowego, związanie i do korpusu. Cała zabawa 🙂

Czy tak przygotowana gąbka nie będzie za gruba? Tak zwinięta gąbka zajmuje prawie cały korpus, ledwo wchodzi. No chyba że trzeba ją dosyć ciasno zwinąć...

Opublikowano
8 minut temu, Jacek_LDZ napisał(a):

Czy tak przygotowana gąbka nie będzie za gruba? Tak zwinięta gąbka zajmuje prawie cały korpus, ledwo wchodzi. No chyba że trzeba ją dosyć ciasno zwinąć...

Musisz ją dość mocno, ale nie za mocno związać, tak aby był przepływ naokoło.  Ja tak stosuje od prawie roku i wszystko śmiga aż miło. Gąbek jeszcze nie wymieniałem, a mam podział mechaniki na trzy korpusy, woda przejrzysta. 

Zobacz sobie na to, tak ma to mniej więcej wyglądać z tym, że z użyciem gąbki, a nie watoliny. Gąbki się tak nie zapychają.

• Lubię to 1
  • 4 tygodnie później...
Opublikowano
42 minuty temu, Ptoszek napisał(a):

Jeszcze mam pytanie odnośnie nawijania. Gąbki od spodu są całe, a po nawinieciu zostanie dziura, nawijacie coś żeby zatkać dziurę od spodu? 

Jak nawijasz gąbkę na rdzeń to masz dziurę od góry i od spodu, tak powinno  być. 

• Lubię to 1
Opublikowano

Bardzo wam dziękuję, napisałem do Planticy, bo niby mają takie gąbki które pasują do korpusu. Czekam na wycenę, ale pewnie będzie powalająca, zamówiłem tak jak doradzaliście zwykłą 1cm gąbkę 45ppi i będę nawijał na początek. 

• 4 miesiące temu...