Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
8 minut temu, Mróz napisał:

Jeśli chodzi o intensywność polowania, to mój był najbardziej aktywny w przedziale 5-9cm.

Tak, najlepiej wziąć takiego nawet 5cm, póki mały będzie najbardziej polował. Tu też może chodzić o to że w przypadku samca po przekroczeniu 10cm może bardziej interesować się ustaleniem i bronieniem terytorium oraz wypatrywaniem samic niż polowaniem, tak mi się bynajmniej wydaje, a samica może być zainteresowana polowaniem dłużej w sensie nawet po przekroczeniu 10cm, ale to taka tylko moja teoria.

• Lubię to 2
Opublikowano
2 minuty temu, pulpet napisał:

Atrapy jajowe mają tylko samce?

Młode osobniki ciężko odróżnić, młode samce będą miały więcej koloru i dłuższe płetwy odbytowa i grzbietowa. Co do atrap to nie wiem bo moje nimbo nie miały atrap, chyba większość osobników ogółem nie ma atrap.

• Lubię to 1
Opublikowano (edytowane)

I tak oto to nimbo płci bliżej nieznanej stało się częścią mojej załogi. Jakieś 7-8 cm.

1358174473_IMG_20210922_1952422.thumb.jpg.c398af1f0b9b98d42922d544cd82534b.jpg

Na razie zwiedza i obwąchuje i jego obwąchują 😀 Hodowca karmił  granulatami.  Zobaczymy czy będzie robił robotę.

Dziękuję wszystkim za rady.

I jeszcze dopytam dla spokojności, bo im więcej zdjęć oglądam, tym mniej pewny jestem. Nie jest to przypadkiem N. venustus?. Non mbuna nie moja bajka a tych ciapatych  więcej jest jak się okazuje😀

Edytowane przez pulpet
  • Lubię to 2
Opublikowano
6 godzin temu, Tomasz78 napisał:

Młody nimbo bardziej pasuje do mbuny bo jest odważniejszy i bardziej żywiołowy a dimidiochromis compressiceps zwłaszcza młody osobnik może sobie nie poradzić wśród żywiołowej mbuny, mbuna nie dam mu wisieć nad kamieniami a nimbo będzie pływał razem z mbuną

Widać, że wiesz o czym piszesz. Twój opis pasuje idealnie do tego co się wydarzyło, gdy dodałem do mbuny jednego osobnika N.Livi i 4szt. D.Compress. Wszystkie młode, myślę że 8-10 może 12cm. Livii po 10 minutach pływał z innymi rybami, a Compressy siedziały zaszczute w rogu akwarium. Tak jakby dotychczasowi mieszkańcy traktowali je jak jakichś odmieńców, ciężko to opisać, a one same bały się innych ryb na tyle, że jak podlpywala jakaś rybka to wpadaly w panikę. Tylko Chipokae się nimi nie interesował, Saulosi i Crabro co raz je atakowały. 

Dopiero po tygodniu Compressy zaczęły powoli wypływać z rogu. Po kilku tygodniach spokojnie wiszą nad skałami, a reszta nie zwraca na nie uwagi. Gęby mają większe niż Nimbo. Ciekawi mnie jak sobie poradzą Saulosi jak te będą miały 20cm 😕

• Lubię to 3
Opublikowano

Temat został uporządkowany, a posty dotyczące różnic w wyglądzie zostały wydzielone jak niżej. W tym temacie opisujemy własne spostrzeżenia jeśli chodzi o skuteczność N. livingstonii w eliminacji narybku.

• 1 miesiąc temu...
Opublikowano

Odgrzewam kotleta.

Po półtoramiesięcznej obserwacji mojego nimbo stwierdzam co następuje.

Po pierwsze.jest prześliczny, chociaż to raczej mieszaniec.

Po drugie rośnie jak na drożdżach i w oczach robi się większy i potężniejszy.

Po trzecie jest leniem, nicponiem i pożeraczem granulatu. Ma w nosie narybek, nie poluje i nie przejawia żadnych ciągot w tym kierunku. Rdzawe maluchy przepływają mu przed pyskiem i nawet nie spojrzy w ich stronę. Na razie niech plywa w formie dekoracji, jak się zrobi za duży albo zacznie rozrabiać to zmieni lokal. Mam nadzieję, że do tej pory dorobię się zbiornika non mbuna i zostanie u mnie.

Dzisiaj zaopatrzyłem się w czystej krwi N. livingstonii. Maluch tak pod 5 cm. Z zaufanego renomowanego źródła, więc mam nadzieję że tym razem to faktycznie ta ryba. Czas pokaże co urośnie.

Tutaj nowy nabytek w otoczeniu potencjalnych ofiar 😉

253068600_IMG-20211106-WA00692.jpg.1fee47790c373ef35ee94f77273d524f.jpg

A tu stary i nowy nimbo pozują w celach porównawczych.

2074274845_IMG-20211106-WA00512.jpg.18e95b1aef6c72c9312eed2b6de01297.jpg

Mam nadzieję, że różnice w zachowaniu wobec narybku będą równie widoczne jak te w wyglądzie.

• Lubię to 9