Jump to content

Filtr się zapowietrza (Aquael 1000)

Yacek

Recommended Posts

1 godzinę temu, Yacek napisał:

Aquael 1000

Masz na myśli UltraMaxa?

Sprawdź połączenia węża wlotowego, pewnie tam jest nieszczelność i zaciąga powietrze. Spróbuj wyłączyć filtr na kilka minut i sprawdź czy nie pojawią się gdzieś przecieki.

Edited by Bartek_De
  • Like 1

12 minut temu, Yacek napisał:

Tak, Ultramax. Przy wlocie jest sucho a jakby była nieszczelność, to by było wilgotno.

Niekoniecznie musi być wilgotno. Jak filtr pracuje to wewnątrz jest podciśnienie i zasysa powietrze, ale nie leje przez drobne nieszczelności. Czasem brak prądu i kłopot, bo wtedy cieknie.

Mi 2000 zasysał przez prefiltr zewnętrzny, Nieszczelny dekiel w HW 603. Ogólnie poszukaj nieszczelności na dolocie. Gdzieś czytałem też, że lubią zasysać przez klapę od prefiltra.

• Like 3

• 1 year later...
W dniu 16.09.2021 o 09:29, pulpet napisał(a):

Niekoniecznie musi być wilgotno. Jak filtr pracuje to wewnątrz jest podciśnienie i zasysa powietrze, ale nie leje przez drobne nieszczelności. Czasem brak prądu i kłopot, bo wtedy cieknie.

Mi 2000 zasysał przez prefiltr zewnętrzny, Nieszczelny dekiel w HW 603. Ogólnie poszukaj nieszczelności na dolocie. Gdzieś czytałem też, że lubią zasysać przez klapę od prefiltra.

i co zrobiłeś ? Mam ultramax 2000 + prefiltr zewnętrzny hw 603 i słyszę ze co jakiś czas wyrzuca powietrze 🤔

• 1 month later...

Mam taki właśnie układ i po prostu zmniejszyłem przepływ wody tak do 2/3 (regulacja na wylocie z ultramaxa).

Wcześniej miałem hw-603 jako prefiltr do hw-704 i długo nie mogłem rozkminić skąd nieszczelność (bo sam hw-704 bez prefiltra się nie zapowietrzał).

Także wychodzi na to, że za duże podciśnienie przy zbyt małej przepływności prefiltra i zaciąga powietrze.

W dniu 23.05.2023 o 17:06, m4p napisał(a):

Mam taki właśnie układ i po prostu zmniejszyłem przepływ wody tak do 2/3 (regulacja na wylocie z ultramaxa).

Wcześniej miałem hw-603 jako prefiltr do hw-704 i długo nie mogłem rozkminić skąd nieszczelność (bo sam hw-704 bez prefiltra się nie zapowietrzał).

Także wychodzi na to, że za duże podciśnienie przy zbyt małej przepływności prefiltra i zaciąga powietrze.

dobrze wiedzieć ale już wywaliłem hw 603 ;d