Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Niby człowiek doczytał na forum aby niestosować hydroponiki podczas startu akwarium, a i tak musiałem zrobić po swojemu...

Po kolei:

Akwarium wystartowało 4 tygodnie temu na dojrzałym filtrze (FX6 wypełniony ceramiką i matrixem)- dla pewności po stracie dodałem Prodibio BioDigest i bodajże 15 kropli WA, amoniak zniknął po 24h. Tą samą czynność wykonałem po kilku dniach i widząc że wszystko jest ok, po około tygodniu od startu podpiąłem hydroponikę i do akwarium wprowadziłem kilka sztuk L. trewavasae i zacząłem codziennie dolewać Seachem Stability, po kolejnym tygodniu Pseudotropheus sp. acei, a po następnym kolejne dwa gatunki.

Cały czas monitorowałem parametry i od razu rzuciło mi się w oczy, że hydroponika działa lepiej niż sądziłem, pochłania całkiem spore ilości azotu - jedynie musiałem lać do akwa fosfor - i tu zaczyna się cały problem - gdy po trzech tygodniach od startu zapomniałem dodać fosforu natychmiast wyskoczył mi w teście zooleka amoniak, po dodaniu fosforu zniknął w przeciągu 4 godzin wciągnięty przez rośliny, które to zdaje się bardziej go lubią od NO3, co zdaje się potwierdzać wiele artykułów w Internecie.

Powtórzyłem wszystko dwukrotnie i tak:
- Pierwszego dnia dodaje KH2PO4 - test NH3=0
- Drugiego dnia test NH3=0
- Trzeciego dnia NH3 zaczyna wzrastać, PO4 niewykrywalne, po dodaniu fosforu i odczekaniu kilku godzin NH3 jest już niewykrywalne

Coś mi się wydaje, że siedzę na tykającej bombie... Nawet jeśli miałem dojrzały filtr to już taki nie jest, zastanawiam się czy stosując hydroponikę nie zagłodziłem bakterii?

Zastanawiam się co mógłbym w tej sytuacji zrobić? Jako że lejąc fosfor parametry mam w porządku, a ryby nie wykazują żadnych oznak zatrucia to mógłbym to na razie zostawić, powiedzmy jeszcze na jakiś miesiąc i liczyć na to, że akwarium dojrzeje mimo to, jednak pytanie czy rośliny nie zassą każdego miligrama amoniaku jaki się pojawi i czy w takim środowisku bakterie kiedykolwiek się rozwiną? Mógłbym wspomóc proces dodając jakieś bakterie z pożywką? Może Bacto Active?

Jeśli chodzi o NO2 to jest ono niewykrywalne przez cały czas. Przyglądam się także NO3 - jest na stałym poziomie około 10ppm, mimo podmian i obecności hydroponiki poziom nie spada więc coś musi ten NO3 wytwarzać bo w kranie mam 0, co by oznaczało że jakieś bakterie w baniaku jednak istnieją.

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• U mnie układ Maison Reef & Kulfon & Saulosi sprawdza się idealnie. Szeryf w swoim rewirze toleruje jedynie o dziwo pięknie wybarwiającego się samca Saulosi. Ogólnie mam wrażenie, że Saulosi są tłem dla reszty obsady, bo pływają gdzie chcą bez reakcji reszty obsady.
    • U mnie yellow już 5 lat żyje z "roślinożerną" mbuną karmione głównie spiruliną super forte 36% i żyją, mnożą się a samiec yellow wielki jak byk. Preferencje pokarmowe yellow można między bajki włożyć, jakby od karmy roślinnej miał jakiś brak to by nie urósł taki wielki. Wcześniej też miałem yellowy, już od lat 90-tych trzymane z mbuną i zawsze karmione przewagą karm roślinnych i zawsze było ok, dopiero tutaj zauważyłem jakąś manię na punkcie preferencji zywieniowych i nawet przez jakiś czas stosowałem się do tego ale zauważyłem że to jakaś bzdura która niema żadnego znaczenia. Znaczenie mogą mieć skrajności typu mbuna z rybożerną drapieżną non-mbuna, natomiast cała mbuna może być trzymana ze sobą razem i karmiona tym samym.
    • Oczywiście możesz połączyć i przy odpowiednim podejściu będzie to funkcjonować, ale czy jeśli preferencje żywieniowe tych ryb są jednak mocno odmienne, to powinno się to robić?
    • Chipokae to mięsożerca, więc zestawienie go z roślinożernym demasoni może być problematyczne. Oprócz auratusa możesz jeszcze rozważyć loriae. 
    • hej dzieki! A jaka jest obecnie filozofia laczenia np. L. caeruleus i L.trewavasae lub C.demasoni. Pamietam, ze kiedys niejako bylo "przeciwskazane" ze wzgledu na diete? Jak obecnie do tego się podchodzi? mozna je polaczyc?
    • Żółty to najlepiej yellow ( Labidochromis caeruleus ), masz zarówno samce jak i samice intensywnie żółte.
    • Cześć   Nie wiem czy połączenie M. Fainzilberi z C. Demasoni w takim zbiorniku to do końca dobry pomysł. Miałem w klasycznej 450tce M. Fainzilberi z Msobo i panowie z tych gatunków nie miały dla siebie litości. Demasoni nie hodowałem jeszcze ale wydaje mi się, że starcie na takiej linii może być jeszcze mocniejsze. Jeśli chodzi o kolor żółty to wspomniane wcześniej Msobo zdobyły moje serce, ale gdybym miał teraz poprzedni zbiornik to zamiast Msobo umieściłbym w nim Pseudotropheus Interruptus   Jeśli natomiast połączenie Fainzilberi - Demasoni jest nieuniknione to może warto rozważyć jeszcze Auratusy jako kolejnego zawadiakę? Ewentualny nadmiar agresji rozproszyłby się na większą liczbę chuliganów.  Ekstra rybą z pięknym żółtym kolorem u samic jest też M. Chipokae  Ale one w połączeniu z Fainzilberi to już chyba zbyt mocna opozycja dla Demasonów. 
    • Witamy po 15 latach. Trzymamy kciuki za powrót. Ja cały czas w klubie, więc za bardzo nie widzę przeskoku, pewnie był on płynny więc z ciekawością spytam się jaki jest Twój punkt widzenia. Co do obsady nie lubię doradzać, bo to często indywidualne podejście, jest trochę ryb całkowicie żółtych wśród samic tak jak ch. saulosi czy msobo, choć one trochę pomarańczowe tak samo jak samice M. estherae, no i yelowek.
    • Cześć po 15 latach powrót do Malawi (pewnie część starszych użytkowników może mnie pamiętać). Moj poprzednik nick Rajwus15, malawi 450l i 160l 😉 kilka lat klubowicz Widzę, ze dokonal się pewnego rodzaju przeskok w wiedzy/rozumieniu mbuna Akwarium 160x50x60h, tworzy się  - planuje: M. fainzilberi maison reef (moj ulubiony gatunek, mialem wczesniej kilka lat w 450l) L. trewavasae chilumba C. demasoni (kilka sztuk, nie do konca moj wybor, ale musza byc)   Mysle nad akcentem zoltym - propozycje?   Mozliwe ze ostatecznie zostana 3 gatunki, pierwotnie wezme uklady 1+3, badz mlode prawdopodobnie z aquahaus gaus, ale pewnie wyjdzie z czasem Dzieki i pozdrawiam
  • Tematy

• Grafiki

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

By using this site, you agree to our Warunki użytkowania.