Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
22 godziny temu, klinsman87 napisał:

takie pokarmy chce jeszcze dokupić na początek oprócz tych co zamówiłem :

1. Omega One Veggie Kelp Flakes 62gr

2. Omega One Super Color Flakes 62gr

3. Ocean Nutrition Spirulina Flakes 71g

Ma to sens?

Witaminy zawarte w gotowych pokarmach ulegają utlenieniu, temperatura oraz światło przyspieszają ten proces. Im dłuższy czas pokarm pozostaje otwarty tym bardziej traci witaminy, zasadne będzie skarmienie pokarmu który posiadasz a następnie otwieranie kolejnych opakowań, zrobisz jak uważasz za stosowne.

• Lubię to 1
  • 2 tygodnie później...
Opublikowano

Na chwilę obecną wystartowałem zbiornik z 14 szt maluchów 3-4 cm msobo magunga. Pokarmy jakie posiadam :

1. Granulaty Neturefood: Premium Cichlid Plant S i Premium Cichlid S

2. Omega One Veggie Kelp Flakes

3. Omega One Super Color Flakes

4. Ocean Nutrition Spirulina Flakes 

Ryby póki co karmię 2 razy dziennie : rano ok 6.30 i ok 18. Ryby jedzą bardzo łapczywie pod warunkiem, że skapną się że na powierzchni pływa pokarm, bo póki co karmię płatkami. Na czas karmienia w pompie włączam funkcję feed i sypę odrobinke pokarmu. Ale ryby rzucają się jak wściekłe jak coś zacznie opadać poniżej tafli wody. Zaobserwowałem, że jednego razu zaczęły jeść dopiero jak odpaliła się pompa i pokarm zaczął opadać.  Chcę przejść na karmienie 3 x dziennie. Jakieś porady odnośnie karmienia? 

Opublikowano

Witam ja bym dalej karmił 2 razy dziennie jest to wystarczające a jak będzie im brakowało to zajmą się glonami , i raz na tydzień dieta cało dzienna.

Opublikowano

A ja bym karmił raz dziennie i to oszczędnie. Przede wszystkim dlatego, że z innego wątku wiemy, że masz jeszcze wątpliwości dotyczące stabilnej biologii. Przy okazji ryby spokojnie zaprzyjaźnia się z nowymi pokarmami. Jak będziesz miał pewność co do biologii to powoli zwiększałbym dawki. Swoje karmię granulatami. Tak się przyzwyczaiły i płatki skubią niechętnie, chociaż w hodowli były karmione płatkami z tego co wiem. Od początku karmiłem drobnym granulatem i nie było żadnych problemów z trawieniem. 

Opublikowano

W hodowli były karmione wyłącznie płatkami, a konkretnie mieszanką trzech różnych rodzajów płatków, chyba tropicala z tego co pamiętam. Ja naprawdę oszczędnie karmie. Tylko te ryby jakieś niepociumane są. Zanim skapną się, że jest pokarm wsypany to  już się włączy pompa i dopiero jak zaczyna pokarm opadać to rzucają się na jedzenie. Moje obawy są związane z tym, żeby ten pokarm nie lądował w znacznej większości w gąbce. 

2 godziny temu, darekplo napisał:

Witam ja bym dalej karmił 2 razy dziennie jest to wystarczające a jak będzie im brakowało to zajmą się glonami , i raz na tydzień dieta cało dzienna.

Glonami jeszcze się nie mogą zająć, ponieważ to jest świeży zbiornik i nie ma jeszcze glonów. 

Opublikowano (edytowane)

Z czasem jak podrosną to się przyzwyczaja do pokarmu z tafli wody, teraz możesz  podawac z ręki pod wodą - ja tak robiłem na początku. 

Edytowane przez Nath_147
Opublikowano
17 godzin temu, klinsman87 napisał:

Jakieś porady odnośnie karmienia? 

Wielokrotnie w ciągu dnia małymi porcjami. Ryby w naturalnym środowisku żerują cały czas, nie skubią glonów tylko 2 razy dziennie rano i wieczorem.

5 godzin temu, klinsman87 napisał:

Moje obawy są związane z tym, żeby ten pokarm nie lądował w znacznej większości w gąbce. 

Im częściej karmisz tym szybciej ryby nauczą się jak pobierać ten pokarm żeby to ryby jadły a nie gąbka.

• 4 miesiące temu...
Opublikowano

Wracam do Was z pytaniem o pokarmy, ponieważ część z tych które kupiłem mi się kończą. Jak można rozszerzyć dietę dla mojej obsady mbuna ( w pierwszej zakałdce podana obsada )?

Ryby obecnie mają ok 4-6 cm i pływają u mnie od września 21. 

Pokarmy którymi karmię :

• Naturefood premium cichlid S
  • Naturefood premium cichlid plant S

Obu tych pokarmów jeszcze sporo zostało bo karmię szczyptę rano naprzemie.

• Omega One Veggie Kelp Flakes 62 gr - resztka została, wieczorne karmienie
  • Omega One Super Color Flakes 62 gr- resztka została, poranne karmienie
  • Ocean Nutrition Spirulina Flakes - połowa została

O jakie pokarmy mogę urozmaicić dietę moich ryb? Oczywiście chodzi o premium pokarmy. Kiedy wprowadzać jakieś ogórki itd?

Rybcie rosną ładnie na tym co jest, póki co żadnych problemów nie mam ( i niech tak pozostanie). Najprościej napisać, skoro nie masz problemów to nic nie zmieniaj, ale chciałem coś urozmaicić. Dostałem rownież jakieś testery z pokarmów Dainichi ( mowa o granulacie), ale póki co nie próbowałem. Jakiej wielkości pokarmy zamawiać teraz dla mojej obsady? 

Opublikowano
1 godzinę temu, klinsman87 napisał:

O jakie pokarmy mogę urozmaicić dietę moich ryb? Oczywiście chodzi o premium pokarmy

Pokarmów jest sporo rodzajów, ja nie ograniczam się tylko o premium, generalnie testuje różne pokarmy i patrzę które rybom smakują i nie mają po tych pokarmach dziwnych objawów chorobowych. I tak niektóre pokarmy premium odstawiłem bo nie smakują moim rybom, niechętnie je pobierają albo wypluwają, generalnie nie są zainteresowane, niesmakują.

1 godzinę temu, klinsman87 napisał:

Kiedy wprowadzać jakieś ogórki itd?

A co to jest "itd"?. Ogórki to urozmaicenie, a nie którzy odradzają tego pokarmu, ja kiedyś podawałem surowe liście sałaty, smakowały i nic rybom nie dolegało po sałacie, choć zapewne niektórzy będą odradzali zarówno ogórki jak i sałate że mogą zawierać trujące związki z nawozów, więc to Twoja decyzja czy podawać czy nie.

2 godziny temu, klinsman87 napisał:

Dostałem rownież jakieś testery z pokarmów Dainichi ( mowa o granulacie), ale póki co nie próbowałem. Jakiej wielkości pokarmy zamawiać teraz dla mojej obsady? 

Napiszę Ci jakie ja pokarmy podaje a moim rybom smakują one najbardziej:

- Dainichi, dla Twoich ryb rozmiar 1 mm, sam wybierz rodzaje, maja i mięsne i roślinne.

- Tetra Pro, moje ryby szaleją za tym pokarmem, pokarm jest sporych rozmiarów jak na Twoje ryby ale możesz go pokruszyć w palcach.

- Płatki Malawi Tropical.

Tak jak napisałem pokarmów jest mnóstwo, testuj różne i patrz które rybom smakują najbardziej.

• Lubię to 3