Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
26 minut temu, darianus napisał:

jak na razie jestem zachwycony wydajnością tej pompy do oczek wodnych

Co to za pompa i jak z jej głośnością? Ale widać na fotce, że to chyba fish room więc głośność raczej nie ma tu znaczenia. Pytam z czystej ciekawości, gdyby chcieć tę pompę zastosować w mieszkaniu.

Opublikowano
1 godzinę temu, Bartek_De napisał:

Co to za pompa i jak z jej głośnością? Ale widać na fotce, że to chyba fish room więc głośność raczej nie ma tu znaczenia. Pytam z czystej ciekawości, gdyby chcieć tę pompę zastosować w mieszkaniu.

Moja pompa to SECOH JDK 50. Do fish roomu ok, ale do mieszkania raczej nie polecam. Jest na pewno głośniejsza niż kubeł, czy narurowiec. Po za tym to rozwiązanie do większej ilości szkieł, u mnie spokojnie ogarnie 2 akwaria 540l i jedno 450l  ze sporym zapasem. Do jednego zbiornika raczej się nie opłaci. Może jakiś mniejszy napowietrzacz? Na pewno zaletą jest oszczędność miejsca w akwarium w stosunku hamburga na pompie wirnikowej oraz bardzo dobre napowietrzanie wody. 

• Lubię to 2
Opublikowano
On 7/7/2021 at 4:15 PM, darianus said:

Czy zwykły silikon sanitarny bezbarwny się nada

Silikon sanitarny zawiera środki grzybobójcze, które stopniowo uwalniają się, więc coś w zbiorniku podtrujesz (trudno powiedzieć, czy ten dodatek szkodzi tylko pleśniom i grzybom).

• 5 miesięcy temu...
Opublikowano (edytowane)
49 minut temu, darianus napisał:

Wykorzystując urlop i nieobecność żony 😁, zmajstwowałem sobie dzisiaj filterek hmf do kotnika 112l, bez konieczności klejenia oporów do szyb akwarium. Do wykonania użyłem odpady z plexi 2mm, rurki oraz gąpkę 20 ppi, także jedynym kosztem był klej kropelka 😉. Pompa powietrzna, która ogarnia mi 4 akwaria ma jeszcze sporą nadwyżkę mocy, także zastępując filtr wewnętrzny, zaoszczedze parę watów 😉. Filtracje opartą na pompie powietrznej polecam do fishroomów, jest to bardzo oszczędna opcja, pompa 55 Watt ogarnia 5 akwariów  i spokojnie jeszcze za dwa mógłbym dołożyć 😁20211228_151513.thumb.jpg.42c0ed83f423b25043312bc542f06240.jpg20211228_151448.thumb.jpg.0ee84c61dc0074d4c584e27ca2357ac2.jpg20211228_151431.thumb.jpg.80534d2ec79b7a838c36303fabeedced.jpg20211228_151508.thumb.jpg.51ed91e95bc1814e9cb185e49f82b742.jpg

W Niemczech bardzo modne/popularne rozwiązanie. Widziałem już w kilku hodowlach gdzie były pierdyliardy litrów wody i obserwuje spore ciśnienie na promowanie tej metody w handlu.

Wracamy do korzeni, filtr gąbkowy napędzany brzęczykiem w skali makro. Łza na rzęsie mi się trzęsie 😁. Ale było i działało. A potem te samoloty powymyslali 😉

Edytowane przez pulpet
  • Lubię to 4
Opublikowano

Dodam jeszcze, że w kilku dużych zbiornikach  które widziałem  z tą filtracją,  wyrzut wody z wylotów filtrów był imponujący. Przepływ na pewno spory można uzyskać. Jako że mam w planach nowe akwaria,  mocno będę gryzł temat

• Lubię to 4