rysib Opublikowano 15 Czerwca 2021 #11 Opublikowano 15 Czerwca 2021 17 godzin temu, Bartek_De napisał: ... Na ostatniej fotografii błękit nieba powalahttp://emoji.tapatalk-cdn.com/emoji123.png Niebo odbite w wodzie, rozwodnione, marszczące się w toni chmury... bajka. Andrzej mgliste klimaty niczym przy spotkaniu Makbeta z wiedźmami mają mnóstwo uroku, ale ten błękit w błękicie... jak oczy Paula Atrydy. Pzdr. Rysiek 1
rysib Opublikowano 16 Czerwca 2021 #13 Opublikowano 16 Czerwca 2021 (edytowane) No to ja Dunajec z mgłą specjalnie dla Andrzeja : Pzdr. Rysiek PS Falcuś, Ty się lepiej przyznaj że nad Malawi robiłeś fotkę w czasie pozyskiwania F0 na nasz rynek. Edytowane 16 Czerwca 2021 przez rysib dopisek 8 1
michalzgierz1989 Opublikowano 19 Czerwca 2021 Autor #14 Opublikowano 19 Czerwca 2021 W dniu 15.06.2021 o 13:49, Falcowski napisał: Ja również sporo wędkuję - średnio ze 3-4x w tygodniu, przez cały okrągły rok, więc też parę fotek mogę od siebie dorzucić. Do tego filmiki regularnie na moim kanale, który większość z Was już zna (zachęcam do subnięcia): https://www.youtube.com/c/AquariumFishmania A co do jazu, to z pewnością pod nim siedzi sporo pstrągów. Oczywiście PZW pozwala łowić minimum 50m od jazów w górę i w dół. W Centrum Polski to Pstrągi naturalnie nie występują, są rzeki takie jak Rawka, Mroga, Widawka wraz z ich dopływami gdzie były wpuszczane ale populacja jest niestabilna, nawet na komercji bywają problemy z Tęczakami latem. Po prostu u nas jest za wysoka temperatura wody latem i one tego nie tolerują. a tutaj w Słoneczku cała grupa Wzdręg, Leszczy i jedna Płotka z nimi w stawie miejskim w Zgierzu VID_20210618_142306.mp4 7
michalzgierz1989 Opublikowano 21 Czerwca 2021 Autor #15 Opublikowano 21 Czerwca 2021 (edytowane) Wszystkie zdjęcia poniżej zostały zrobione na Lazurowym wybrzeżu, w miejscowości Menton i Sainte-Agnes na pograniczu Francji i Włoch, chociaż dawniej należało to do Włoch. Zasolenie i temperatura w zatoce w miejscowości Menton na południu Francji w Kwietniu Rozgwiazda Ukwiał - Anemonia Viridis, część z tej kępy zmieniła obywatelstwo na Polskie i to białe to alga o nazwie ucho słonia, niestety w naszych pokojowych warunkach nie do utrzymania, ogólnie biotop morza śródziemnego nie cieszy się w Polsce zbytnią popularnością, natomiast jest popularny we Włoszech, Francji Jeżowce, na nie trzeba uważać dlatego nie zaleca się wchodzenia do wody bez klapek Paleomon Serratus z bliska, w dzień ukrywają się pomiędzy skałami, złapałem tego osobnika w nocy żeby porobić foty Salaria Pavo - bardzo ciekawska nie trudno ją złapać w zwykłą siatkę akwariową. Wystarczy nasypać trochę przynęty i same wpływają, niestety pomiędzy skałami są nie do uchwycenia. Gobius bucchichi - Babka ukwiałowa, niby ich ukwiałem jest anemonia viridis jednak ja ich nigdy w pobliżu nie widziałem. Paleomon Elegans - Ta krewetka powszechnie występuje u nas w Bałtyku, toleruje wysoki zakres zasolenia od 1 PPM do 35 PPM, więc śmiało można ją określić uniwersalną, bardzo dobry pożeracz wszelkiego rodzaju glonów i detrytusu. Do naszych warunków domowych lepiej nadają się osobniki z hodowli i morza śródziemnego, zresztą właśnie populacja Bałtycka z tamtego akwenu pochodzi. natomiast do hodowli w Oczkach wodnych na zewnątrz, lepiej sprawdzą się osobniki z Bałtyku. Przed wprowadzeniem do akwarium słodkowodnego konieczna będzie starannie przeprowadzona aklimatyzacja oraz dodanie niewielkiej ilości soli. W tych kamieniach jest raj dla akwarysty, to jedyne miejsce na całym wybrzeżu w miejscowości Menton gdzie można coś zobaczyć, bez potrzeby nurkowania. Ewentualnie zostaje jeszcze szukanie tak zwanych oczek wodnych na skałach, ale nie do każdego jest dojście. VID_20190428_173323.mp4 VID_20190502_125326.mp4 Edytowane 28 Czerwca 2021 przez Bartek_De 6
Ta odpowiedź cieszy się zainteresowaniem. Andrzej Głuszyca Opublikowano 23 Czerwca 2021 Ta odpowiedź cieszy się zainteresowaniem. #17 Opublikowano 23 Czerwca 2021 Zbiornik w Otmuchowie. 13
Bartek_De Opublikowano 23 Czerwca 2021 #18 Opublikowano 23 Czerwca 2021 13 minut temu, Andrzej Głuszyca napisał: Zbiornik w Otmuchowie. Super fotka Andrzeju Moje okolice, jeśli kiedyś jeszcze tu zawitasz to daj cynk, umówimy się na wspólne fotografowanie 1
rysib Opublikowano 24 Czerwca 2021 #19 Opublikowano 24 Czerwca 2021 (edytowane) Andrzej - piękne kolory i nastrój zdjęcia. Linia brzegu ciekawie prowadzi wzrok. Bardzo mi się podoba. To wschód czy zachód? Pzdr. Rysiek. Edytowane 24 Czerwca 2021 przez rysib 1
Andrzej Głuszyca Opublikowano 24 Czerwca 2021 #20 Opublikowano 24 Czerwca 2021 7 godzin temu, rysib napisał: . To wschód czy zachód? Zachód:)
Rekomendowane odpowiedzi