Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
37 minut temu, Bartek_De napisał:

Piotrze wyjaśnij proszę, co oznaczają te liczby.

Wysłane z mojego SM-G770F przy użyciu Tapatalka

Witaj, są to litry na 1,2,3 biegu pompy.Litry nie mają tu znaczenia chodzi o różnicę w przepływie przez korpus. Widać wyraźnie że przy umieszczeniu korpusu za pompom mamy większy przepływ.
Ktoś na to zwrócił uwagę, zainteresowałem się tym. Początkowo myślałem że nie ma to znaczenia,a że jestem niedowiarkiem zmierzyłem to. Dokonałem pomiaru domowym sposobem, o dziwo była spora różnica.
Pomyślałem że przyda się taka informacja, ciekawym pomiarem byłby pomiar kolanka kątowego i kolanka łukowego.Gdy będę coś tworzył zabiorę się za to. Podczas wymiany kolanek kontowych na łukowe była spora różnica, nie mierzyłem jednak przepływu.

• Lubię to 1
Opublikowano

Dla 3000l/h 3 łuki z rurą 26mm dadzą mniejszy opór niż podwójna rura z 3 kolankami 90 stopni. Zgrzewane rury można też wyginać... może to jest pomysł ?

• Lubię to 1
Opublikowano
48 minut temu, triamond napisał:

Dla 3000l/h 3 łuki z rurą 26mm dadzą mniejszy opór niż podwójna rura z 3 kolankami 90 stopni. Zgrzewane rury można też wyginać... może to jest pomysł ?

Łuki dają o wiele mniejsze opory przepływu, na 4 stronie tematu szybkowarowiec znajdziesz tabelę. Polecam ten temat.

• Lubię to 1
Opublikowano (edytowane)
3 godziny temu, piotriola napisał:

Witaj, są to litry na 1,2,3 biegu pompy.Litry nie mają tu znaczenia chodzi o różnicę w przepływie przez korpus. Widać wyraźnie że przy umieszczeniu korpusu za pompom mamy większy przepływ.

No własnie już się gdzieś natknąłem na takie stwierdzenie, że pompa przygotowana jest do tego, żeby wodę pchać, a nie zasysać, ale jakoś to do mnie nie przemawia. Skoro wodę ma pchać, to siłą rzeczy ta woda jest zaciągana przez wlot. Niby mógłbym dać pompę od razu na wyjściu ze zbiornika, ale mam już przykre doświadczenia z kawałkami patyków w wirniku :D więc wcześniej musiałbym dać pusty korpus, a to znów dodatkowe miejsce pod szafką, które z pomysłu na pomysł się co raz to bardziej kurczy :) 

1 godzinę temu, triamond napisał:

Do wyginania rury nie jestem optymistycznie nastawiony, bo może się okazać, że wyginając ją ograniczymy przepływ skuteczniej niż kolano. Żeby było ok, to należałoby wyginać rurę pod ciśnieniem.

57 minut temu, piotriola napisał:

Łuki dają o wiele mniejsze opory przepływu, na 4 stronie tematu szybkowarowiec znajdziesz tabelę. Polecam ten temat.

To na pewno, tylko w systemach zgrzewanych nie ma łuków i tutaj @Bartek_De miał rację, że wybór systemu nie do końca jest trafiony. Będę starał się używać kolan 45st tam gdzie jest to możliwe, bo mimo wszystko trochę tych kolanek będzie. Koniec końców jak efekt nie będzie zadowalający, to zmienię mdc5000 na mdc10000, ale oczywiście wolałbym dojechać do końca tą pompę którą mam ;) 

Ta tabelka dobra, daje do myślenia. W systemie zgrzewanym mogę zrobić łuk używając 2x kolano 45st jedno normalne, drugie nyplowe.

Edytowane przez bojack
Opublikowano
Godzinę temu, bojack napisał:

No własnie już się gdzieś natknąłem na takie stwierdzenie, że pompa przygotowana jest do tego, żeby wodę pchać, a nie zasysać, ale jakoś to do mnie nie przemawia.

Ja mam pompę umieszczoną za filtrem, ma mniejszą wydajność ale każdy sposób ma plusy i minusy. W takim połączeniu mam w kuble podciśnienie, gdy użyjesz pompy przed filtrem będziesz miał w filtrze ciśnienie.Eheim stosuje w kuble podciśnienie natomiast Fluval FX zastosował pompę przed filtrem.Uzyskał większy przepływ , jednak z wielu opinii wynika że takie rozwiązanie powoduje uszkodzenie pompy. Jest to logiczne , pompa zasysa wodę wraz z piaskiem.W eheim woda trafia do pompy już przefiltrowana.
Zrobisz tak jak uważasz, nie jest moim celem namawianie do danego rozwiązania.Masz już swoje spostrzeżenia,podobnie jak ja.
pozdrawiam

• Lubię to 1
Opublikowano

Niestety kolano fi40 mi się nie zmieści. Musiałbym odsuwać akwarium i od nowa poziomować stelaż. Będzie w takim razie 1x wlot 32pn10 i 1x wylot 32pn10, resztę będę w razie czego nadrabiał pompą.

Kolano nyplowe 40st też porażka, bo ma mocno zwężoną średnicę wewnętrzną i mogę się założyć że da większy opór niż normalne kolano 90st.