Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
50 minut temu, hvast87 napisał:

No3 i NO2 na zero u mnie.

Albo złe testy albo biologia kuleje

Opublikowano

Piękne te glony, zazdroszczę. U mnie tylko czasami zielone się pojawiają i szybko zastępują je brzydule brązowe. Na pewno ma to związek z parametrami wody, ale jak to wycelować...

• Lubię to 1
Opublikowano (edytowane)

U mnie na jasnych kamieniach rosnie ciemnozielony glon a na ciemnych brązowy, więc wydaje mi się że też kolor podłoża ma znaczenie. 

Edytowane przez Bezprym
Opublikowano
2 godziny temu, Bezprym napisał:

U mnie na jasnych kamieniach rosnie ciemnozielony glon a na ciemnych brązowy, więc wydaje mi się że też kolor podłoża ma znaczenie.

Może to kwestia odbijania większej ilości światła od jasnego podłoża? U mnie brąz (okrzemki) sąm.in. na żwirku w mniej oświetlonej części akwa (skrajne 1/4 - 1/5 zbiornika), a zero brązu po jaśniejszej stronie akwarium zwróconej w stronę okien, jednolite podłoże z czarnego żwirku bazaltowego.

3 godziny temu, Pikczer napisał:

U mnie tylko czasami zielone się pojawiają i szybko zastępują je brzydule brązowe.

Masz za mało światła? Okrzemki lubią słabe oświetlenie, nie lubią lumenów. Mimo to obecnie niedoświetlam, żeby nie podnosić i tak wysokiej temperatury

Opublikowano
2 godziny temu, r10 napisał:

Może to kwestia odbijania większej ilości światła od jasnego podłoża? U mnie brąz (okrzemki) sąm.in. na żwirku w mniej oświetlonej części akwa (skrajne 1/4 - 1/5 zbiornika), a zero brązu po jaśniejszej stronie akwarium zwróconej w stronę okien, jednolite podłoże z czarnego żwirku bazaltowego.

Masz za mało światła? Okrzemki lubią słabe oświetlenie, nie lubią lumenów. Mimo to obecnie niedoświetlam, żeby nie podnosić i tak wysokiej temperatury

Może i racja z tym światłem. Tylko wizualnie jest bardzo ładnie jasno i nie chce przeginać. Jednak chyba spróbuję chociaż trochę jaśniej zrobić. Może ryby nie będą marudzić. Mały test. 

Ech... Pod latarnią najciemniej :)

• 2 tygodnie później...
Opublikowano
W dniu 29.06.2021 o 08:45, Pikczer napisał:

Piękne te glony, zazdroszczę. U mnie tylko czasami zielone się pojawiają i szybko zastępują je brzydule brązowe. Na pewno ma to związek z parametrami wody, ale jak to wycelować...

Żadnym znawcą nie jestem powiem co zaobserwowałem. Wpuściłem ryby niestety za wcześnie do akwarium. Było dużo azotanów i azotynów a glony były jak na zdjęciu powyżej. Oczywiście na taki seledynowy to je oświetlenie wybarwia normalnie są zielone. Teraz gdy od jakiegoś czasu wodę mam o stabilnych parametrach zielone zamienia się w brązowe i tak ładnie już nie wygląda.