Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam,

Jak w temacie.

Ponieważ moje wystartowane w lutym 400l ma się świetnie, a choroba malawistycznym się u mnie rozwija, uknułem, że dam rade upchnąć w mieszkaniu jeszcze takie szkiełko. Niestety wymiary ostateczne, nie da rady więcej w żadna stronę. Martwi mnie zwłaszcza te 30 cm szerokości. Znajdzie się jakiś gatunek, któremu uda się w takiej wąskiej kiszce stworzyć godziwe warunki bytowania?  Czy raczej wyleczyć się z pomysłu? Wszelkie sugestie mile widziane.

Opublikowano

Skoro nikt nic to może ja sam coś.

Akwarium urosło w górę 120 x 30 x 45 wysokie. To daje jakieś 160 litrów.

Może Pseudotropheus elongatus Mpanga  vel Chindongo elongatus Mphanga. Ten ryb dwojga imion mnie kusi w układzie 2 + 6 do 8. Mam na oku śliczne F1. Tylko czy kawalerka nie za mała będzie. Zagruzuje z głową i zobaczę. W razie jakiegoś dramatu mogę podmienić miejscami z Saulosi lub Rdzawymi  i przenieść do wielogatunkowego 400 l. Dobry plan? Jak nie to skorygujcie mnie.

Inne pomysły nadal jak najbardziej mile widziane.

• Lubię to 1
Opublikowano (edytowane)

U mnie są dużo spokojniejsze niż msobo. Dominujący samiec czasami ładnie się wybarwi i postroszy. Gorzej z msobo, te jak się zaczną kotłować to chwilami ciężko złapać obraz. Co ciekawe samiec elongatus nie boi się ich, a te jak robią zakusy w jego stronę to dumnie się opiera nie atakując i dają mu spokój.

Edytowane przez ziemniak
  • Lubię to 1
Opublikowano

Ja bym spróbował z tym Chindongo Elongatus Mphanga. Są to w miarę łagodnie ryby i śmiało możesz pokusić się na układ z 2-3 samcami. 

• Lubię to 1
Opublikowano
6 godzin temu, Robson79 napisał:

Ja bym spróbował z tym Chindongo Elongatus Mphanga. Są to w miarę łagodnie ryby i śmiało możesz pokusić się na układ z 2-3 samcami. 

Robercie, Mphanga ma brzydkie samice i akwarium będzie nieciekawie wyglądało. Ja bym tu poszedł w Saulosi.

• Lubię to 2
Opublikowano

Interruptus był przeze mnie brany pod uwagę. Samce podobne do Maingano, które pływają już u mnie razem z Saulosi. Myślałem jeszcze o Cynotilapia afra Cobue, albo Jalo Reef. Dodam, że ładne inaczej samice mocno mnie nie martwią. Piękne samce jak dla mnie to rekompensują.

Opublikowano (edytowane)
10 minut temu, pulpet napisał:

Samce podobne do Maingano, które pływają już u mnie razem z Saul

To raczej johanni, samce interruptus wyglądają trochę inaczej. 

Z tych dwóch Cynotilapii wybrałbym Jalo Reef że względu na ładniejsze samice i samiec według mnie ładniejszy. 

Edytowane przez Bezprym
  • Lubię to 1
Opublikowano
14 minut temu, Bezprym napisał:

To raczej johanni, samce interruptus wyglądają trochę inaczej. 

Chodziło mi o kształt ciała i kolorystykę, różnice oczywiście widzę, no i ładne samice. Nie skreślam absolutnie