Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

witam

proszę o radę akwa 130x50x50

który filtr wybrać eheim professional II 2026 02

jbl cristal profi 500

czy chyba to nowość jbl cristal profi e 1500

chodzi mi o cichą pracę akwa w sypialni wiem że jbl mają większą pojemność wkładów filtracyjnych ale czy mają rególację przepływu tak jak ehejm i czy są ciche

2 pytanie jak są zabezpieczone rury wylot i wlot z

akwa chodzi mi o miejsce nie przy pompie a przy krztałtkach czy są tylko na wcisk czy może są jakieś opaski zaciskowe bo przy eheim nie widziałem

3. czy można kupić jakieś końcówki na wyloty tych filtrów z możliwością regulacji kierunku strumienia

prosiłbym użytkowników tych modeli o wypowedż z góry dziękuje

ludzie czy naprawdę nikt z was tych filtrów nie używa ?????????

Opublikowano

Nie wiem Bonio61, czy jesteś zdecydowany wyłącznie na któryś z wymienionych przez Ciebie filtrów, jeśli tak, po prostu zignoruj moją wypowiedź :D

Od jakiegoś czasu chciałem zmienić filtr, gdyż mój stary, zajechany Project PJF 1501 hałasował nie do zniesienia. Gdy pojawiły się problemy ze szczelnością i startem po chwilowej nawet przerwie w dopływie prądu, przyspieszyłem poszukiwania filtra o podobnych parametrach. Mimo obaw zakupiłem przedwczoraj na Allegro prawie nieznany u nas jeszcze filtr AquaNova NCF1500 w cenie 199 zł. Uległem namowom kolegi, który taką maszynkę używa ok. 2 miesiące w swoim holenderskim akwarium 375 l. Wiem, że dopiero po około roku można będzie ocenić go obiektywnie, ale jego parametry i obserwacje tego filtra u kolegi robią bardzo pozytywne wrażenie. Zrób jak uważasz, ale porównaj je do znanych filtrów o podobnych cechach: moc 20W, 1500 l/h, cztery komory o łącznej pojemności ponad 14 litrów, ceramiczna oś wirnika, pompka zalewająca. Węże odpinane klamrą odcinającą jednocześnie zawory kulowe. Z odległości ok. 20 cm niesłyszalny. Made in China, ale firma australijska. W komplecie gąbka, włóknina, trochę węgla i ceramiki. Oczywiście węże, koszyczek i deszczownica też. :wink:

Opublikowano
  makok napisał(a):

slawekosw napisał(a):
Ja tak OT.Ciekawe kto z Makokiem się odważy dyskutować na temat filtrów :wink:

nie przesadzaj :P

aż taki straszny nie jestem... tylko lubię rzeczową argumentację... :wink:

JBL 500 + 6 l ceramiki Aquael BIOCera MAX UltraPro + prefiltr = 460zł a kubełek jest zasypany "po sam dach" . Rzeczowo ? :)

P.S. U mnie taki zestaw własnie dojrzewa i pobiara nie 25W tylko 23W :D

Po roku oszczedze na dwa piwa w pobliskim pubie :D

Wiem ,wiem , przepływ nie bedzie ten sam .

No i gwarancja o rok dłuzsza.

P.S. Tez miałem ochte na zakup AquaNova NCF1500 ale jakoś się przeraziłem w sumie "nieprzetestowanego " przez forumowiczów sprzetu . Niby to 100zł w kieszeni by było ale ja lubię spokojny sen :)

Opublikowano

Neno - ale w takim wypadku mocno zaciera się różnica cenowa... bo te 30zł za markę gotów już jestem ponieść... :wink:

jeszcze nic nigdy nigdzie na gwarancji nie oddałem do naprawy... więc dla mnie akurat ten argument jest drugorzedny...

chociaż te dwa piwa po roku też nie są bez znaczenia :lol:

i tak brałbym eheima... w takim wypadku - jakoś bardziej podobają mi się te ichnie wkłady...

a zresztą co ja tu wypisuję - mam w tej chwili najlepszy filtr bio z ~35-litrowym złożem za 70zł :P

i po co komu kubełki? :P

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Dziękuję za pomoc , postanowiłem do tych karm , które już mam , czyli do : Tropical Spirulina Forte 36% i Tropical Pro Defence S, dokupić Tropical D-Allio plus (będę podawał raz w tygodniu ), oraz Hikari Vibra Bites . No i może przetestuję też Aller Futura ex. , zobaczymy czy i u mnie , będzie ona równie chętnie zjadana przez ryby. I jeszcze taka karma, jak Naturefood Supreme Plant M, stosował ktoś ?
    • Dlatego od dawna obsadę dobieram pod względem kolorów a nie żywienia.
    • @Tomasz78 Na to wygląda. 
    • @triamond skoro jeden pokarm dla wszystkich to znaczy że dobieranie obsady zgodnej żywieniowo to mit.
    • @Tomasz78 Wygląda na to, że trudno taką obsadę znaleźć, jeśli chodzi o skład karmy. Temat już dyskutowany w długich wątkach (wraz ze źródłami):  https://forum.klub-malawi.pl/topic/25045-jak-dobieracie-diete-dla-swoich-ryb/ https://forum.klub-malawi.pl/topic/26433-roślinożercy-a-mięsożercy-różnice-w-układzie-pokarmowym-jak-i-czym-karmić-dyskusja-ogólna 'Mięsożercy' gorzej tolerują nadmiar węglowodanów od 'wszystkożerców'. Karma nie ma znaczenia, o ile ma dużo białka (w tym nie za dużo nie pełnych roślinnych), i trochę tłuszczu. Pielęgnice są wszystkożerne. Pielęgnice Jeziora Malawi są blisko ze sobą spokrewnione, wyewoluowały z kilku gatunków i się specjalizowały w młodym ewolucyjnie (1-2 mln lat) jeziorze. Nie było czasu na pełną specjalizację. Mają żołądki, zęby gardłowe, przewód pokarmowy o średniej długości, z  pewnymi różnicami gatunkowymi i jedzą co się da. Niektóre znalazły swoje nisze ekologiczne z danym typem pokarmu, ale doskonale poradzą sobie na innym, jeśli będzie trzeba. Za krótko i brak presji ewolucyjnej, by stracić zdolność jedzenia wszystkiego, szczególnie że poziom wody i warunki się zmieniały wielokrotnie (a więc i pewnie rodzaj dostępnego pokarmu). Peryfiton jest wysokobiałkowy (55%), niskowęglowodanowy (10%? jeśli chodzi o strawne węglowodany) i absurdem jest traktować peryfitonożerców, jako  roślinożerców i karmić je węglowodanami z karm roślinnych o niskiej zawartości białka, tylko dlatego, że i glony i rośliny są zielone. To prowadzi do bloat. No i karmy akwarystyczne/hodowlane są przetworzone. To coś innego niż w naturze.  
    • Tego nie wie nikt.  Zależy od układu skał, przebiegu filtracji, pokarmów, ryb itp itd Jeżeli z czasem będziesz miał problem to dokupisz i tyle Polecam Tunze 6045
    • Podłącze się jeśli można z pytaniem. Czy do moich 300 L jak będzie Malawi potrzebny mi cyrkulator? Jako filtr mam JBL e1502 i napowietrzacz w obecnym(pustym jeszcze akwarium ale zalanym).
    • Witam Czy ktoś kto ma Malawi korzysta może z worków SZAT jako medium filtracyjne? Bo mam kupione, jeszcze nie użyte, z myślą o poprzednum roślinnym i zastanawiam się czy nie włożyć tej żywicy do filtra. Podobno świetnie obniża to No3. Tak przynajmniej twierdził facet który zajmuje się hodowlą paletek. Ale czy moge to użyć również do Malawi?  
    • Skoro jeden pokarm jest dobry dla wszystkich ryb to jak ma się do tego obsada niepasująca żywieniowo...
    • Testowałem różne pokarmy i ostatecznie zdecydowałem się na pozostanie przy pokarmie polecanym między innymi przez @triamond czyli Aller Futura w granulacji 0,9-1,6mm. Następnym razem tylko kupię w tej większej granulacji  Pokarm rewelacyjny wg mnie. Jak ryby zaczęły na nim żerować to teraz po wrzuceniu czegokolwiek innego jedzą jakby się na mnie obraziły  
  • Tematy

• Grafiki

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

By using this site, you agree to our Warunki użytkowania.