Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

U mnie na początku samiec auratusa był milusi, ładny i w miarę spokojny. Ale pewnego dnia zebrało mu się na gody. Zmienił barwy na prawie czarne i mordował prawie wszystko w akwarium. W ogóle nie bał się żadnej ryby. Jak sprzątałem w akwarium to atakował skrobak do szyb. Atakował nawet synodontisy które były z 10 razy masywniejsze od niego. Znalazłem mu nowy dom i tam trafił na bardziej nawiedzone egzemlarze swojego gatunku i był potulny jak baranek. Piękne są ale proponuje je oddać zanim ubiją wszystko inne.

Osobiście też nie mam pojęcia jak te demony odłowić. W mniejszym akwarium powyciagalem wszystkie dekoracje. W obecnym to abstrakcja. 

Dla odmiany synodontisy czyli u mnie konkretnie giętkoząb wielkopłetwy jest bardziej skóry do współpracy. Wkładam do akwarium siatkę, mówię cały czas do ryb, glaskam je po boku i proszę żeby weszły do siatki. Delikatnie ewentualnie przesuwam rybę w stronę siatki i same wpływają. Denerwują się dopiero jak siatkę wyciągam z wody. Takie pieski trochę. 

Opublikowano

U mnie na razie auratusy ganiają siebie nawzajem. Inne ryby ignorują. Ale to jeszcze małe rybki 3-4 cm, więc najgorsze jeszcze przede mną. Chociaż terytorializm już się zaznaczył, bo sobie powybierały dziury między kamieniami i przeganiają inne stamtąd, ale zwłaszcza z własnego gatunku. Zastanawiam się ile mam czasu, zanim zrobią się rzeczywiście groźne dla innych ryb. 
Natomiast saulosi robią sobie spotkania przy termometrze. I to wszystkie na raz. Nie wiem, czy tam dyskutują o temperaturze czy coś knują.

Opublikowano

U mnie tak samo się zaczeło. Zakupiłem rybki 3-3,5 cm (Auratusy był podobno miesiąc młodsze od pozostałych gatunków), mija już 5 miesięcy i jeszcze mam względny spokój. Saulosi inkubują, a Auratusy jeszcze nie próbowały.

Opublikowano (edytowane)

Przyczyn może być wiele. Od zbyt niskiej temperatury ( zrób na 27 i się nie przejmuj) poprzez złe parametry i stres a nawet złe napowietrzanie może być tego przyczyną. Wiem , że akwa świeże ale woda jest dziwnie mętna. 

Zmierz parametry , sprawdź napowietrzanie i daj im trochę czasu.

Edytowane przez AndrzejGłuszyca
  • Lubię to 1
Opublikowano

Zosała przeprowadzona akcja pacyfikacyjna i po pół dnia ganiania auratusy zostały odłowione i oddane. Nie obyło się bez wyjmowania kamieni z akwarium, ale w końcu się udało. W ich miejsce przyszły rdzawe co było w planach od początku. Jest spokój.

• Lubię to 4
  • 2 miesiące temu...
Opublikowano

Dziś zostałem po raz pierwszy "dziadkiem". Jest 8 małych, zobaczymy ile czasu się utrzymają. Na razie mama wszystkich odgania, a one pływają przy dnie na otwartym terenie, a nie przy kamieniach.

• Lubię to 1