Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Za dwa dni dotrze do mnie wygłodniałe stadko maluchów 3-4 cm, po 10 szt. z każdego gatunku, a ja nie wiem czym je nakarmić. Wielka prośba o pomoc.

-Labeotropheus fuelleborni Katale 

-Pseudotropheus acei Luwala 

-Metriaclima  msobo Magunga

-Pseudotropheus elongatus Mphanga  

Co kupić na początek z pokarmów klasy Premium? W jakich rozmiarach? 

Opublikowano (edytowane)

Niewiele się znam ale proponuje Neturefood Premium cichlid rozmiar S. U mnie akurat była wersja plant. Niektórzy producenci piszą że to rozmiar S albo mini ale kule wielkie są czasami. Oczywiście fajne też będą po prostu płatki. Ja u siebie karmię od 4 miesięcy JBL novo Malawi. Pyszności :)

trochę większe kuleczki są w Dainichi Cichlid veggie FX baby. U mnie każda ryba to je, jest amok. 

kiedyś do podobnych maluchów kupiłem Tropical soft line africa herbivore, ale kulki są bardzo duże i wiele rybek nie mogło ich jeść. Próbowały ale był kłopot. Dopiero jak podrosły i mają dużo więcej jak 5 cm to jedzą bez problemu. 

Edytowane przez Pikczer
  • Lubię to 1
Opublikowano (edytowane)
3 godziny temu, Waclaw napisał:

Pseudotropheus elongatus Mphanga

Wacku, teraz to Chindongo sp. elongatus mphanga.

Jako podstawę żywienia ww gatunków polecę Ci Tropical Spirulina Super Forte 36% (płatki) https://allegro.pl/oferta/tropical-spirulina-super-forte-36-pokarm-250ml-8465810444

Dodatkowo Tropical Pro Defence https://allegro.pl/oferta/tropical-pro-defence-size-s-100ml-probiotyk-7490770996 (jest jeszcze xxs, ale nie wiem jak małe będziesz miał ryby. Do przemyślenia https://allegro.pl/oferta/tropical-pro-defence-size-xxs-100ml-70g-probiotyk-9520385132) Naturefood Cichlid Plant https://allegro.pl/oferta/naturefood-cichlid-plant-s-130ml-45g-dla-pielegnic-9910519479 to na początek powinno wystarczyć, a na pewno jeszcze ktoś coś doda.

Celowo dałem linki od jednego sprzedawcy, nie dlatego, że chcę go promować, ale dlatego że jest w miarę tanio, będziesz miał wszystko w jednej paczce i darmową wysyłkę jeśli jesteś "Smart".

Edytowane przez Bartek_De
  • Lubię to 1
Opublikowano

Dzięki Bartku za zwrócenie uwagi co do właściwego nazewnictwa.  I oczywiście wielkie dzięki za podesłane linki. Rano zamówię kpl. Pozdro 

3 godziny temu, Pikczer napisał:

Niewiele się znam ale proponuje Neturefood Premium cichlid rozmiar S. U mnie akurat była wersja plant. Niektórzy producenci piszą że to rozmiar S albo mini ale kule wielkie są czasami. Oczywiście fajne też będą po prostu płatki. Ja u siebie karmię od 4 miesięcy JBL novo Malawi. Pyszności :)

trochę większe kuleczki są w Dainichi Cichlid veggie FX baby. U mnie każda ryba to je, jest amok. 

kiedyś do podobnych maluchów kupiłem Tropical soft line africa herbivore, ale kulki są bardzo duże i wiele rybek nie mogło ich jeść. Próbowały ale był kłopot. Dopiero jak podrosły i mają dużo więcej jak 5 cm to jedzą bez problemu. 

Przejrzałem Twój  wcześniejszy wątek, i doczytałem sugestie i uwagi kolegów. Skarbnica wiedzy 😀

• Lubię to 1
Opublikowano

173449592_493491841681762_8627430997164458409_n.thumb.jpg.c6a8950dc0acec5af59e1fbbfc4502d7.jpg

Wszystko kupione na aledrogo od jednego sprzedawcy (trzmiel i pszczoła to moje ulubiony owady - serio je uwielbiam). Jedyny minus to długa wysyłka. W poniedziałek zamówione, przyszło w czwartek. Od innych sprzedawców inne akcesoria akwarystyczne zamówiłem w poniedziałek o 10:30, we wtorek o 13:00 leżały już w paczkomacie. 

Opublikowano

Przyznam, że przy takiej ilości pokarmów i wariantów układania jadłospisu, czuję się nieco zagubiony^_^. Zależy mi na tym, żeby stosować pokarmy klasy Premium, zapewniające możliwie największy dobrostan mieszkańców.

W tej chwili mam:

a.   "jakaś" ? Spirulina size xxs / dostałem od hodowcy/.

b.   pokarm wybarwiający ?? / również od hodowcy/

c.   Tropical soft line Africa Herbivore sinking chips + spirulina + laminaria + chlorella + calanus / zakupione/.

d.   Tropical soft line America sinking sticks + calanus + garlic + astaxanthin + insects kupione/.

Powyższe, pierwsze dwa pokarmy traktuję jako coś zastępczego /chwilowego/. 

Opierając się na sugestii Bartka, a także innych kolegów którzy proponowali i polecali  zakup:

1.    Tropical Spirulina Super Forte 36%- flakes.

2.   Tropical Pro Defonce- size S.

3.   Nature food Cichlid Plant

4.  Omega one freshwater flakes.

prosiłbym o pomoc w zaplanowaniu zakupu brakujących / uzupełniających/ pokarmów z w/w, z uwzględnieniem zamienników, które już posiadam. A może jeszcze innych?  Które z nich należy traktować jako podstawowe, które jako uzupełnienie lub dodatek ? Będę wdzięczny za pomoc w usystematyzowaniu.  

Opublikowano (edytowane)

Ja nie stosuje wcale głodówki, ryby karmię dwa razy dziennie i wcale nie są za grube. Najważniejszy jest umiar w podawaniu pokarmów. 

Edytowane przez Bezprym
  • Lubię to 3
Opublikowano
W dniu 13.04.2021 o 21:10, Waclaw napisał:

Za dwa dni dotrze do mnie wygłodniałe stadko maluchów 3-4 cm, po 10 szt. z każdego gatunku, a ja nie wiem czym je nakarmić. Wielka prośba o pomoc.

-Labeotropheus fuelleborni Katale 

-Pseudotropheus acei Luwala 

-Metriaclima  msobo Magunga

-Pseudotropheus elongatus Mphanga  

Co kupić na początek z pokarmów klasy Premium? W jakich rozmiarach? 

Witaj!

Testowałem już sporo różnych pokarmów i w mojej opinii na tą chwilę mogę tobie polecić te pokarmy dla maluszków o których również wspomniał kolega @Bartek_De  -

1. Tropical Pro Defence XXS (S będzie za duża dla ryb 3-4cm) 

2. Naturefood Cichlid Plant S

3. Spirulina w płatkach np.  Tropical Spirulina Super Forte 36%

A gdy ryby podrosną to wprowadziłbym dodatkowo do diety ryb Northfin Veggie 1mm .

Te 4 pokarmy w zupełności wystarczą ,aby zaspokoić w pełni potrzeby żywieniowe ryb. 

• Lubię to 4