Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
W dniu 13.04.2021 o 14:12, egon44 napisał:

Tak jak pisali przedmówcy bierz piasek gradacji 0,8-1,2 mm. 

A czy do tej gradacji dajecie jeszcze np 2-3 mm żeby wyglądało bardziej naturalnie? 

Zakładam akwarium 200x50x60 h, 220 kg gruzowiska. Ile piasku potrzebuję? 

Opublikowano

Ja mam piasek ze żwirowni 0-4, oczywiście te 0 to mocno wypłukne wstępnie, więc pewnie od 0.5 startuje. Bardzo jestem zadowolony - ta grubsza gradacja bardzo łądnie uzupełnia piasek i sprawia, że wygląda to bardzo naturalnie.

• Lubię to 1
  • 1 miesiąc temu...
Opublikowano

Cześć, kupiłem piasek 0,5 - 1,2 niby dobrze wypłukany, ale zaczął pylić :( ryby grzebią i cały czas podnosi się pyłek który jest widoczny w całym akwarium. Jak myślicie uspokoi się to czy wymienić podłoże, lub dosypać grubszego piasku?

Opublikowano
4 godziny temu, wilu25 napisał:

Cześć, kupiłem piasek 0,5 - 1,2 niby dobrze wypłukany, ale zaczął pylić :( ryby grzebią i cały czas podnosi się pyłek który jest widoczny w całym akwarium. Jak myślicie uspokoi się to czy wymienić podłoże, lub dosypać grubszego piasku?

Jeśli nie ma pralki w akwarium to nie powinno być problemu. Możesz też dosypać trochę grubszego, jeśli jest to rzeczywiście problemem.

Odobiście mam taki z plaży. Gradacja od mąki, aż po żwir i nie mam z tym w ogóle problemów. 

IMG_20210620_163407.jpg

IMG_20210620_163226.jpg

IMG_20210620_163403.jpg

• Lubię to 2
Opublikowano

Pralka trochę jest, a raczej była :) kaseciak działał na pompie nrmc4000 na full + fluval fx4, skręciłem pompę na 1 bieg zobaczymy co będzie, chociaż z drugiej strony  jak się przyglądam jak aulony przesiewaja piach, to część właśnie opada a część się unosi, zobaczymy, poczekam z tydzień jeszcze założę watę na wlot fluvala może się wyklaruje 

• 6 miesięcy temu...