Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Oki może pomagać. Jak za mała powierzchnia filtracyjna -> węgiel organiczny w wodzie (DOC)-> bakterie (w tym chorobotwórcze) w wodzie w większych stężeniach -> układ immunologiczny ryb musi walczyć. Dodanie metronidazolu który ląduje w filtrze zabija w bakterie w wodzie (biofilm w dojrzałym filtrze sobie daje radę), układ immunologiczny ryb ma więcej zasobów do zwalczania choroby. Tylko to trochę leczenie objawowe. Problemem jest za mała powierzchnia filtra, co powoduje że nie jest rozkładany DOC. Czyli sam lek czasowo eliminuje jeden z czynników wywołujący chorobę, ale nie leczy bo nie osiąga stężenia terapeutycznego w organizmie ryby....

W którymś z linków był opisany ten mechanizm...

• Lubię to 1
Opublikowano

Tak, może być coś w tym co napisał @triamond. To samo może tyczyć się hodowców dysków u których metro to podstawowy lek w akwarystycznej apteczce, a część z nich używa go tylko w formie kąpieli długotrwałej.

Wracając do genezy mojego problemu, to celuję, że problem rozpoczął się jak przestałem robić regularne podmiany wody. Badane parametry wody ok, ale ilości bakterii w wodzie, czy właśnie DOC nie byłem w stanie zbadać. Dodatkowo ostatnią podmianę przed tą przerwą zrobiłem letnią wodą, a czort wie co siedzi w starym blokowym bolierze - to był na pewno duży błąd.

Zakładam że to są dwie przyczyny mojego problemu i być może mam inwazję wszystkiego po trochu. Nie wiem, czy nie kupić mikroskopu i nie zrobić wymazów. Bo tak to walka w ciemno i być może niepotrzebne faszerowanie ryb chemią.

Opublikowano

Od wczoraj podczas wieczornego karmienia robię zawiesinę z 1/2 tabletki 500mg i namaczam w tym granulat. Ryby jedzą tak, jakby nie było żadnych dodatków. Jutro ostatnia porcja i jadę z podmianą + węgiel. Jeżeli nadal będzie coś niepokojącego w zachowaniu ryb - chodzi mi głównie o ocieranie, wychudnięcie, oddychanie (chodź tego objawu od tamtego czasu nie zauważyłem), to uderzam jeszcze z Sera Tremazol (przywry, tasiemiec).

Co ciekawe, mimo tak dużej ilości metro i dużej podmiany w niedzielę, parametry wody nawet nie drgnęły.

P.S. Może warto, żeby ktoś bardziej doświadczony w leczeniu stworzył i podpiął temat dotyczący leczenia na wiciowce i inne paskudztwa z zaznaczeniem dawek i sposobu podania leków. Można do tego też dodać linki, które podrzucił @triamond bo jest tam dużo ciekawej wiedzy. 

Opublikowano
21 minut temu, bojack napisał:

Może warto, żeby ktoś bardziej doświadczony w leczeniu stworzył i podpiął temat dotyczący leczenia na wiciowce i inne paskudztwa z zaznaczeniem dawek i sposobu podania leków.

24 minuty temu, bojack napisał:

Można do tego też dodać linki, które podrzucił @triamond bo jest tam dużo ciekawej wiedzy. 

Oczywiście, ale przypominam, że mieszkamy w Polsce i nasze forum jest polskojęzyczne.

• Lubię to 1
Opublikowano

Dobre to, ale należałoby zaktualizować o nowe informacje. Chociażby dawkowanie i sposób podania metronidazolu. Dobrze byłoby też przypiąć taki wątek, żeby był łatwy do znalezienia.

Opublikowano

Co do zachowania ryb podczas podmiany; znikających plam …. to może w kierunku https://pl.wikipedia.org/wiki/Choroba_gazowa ?

Przy 2,5 g karmy dziennie potrzebujesz 4 litry gąbki ppi 30 (dojrzewającej miesiące, delikatnie płukanej) lub 24 litry matrixa…
Jeśli problem z filtracją biologiczną (DOC→bakterie; pasożyty w wodzie)… to możesz to na szybko rozwiązać lampą UV o mocy 0,11W*pojemność netto akwarium/ krotność przepływu przez filtr UV.

DOC można mierzyć testem Rataja : https://sklep.roslinyakwariowe.pl/wrzuty-/rataj/test-antialgae-c-1590_1080_1109.html, działa, ale nie wiem czy jest wystarczająco czuły.

No i jak nie wiadomo co się dzieje a woda czysta, to https://aquariumscience.org/index.php/12-1-1-shotgun-approach/ - czyli kombinacja na wszystko: chemioterapeutyk (metronidazol), przeciwpasożytniczy (levamisol, fenbendazol), antybiotyk szerokowidmowy (amoksycylina) z pokarmem (woda + żelatyna + pokarm (płatki) + leki (1%-2%)) przez miesiąc.

Ale ja miałem duże filtry… na leczeniu ryb nie znam się ...

Paletki przystosowały się do życia w bardzo miękkiej wodzie. Bardzo wydajnie walczą z ciśnieniem osmotycznym, które napompowało by ryby z innych biotopów. Bakterie w takiej wodzie ledwo dają radę. Woda jest mikrobiologicznie bardzo czysta. Ryby tego potrzebują. W akwarium na bardzo miękkiej wodzie filtry długo dojrzewają, biologia nie jest stabilna. W twardszej (paletkom to nie przeszkadza) więcej bakterii jak jest za mała powierzchnia w filtrze. Zawsze pod górę ;)

• Lubię to 1
Opublikowano
6 godzin temu, triamond napisał:

Co do zachowania ryb podczas podmiany; znikających plam …. to może w kierunku https://pl.wikipedia.org/wiki/Choroba_gazowa ?

Myślałem o tym, ale dlaczego tylko dwie ryby tak reagują? Najsłabsze? Spróbuję wyłączyć pompę od mechanika na czas podmiany. Zakładam, że woda w wodociągu nie jest jakaś super natlenowana.

to możesz to na szybko rozwiązać lampą UV o mocy 0,11W*pojemność netto akwarium/ krotność przepływu przez filtr UV.

Myślałem też o tym, ale zostawię to jako ostatni element.

DOC można mierzyć testem Rataja : https://sklep.roslinyakwariowe.pl/wrzuty-/rataj/test-antialgae-c-1590_1080_1109.html, działa, ale nie wiem czy jest wystarczająco czuły.

Ciekawe, koszt niski, spróbuję.

No i jak nie wiadomo co się dzieje a woda czysta, to https://aquariumscience.org/index.php/12-1-1-shotgun-approach/ - czyli kombinacja na wszystko: chemioterapeutyk (metronidazol), przeciwpasożytniczy (levamisol, fenbendazol), antybiotyk szerokowidmowy (amoksycylina) z pokarmem (woda + żelatyna + pokarm (płatki) + leki (1%-2%)) przez miesiąc.

Dokończę póki co to, co rozpocząłem. Jest znacząca poprawa w rybce, która była wychudzona. Ocieranie się wydaje się też ustępować. Zobaczymy co będzie jak pozbędę się resztek metronidazolu o ile takie jeszcze są w zbiorniku.

Ale ja miałem duże filtry… na leczeniu ryb nie znam się ...

No właśnie moje doświadczenie z leczeniem, to ospa u mieczyków 100lat temu ;) Ale kiedyś musiało to nastąpić. 

Dzięki

Opublikowano
W dniu 14.04.2021 o 06:51, triamond napisał:

Strzał w 10. Robię teraz podmianę po kuracji metro. Jak wypompowałem wodę, to jedna zaczęła się pokładać (jeszcze przed rozpoczęciem zalewania), wyłączyłem pompy i ryba po 30sec zaczęła zachowywać się normalnie. 

Natomiast po kuracji metro nie ma jakiejś znaczącej poprawy. Ryby nadal się agresywnie ocierają o podłoże, a samiec saulosi i chipokae mają nadal epizody z pływaniem jak wściekłe przy szybie. Oczyszczę wodę i zobaczymy co dalej.

Kolejny symptom, który zauważyłem niedotyczący malawi, ale jednak dotyczący sprawy. Zbrojnik L333 zaczyna mi powoli puchnąć i szybko oddycha - to by wskazywało na jakąś infekcję bakteryjną przewodu pokarmowego. Metronidazol nie szkodzi zbrojnikom, ale też mu nie pomógł.

Opublikowano

Mała aktualizacja. L333 doszedł do siebie, może za dużo podjadł, obecnie wydaje mi się, że jest ok i był to fałszywy alarm.

Jak pisałem w innym wątku, odkryłem eurekę... miałem w zbiorniku kilka dorosłych tylomelanii, które zniknęły więc zapewne gniją sobie gdzieś w piachu, jutro będę ich szukał, co mogło zdecydowanie pogorszyć parametry wody. Pomimo tego i kuracji metro nh3/4, no2, no3 nie drgnęły.

Ryby nadal się agresywnie obcierają, ale Saulosi stanowczo przybrała na wadze, jest lepiej. Nie wiem, zakładam, że obcieranie spowodowane jest wysokim DOC.

Crabro nadal dziwnie chude.

Poniżej kilka zdjęć: plamki Chipokae (pod skrzelem), które znikają, najbardziej wychudzony osobnik Crabro oraz Saulosi, która wygląda już lepiej (chyba ukryty samiec).

20210416_204326.thumb.jpg.8bd1feaa72958bd0d3f8e7a586a9add7.jpg

20210416_204515.thumb.jpg.dfde709d868d8d7302c122e9710d06f0.jpg

20210416_205427.thumb.jpg.e4f51d42ca1eb1e0cddfb67149e15266.jpg

20210416_205422.thumb.jpg.eb3828365e7ba3b9f3469a8b222c0645.jpg

Co myślicie? Najbardziej martwi mnie ten Crabro. Rzućcie fachowym okiem ;)

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

By using this site, you agree to our Warunki użytkowania.