Skocz do zawartości

Zamiana pompy IBO Beta 25-60/180 na coś lepszego ale bez zbędnej rozbudowy

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)
17 minut temu, JemioloSeba napisał:

🤔 yyyy.... nie mogłem się już głębiej dostać. Powinienem jeszcze coś rozebrać?

Małe OT ale muszę:) Seba.. trzeba było na dłużej zniknąć i pozbyć się pomarańczowego koloru. Witam Ciebie mam nadzieje na dłużej. Koniec OT i przepraszam. Przy moim nicku nie ma już Wrocław.

Edytowane przez AndrzejGłuszyca
  • Lubię to 1
Opublikowano
1 godzinę temu, JemioloSeba napisał:

🤔 yyyy.... nie mogłem się już głębiej dostać. Powinienem jeszcze coś rozebrać?

Nie mogłeś się dostać, bo zarosło kamieniem:P Musisz wyjąć wirnik z korpusu, żeby widzieć to co na zdjęciu Artura. To co pokazałeś na zdjęciach to oczywiście, tam jest czysto, bo tamtędy nie przepływa woda.

IMG_20200314_150856.jpg.6df69f1470f35d6599a01b788d1cdfb0.thumb.jpg.9375fe32ba0dcf145b2ec083c9b0894d.jpg

• Lubię to 1
Opublikowano

Wirnik powinien łatwo wyjść, jeśli nie wychodzi to tylko potwierdza, że jest grubo zarośnięty kamieniem. Wykręć korpus z narurowca i razem z wirnikiem mocz go w roztworze kwasku albo occie, aż wylezie. Jeśli to nie pomoże to tak jak planowałeś, wymiana pompy, innego pomysłu nie mam.

Wysłane z mojego SM-G770F przy użyciu Tapatalka

• Lubię to 1
Opublikowano (edytowane)

Pompa wymieniona. Jej moc w stosunku do poprzedniczki mocno mnie zaskoczyła. Dziwi mnie jedynie fakt, że pompa na I biegu pracuje na 15W na II i III po 60W. Brakuje mi drugiego lub pierwszego biegu ponieważ w opisie jest, że pompa powinna pracować w zakresie 5-60W. Poprzednicza zresztą też miała 3 biegi. Czy są tu użytkownicy Ibo beta 25-80/180 którzy mogą pomóc?

Edytowane przez JemioloSeba
Opublikowano

Mam taką w instalacji CO. II bieg ma niższą moc. W AMG IBO 25/60/130 był taki efekt, że na wszystkich programach (poza ręcznymi I II) chodziła na maksimum, ale to wynikało z małych oporów przepływu.

Jeśli podczas testu pompa nie była w programie stałego/proporcjonalnego ciśnienia (a tutaj w przeciwieństwie do mniejszej pompy są po 3 biegi w tych trybach), to coś jest nie tak....