Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Byłam dziś u 2 weterynarzy i w 4 zoologicznych prawdopodobnie jest to choroba "bawełniana" mam takie pytanie kupiłam wielki plastikowy pojemnik by przenieść chwilowo rybki a całe akwarium zdezynfekowac ale teraz czy jeśli wleje do niego wodę, dodam uzdatniacza, wloze filtr i tlen to rybki nie dostaną szoku jeśli trafia do całkiem nowej wody ? Dodam że w ciągu kilku godzin mam wysyp ślimaków nie wiadomo skąd... 

Opublikowano
Godzinę temu, Arien22 napisał:

Byłam dziś u 2 weterynarzy i w 4 zoologicznych prawdopodobnie jest to choroba "bawełniana"

Na jakiej podstawie ta diagnoza? Stwierdzili to po zdjęciach, które podeslalas? 

Kupiłaś testy będąc w 4 zoologicznych?

Opublikowano

IMG_20210402_135507_1.thumb.jpg.a2603908c0c3adee10ef1a7c98823165.jpgTak, wszystkie parametry wody w porządku, na podstawie zdjęć oraz rozmowy, nie jest to 100 % prawidłowa diagnoza. Nie mniej jednak, 3/4 wody podmienione, podałam CMF, bakterie czyszczące sera bio nitrivec oraz baktoforte S, rybom się stanowczo poprawiło, ranki na rybkachIMG_20210402_140016.thumb.jpg.63e60d9617349a996f6b6a001de12bb2.jpg zniknęły choć wciąż nie jedzą i mają uchylone pyszczki. Z jedną jest gorzej ma przekrwiony cały pysk i siedzi za filtrem ( zdjęcie). 

IMG_20210402_135507.jpg

Opublikowano
Wyrzuciłam*
Masz możliwość edycji swojego posta jeśli się pomylisz, lub chcesz coś dopisać, znajdziesz ją klikając trzy kropki obok numeru posta. Swoje posty możesz edytować do 24 godzin od momentu opublikowania.

Wysłane z mojego SM-G770F przy użyciu Tapatalka

• Dziękuję 1
Opublikowano (edytowane)
35 minut temu, Arien22 napisał:

Tak, wszystkie parametry wody w porządku

Podaj proszę parametry ph, no2, no3, temperatura. Jak zaczniesz pochopnie leczenie, to możesz pogorszyc parametry wody zabijając bakterie, a nie wiadomo jeszcze, czy to choroba, czy po prostu agresja ryb.

Edytowane przez bojack
  • Lubię to 1
Opublikowano (edytowane)
Godzinę temu, bojack napisał:

Podaj proszę parametry ph, no2, no3, temperatura. Jak zaczniesz pochopnie leczenie, to możesz pogorszyc parametry wody zabijając bakterie, a nie wiadomo jeszcze, czy to choroba, czy po prostu agresja ryb.

Ph 7.8, No3 50, no2 0,05, temperatura 27 stopni, miałam przed podmianka wody inwazję ślimaków. 

Edytowane przez Arien22