Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Akwarium startuje, więc rozglądam się za obsadą>

Jestem zdecydowany na dość klasyczny zestaw: 

1. Chindongo saulosi

2. Iodotropheus sprengerae

Chciałbym jeszcze coś trzeciego, żeby pasowało żywieniowo i żeby było kolorowo. Poproszę o propozycje i ile czego brać (w przypadku maluchów)?

A może zostawić na razie 2 gatunki i potem coś dobrać?

Edytowane przez Yacek
Opublikowano (edytowane)

Cynotilapia sp hara Gallireya Reef lub Metriaclima elongatus chailosi Chitande u mnie w starej 240-ce się sprawdziły. 

Edytowane przez Bezprym
  • Lubię to 1
Opublikowano

Też jestem za dwoma gatunkami w tym litrażu. (U siebie w 240l mam same Saulosi.)

Na Twoim miejscu skupił bym uwagę na znalezieniu ładnych ryb a w szczególności Saulosi. 

• Lubię to 3
Opublikowano

Nie wiem, ile tych gatunków ostatecznie wezmę. Może na początek 2 a potem po selekcji dobiorę jeszcze jeden.

Jak by to wyglądało ilościowo przy dwóch gatunkach, ile wziąć tych maluchów?

Opublikowano
W dniu 27.03.2021 o 15:32, Yacek napisał:

Nie wiem, ile tych gatunków ostatecznie wezmę. Może na początek 2 a potem po selekcji dobiorę jeszcze jeden.

Dobieranie kolejnego gatunku do istniejącej obsady może się nie udać. Te ryby tworzą hierarchie.Wprowadzanie nowych gatunków wiąże się z dużym ryzykiem utraty tych ryb. Są sposoby na takie połączenie, ale to zawsze ryzyko.

Opublikowano

Osobiście całkiem niedawno uruchomiłem 300l i szczerze to że względów wizualnych ponownie spróbowałbym umieścić nieco więcej gatunków niż jest zalecane. 

Spróbowałbym 3 gatunki. 

U mnie obecnie jest dosłownie chaos wielogatunkowy i ryby świetnie jak na razie dogadują się. A nawet po wpuszczeniu kolejnej drużyny aż 12 sztuk, te wcześniejsze jakby obudziły się i są bardziej towarzyskie i wszystkie widać. Także w moim przypadku kolejne gatunki zadziałały na plus i to bardzo. 

Oczywiście wszyscy przedmówcy mają rację że jest ryzyko.