Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Witam,

moje akwarium 450 litrów (150x50x60) już dojrzewa, a ja zaczynam zastanawiać się nad obsadą. Nie mam za dużego doświadczenia w Malawi, dlatego chcę się upewnić co do słuszności obsady i zapytać w jakiej ilości najlepiej na początku zakupić ryby. Chcę gatunki mbuna, stosunkowo mało agresywne i żeby było kolorowo

1. Iodotropheus sprengerae

2. Ps. acei luwala reef

3. Ps. elongatus mphanga

4. Labidochromis caeruleus

5. Maylandia estherae

Pozdrawiam wszystkich serdecznie :))

Edytowane przez Atravelum
Opublikowano (edytowane)

Te dwa gatunki kolorowo są zbliżone Labidochromis caeruleus(są żółte samiec i samica ) a Maylandia estherae(samice pomarańczowe ale samce białe ) więc powinieneś się zastanowić i wybrać jeden z nich, który chcesz mieć   jeden kolor w jednym gat. czy dwa  w drugim gat.

Ale wybranie obsady nie jest takie proste  jak się wydaje ja mam za małe doświadczenie wiec zaraz pewnie odezwa się bardziej doświadczeni ode mnie  koledzy i coś ci zaproponują ode mnie jeszcze dodam ze na forum jest już pełno takich wątków poruszonych wiec poszukaj jest to bardzo proste i na pewno znajdziesz.

Edytowane przez darekplo
  • Dziękuję 1
Opublikowano
14 minut temu, AndrzejGłuszyca napisał:

Powinno być iodotropheus sprengerae . Czyli I jak Irena a nie L jak Lucyna.

Faktycznie, dziękuję bardzo, nie zauważyłam literówki :))

• Lubię to 1
Opublikowano

Poz. 5 Weź Metriaclima Estherae Minos Reef. Samiec niebieski  z  samicami OB  i pomarańczowymi.

Poz. 4 zamieniłbym na  Pseudotropheus johanni Gome, żółte samice i przepiękne granatowe samce z poziomymi pasami. 

• Dziękuję 1
Opublikowano
4 minuty temu, Tom74 napisał:

Poz. 4 zamieniłbym na  Pseudotropheus johanni Gome, żółte samice i przepiękne granatowe samce z poziomymi pasami. 

Właśnie zastanawiałam się czy nie zmienić może ich na Pseudotropheus saulosi, ale bardzo mi się podobają te Labidochromis caeruleus. Chociaż w sumie saulosi chyba bardziej pasują do reszty żywieniowo, więc może tak zrobię. Tylko wtedy pewnie trzeba by było zrezygnować z Ps. elongatus mphanga, bo chyba całkiem podobne są.

Opublikowano
51 minut temu, Tom74 napisał:

przepiękne granatowe samce

Masz jakieś foty albo filmik co by można było zobaczyć to cudo w pełnej krasie ? Zdjęcia, filmiki samic też chciałbym zobaczyć gdyż widziałem że często samice mają bardziej piaskowy kolor a często brązowo żółty taki jakby brudno żółty. I tak się zastanawiam czy to naturalny taki brudno-brązowo żółty kolor samic podporządkowanych czy to samice dominujące przybierające kolory młodego wybarwiającego się samca ... ??? ...

Opublikowano (edytowane)

Na moje 5 gatunków w tym litrazu to za dużo... Ja bym pozostał przy max 3 gatunkach...

Myślę że 1, 3, 4 lub 5 fajnie by się komponowały....

Edytowane przez Robson79
Opublikowano

i widzisz Dominika jak to jest pytać w kilku miejscach o obsadę 😉 ile osób, tyle zdań, tak, że pogubić się w tym wszystkim bardzo łatwo 😁 nie można było poprzestać na tym, co Ci doradziłem na grupie FB? 😉 żartuję oczywiście, dobrze, że tu trafiłaś. Dzięki temu będziesz miała szerszy pogląd na sprawę i w końcu po konkretnej burzy mózgów (a raczej Twojego mózgu 😁), wybierzesz sobie optymalny i wymarzony układ do swojego baniaka 😋 który z czasem i tak będzie ulegał wielokrotnym zmianom, ale to osobny temat 😉

• Lubię to 2