Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później.
Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.
Dałem gąbkę w rogu akwa i za nią wlot do FX6 i Ultramax 2000 po 10 miesiącach różnica w poziomie ok 1/3. Wizualnie gąbka nie wygląda na brudną, odchody na dnie nie widoczne, woda kryształ. Przepłukałem gąbki - czyli wytrzymały ok 10 miesięcy.
Były przypadki tutaj na forum , że żywice zbyt ciasno ułożone w skarpecie czy pończosze były bardzo mało skuteczne . Ułożone w filtrze kubełkowym. Dopiero ktoś wpadł na pomysł aby żywicę układać w taki sposób aby jej grubość w skarpecie miała mniej więcej grubość 1 cm i tak była zabezpieczona aby nie zrolowała się skarpeta powodując zbrylenie. I tak właśnie działało. Jak pisze @triamond muszą być maksymalnie " rozpłaszczone".
Kupowałem od różnych dostawców i nigdy nie miałem problemu. Myślę, że miałeś pecha i trafiłeś na lipny towar.
Ja mam znowu taki problem, że kiedyś kupiłem sporo (ktoś tutaj polecił) i teraz odpukać leży, i nie mam co z nią zrobić. W nowej aranżacji komorę filtra załadowałem starymi kształtkami i gąbkami. Woda na drugi dzień zrobiła się mleczna, a po tygodniu jest taki kryształ, że patrząc po długości (260 cm) ryby jakby lewitują. Zobaczymy jak dalej.
W pończochach. Po jednym litrze na nogawkę. Po wypuszczenia powietrza z pończoch leżą rozpłaszczone na gąbce. Wcześniej wisiały w komorze fluidyzatora zaczepione węzłem o grzebień.
Więcej czasu, nuda w automatycznym akwarium - czas na jakieś zmiany. Z ciekawości poznawczej...
Obecny filtr: K1 zasypujący pompę, potem 25 cm gąbki 30ppi, 5 cm gąbki 45 ppi; czasowo ścierka z mikrofibry na 2/3 powierzchni górnej gąbki i na górze żywice (2,5 litra). Media prawie surowe. Dojrzałe tylko K1 na dole. Wystarcza.
Ciekawi mnie czy i po jakim czasie zapchają się gąbki. Jeśli będą to lata, to zostanie, jeśli nie, to fluidyzator z 1-2 gąbkami na dole lub statyczne K1 z gąbką na górze.
Kilka dni pracowała wersja (od dołu) z K1 statycznym, 1 gąbką 30 ppi i potem ruchomym K1 z żywicami. Potem dodawałem gąbki/usuwałem K1.
Na githubie znalazłem repo z integracją do Home Assistant obsługującą pompy Jebao :) Działa z z moją DCP 6500M. Pełne sterowanie + informacja o błędach.
Dodałem kilka minut pracy na max po karmieniu. W HA łatwiej.
Woda z żywicami przyjemnie niebieska...
Witam
Ostatnio widzę na fb jak wstawiane są fotki zbiorników oświetlanych Sinkor Led II czy Invital daynight i nawet fajnie wyglądają, zachęca tez niska cena. Ktoś coś może powiedzieć o tym oświetleniu?
Rekomendowane odpowiedzi