Skocz do zawartości

Projekt akwarium 280x60x60; pokrywa, filtr, szafka.

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
2 godziny temu, Bojar napisał(a):

Właśnie to nie jest stricte osad wapienny. Delikatny matowy/szorstki  biały nalot nie dający się niczym zmyć :(
Kamienie to standardowy serpentynit.

@Ensa specjalnie dla Ciebie zmierzyłem parametry i PH 7,6 KH 8 dH.  Co ciekawe wydaje mi się, że zawsze miałem KH 12 :)

Czyżby AQUAFOREST Anti Phosphate Fresh zbijał również KH? Sam nie wiem

Ostatnio babka w składzie kamieni mi powiedziała, że serpenit ma azbest w sobie. Kompletnie się nie znam i nie mam pojęcia czy to w ogóle prawda. Ale może to jakiś trop? Hm, ciekawe czy inni z serpenitem nie mają takiego osadu?

Opublikowano

@Ensa Purigen działa podobnie jeśli chodzi o wiązanie związków organicznych. Nie wiąże azotanów czy fosforanów, chyba że w postaci związków organicznych. Tylko regeneracja wybielaczem mniej bezpieczna i cena absurdalna za przepakowanie z dużego worka ;)

@Bojar Osady (biofilm bakteryjny)  na wszystkim będą się tworzyć tym bardziej, im mniej powierzchni dla bakterii w filtrze. Przy narurowcu (2 -3 korpusy ?), boję się że jest za mało. Biofilm może wapnieć. Kolonia staje się "pancerna". Zależy pewnie od konkretnych bakterii i warunków oraz czasu. Ale przy dużej powierzchni dla bakterii w filtrze, mniej osadu w akwarium. Absorbery fosforanów (tlenek żelaza lub tlenek glinu) zmniejszają problem (odcinając substrat).

• Lubię to 1
  • Dziękuję 1
Opublikowano

@triamond dzięki za objaśnienie. Mam 3 korpusy bio. Patrząc przez parametry wody powinno być ok ale fakt, że absorber trochę pomógł jest zastanawiający. Co ciekawe absorbery fosforanów są oprócz morskich proponowane właśnie do zbiorników typu malawi/tanganika. Coś więc w tym musi być

Opublikowano
16 godzin temu, triamond napisał(a):

@Ensa Purigen działa podobnie jeśli chodzi o wiązanie związków organicznych. Nie wiąże azotanów czy fosforanów, chyba że w postaci związków organicznych. Tylko regeneracja wybielaczem mniej bezpieczna i cena absurdalna za przepakowanie z dużego worka ;)

No to teraz zagadałeś do mnie, ze nic nie zrozumiałam :D Pierwsze złoże zbija fosforany, drugie nie, to tak średnio podobne?

Opublikowano

Przepraszam, za duży skrót myślowy;) Jeśli do wody dodasz np azotan potasu albo fosforan potasu, to purigen nic nie zwiąże (https://aquariumscience.org/index.php/7-4-6-purigen/), a purolite a520e czy PA202 zwiąże azotany i fosforany.

W akwarium ryby wydalają azot w postaci NH4+ przez skrzela (85%). Potem przez nityrfikację powstają azotany. Niewielka część azotu w różnych formach wydalana jest z kałem (ponadto część jest w niezjedzonej karmie, którą rozkładają bakterie). Część z tych związków może być związana przez purigen (i przez purolite/pa202). Nie wiem w jakim %, czy trwale i czy mogą się uwolnić. Z fosforem jest analogicznie, tylko więcej ląduje w kale.  Ale nadal jest to potencjalnie mały procent całości, która kończy w wodzie.

• Lubię to 2
Opublikowano
11 godzin temu, triamond napisał(a):

PA202 ma wg producenta ma o 10% większą pojemność wiązania niż a520e.

Też zamówiłam PA202. Idę googlać czy masz cyrkulator i czy jest sens☺️a w co wsadziłeś? Te pończochy to zły pomysł, niestety! A poświęciłam dobrą parę😂

Opublikowano

PA202 wsadziłem do jakichś grubych pończoch. Nie pamiętam oznaczeń. Dają radę.

Cyrkulator miałem i sprzedałem. Dno czyste. Nie mam piasku tylko spienione pcv. Przy przepływie 4-5x przez filtr nie widzę potrzeby. Miałem też wrażenie, że zwiększenie mocy pompy głównej o moc cyrkulatora dawała większe zamieszanie w akwarium niż włączenie cyrkulatora. No i cyrkulator Jebao slw-20 trochę hałasował. Pompa jest bardzo cicha.

• 1 miesiąc temu...
Opublikowano

Mały update. Mało wolnego czasu ;) Akwarium żyje swoim życiem. 30 miesiąc.

Podmiana 1,2l/h. Karmienie 2,7g/dzień. NO3=30ppm. PO4 3.5 ppm.

Oświetlenie średnio ok. 8W w dzień - na czujnik ruchu.

5.5 miesiąca od regeneracji żywicy. Nadal woda bez żółtawego zabarwienia!

4 miesiące od przetarcia szyb i napełnienia karmnika.

Pompa po karmieniu  na 15 minut na 100%.

Na kamieniach w okolicy karmienia pojawiają się glony :) Szyby czyste :)

20240310_093717.thumb.jpg.6cecd37c9884dbe0ede62c9373251300.jpg

Dwie sztuki narybku saulosi jakoś dają radę. Powolutku rosną. Jedna z samic urodzona w tym zbiorniku nosi. 3 pokolenie idzie!

• Lubię to 6